torsdag 20 oktober 2011

Kristina och jag


Kan ni gissa vad Karl Oskars Kristina och jag har gemensamt?........ Jo, vi har ett apelträd precis utanför fönstret. Det är inte riktigt samma, för mitt är ett prydnadsapelträd. Vi har ju tagit bort en del växter vid ena gaveln, och igår åkte vi iväg för att köpa nya. Vi hittade genast två vinterbärsbuskar, som vi ska placera vid sidorna. Det finns gul benved på stam, men de vi hittade var så ynkliga och skabbiga, så det var inte att tänka på. Vi får leta vidare. Vad jag däremot fick syn på var det här prydnadsapelträdet. Jag har sett kransar där man dekorerat med miniäpplen och alltid undrat var man kunde få tag på sådana. Nu behöver jag inte undra mer. Detta var ju inget som vi hade funderat på tidigare, så det blev långa och hårda förhandlingar innan det bestämdes att vi kunde plantera det framför duvhuset. Helt perfekt! Då kan jag titta på det varje dag när jag sitter i mitt datarum. På våren ska det blomma med rosa-vita blommor och sen kommer miniäpplena fram på hösten. Bladen ska visst också få väldigt fin färg på hösten. 

Om man blev medlem i deras blomsterklubb, så kunde man köpa lökväxter för halva priset, så jag slog till med en gång och blev medlem. Lökväxter fanns i massor, men jag fastnade för blå tulpaner. Mest för att jag aldrig har sett det i verkligheten och för att jag vill ha en perennrabatt som går i vitt, grått och blått.

Nu gäller det bara att det är uppehållsväder, så vi kan plantera allt idag. Än så länge skiner solen, så det ser lovande ut.

10 kommentarer:

 1. Vilken blomsteraffär var det? Det behövs fyllas på här också.....

  Bra idé med långpromenaderna och vilken härlig väga att gå på!!

  Det blir nog hyfsat väder idag, men det blåsr förståss, som vanligt, här på slätta!

  KRamar

  SvaraRadera
 2. Hej Gunnel !

  Vinterbärsbuskar, är det snöbär eller hur många finns det med oätliga bär.
  Mysigt att ha någonstans att stoppa ner lite lökar som man kan glädjas åt till våren.Något att längta till.Ja det är en lång tid tills dess.ca 7 månader.Kämpigt.

  Ha en finfin dag ! I solskenet !

  Kram Mi

  SvaraRadera
 3. Godmorgon!Kristina tyckte om att gunga gör du också det??? Ja det var kärlek vid första ögonkastet! Bra så länge hon håller sig till bilder.. Kram!

  SvaraRadera
 4. Helen SV: Vi var på Plantagen. Blåser lite här med, men det märks ju inte inne i skogen.

  Mi SV:Vinterbär och snöbär är inte samma. Vinterbär ser mer ut som pyttesmå blomknoppar i klase.

  Yvonne SV: Nej, jag gillar inte att gunga. Blir så yr i "pottan".

  SvaraRadera
 5. Miniäppelträd? Kan det vara paradisäpplen? Här på Odvalls finns de lite överallt och de är väldigt vackra. Nu har de röda fina små äpplen, men bladen börjar vissna. Det ska bli spännande att se hur de ser ut när de blommar.

  Det är härligt med växter av alla de slag!

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 6. Fnissar lite lätt när jag läser din passion. Vid vårt hus som vi sålt hade vi två apelträd. Dom var urgamla hade stått där sen gammalt. Första och andra året tyckte jag dom var underbara. Sen ändrade jag uppfattning. Det var hur mycket småäpplen som helst på träden. Det ena hände över parkeringen och det andra över häcken på tomten och även gångvägen till huset. Fåglarna var duktig på att äta undan men resten. Dom hamnade på marken och förvandlades till en smörja. Vi använde högaffel för att få upp dom och under skorna usch. Kommer aldrig skaffa ett sådant igen fast dom är vackra. Då köper jag hellre kransarna
  Kram på dig från en glädjedödare

  SvaraRadera
 7. Ingrid SV: Nej det är inte Paradisäpplen. Trädet heter Prydnadsapel och jag tror inte det är så hälsosamt att äta de här miniäpplena.

  Lisbeth SV: Du är absolut inte någon glädjedödare. Jag skrattade gott åt din kommentar. Jag var faktiskt lite orolig att jag aldrig skulle få uppleva några äpplen på det här trädet, men nu har jag fått större hopp.

  SvaraRadera
 8. Låter vackert med vinterbär, apelträd och blå tulpaner !
  Önskar dig en skön helg, kram.

  SvaraRadera
 9. Visst är det roligt att planera trädgården och köpa nya växter. En perennrabatt i vitt, grått och blått låter väldigt snyggt och jag ser fram emot bilder av den senare.

  Prydnadsapel är så fina när de blommar. Vi har en gammal sån här hos oss som vissa år slår oss med häpnad över skönheten när den är översållad av rosa små blommor. Men den senaste vintern blev för tuff för trädet och vi har varit tvunga att såga ner hälften av grenarna, så nu står den och spretar och är inte alls vacker. Kanske måste vi såga ner den helt efter den här vintern, men då tänker jag köpa ett nytt likadant träd.

  SvaraRadera
 10. Doris SV: Ja, jag ser fram emot att se när det börjar blomma i trädgården ige.

  Raija SV: Ojdå. Det låter inte kul. Hoppas att trädet är så pass tåligt så jag lyckas se ett år med frukter åtminstone.

  SvaraRadera