onsdag 5 oktober 2011

BrudklänningMina föräldrar Sigrid och Folke gifte sig i mitten på 40-talet. De var båda två ganska unga; 20 och 21 år. Min far var väldigt stilig i frack och min mor bar en lång mellanblå klänning. Modellen var typisk för 40-talet med ett brett parti från midjan och en bit upp. Där rynkades livet över bysten upp till axelpartiet. Ärmarna var långa och knäpptes med klädda knappar. Det fanns även klädda knappar mitt fram på livet, men det var endast som dekoration. Fastsatt från brudbuketten hängde 10 långa duchesseband som längst ner var vikta som en rosett.Efter bröllopet klippte mor av sin klänning och använde den som finklänning. Jag klädde över en hängare med spets och satte fast en ros och ett halsband och sen hängde jag mors brudklänning på den. Nu hänger allt från en kedja i taket och är lika tjusigt som vilken tavla som helst.


13 kommentarer:

 1. Vilket fint sätt att bevara minnen på. Jag älskar fotografier från svunna tider. Tittar man runt sig idag finns ju så få likheter. Undrar vad man säger om våra foton längre fram. Tycker dom också att våra är vackra. Jag pesonlgen har lite svårt att tro det men den som lever får se.
  Ha en fin kväll

  SvaraRadera
 2. Så vackert!

  På Stenstugu har jag gjort något liknande med en gammal handbroderad klänning från någon i slutet av 1800-talet.

  Den har hängt på vinden i alla år, men så tog jag ner den för att ta ett foto av den och då kom jag på att den ska inte hänga på vinden längre.

  Nu hänger den som prydnad i salsfarstun.

  Jag funderade på att ta med den hit till Odvalds, men tror inte att den skulle trivas här. Den vill nog vara kvar på gården.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag gillar att ha gamla saker kring mig. Både för att det finns så många minnen förknippade med dem och för att de i regel är så vackra.

  SvaraRadera
 4. Den var kjempefin! Så fint å ta vare på ting og minner på den måten. Ha en fin kveld, klem

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är synd att kassera saker bara för att de inte används längre.

  SvaraRadera
 6. Vilken bra ide...och ett annorlunda sätt att bevara minnen på. Vad fina dom var på fotot, föräldrarna :)

  SvaraRadera
 7. Vilken bra id'e! Det har jag aldrig sett förut. Snygg och ett fint minne förståss. Mina föräldrar gifte sig också på 40-talet

  SvaraRadera
 8. Så mysigt att se den fina brudklänningen
  och så fina dina föräldrar är !
  och jätte-fina foton
  visst är det mysigt att ha sådana foton kvar
  det är så intressant att se hur folk klädde sig förr och när de gifte sig
  Mina föräldrar var båda klädda i svart när de gifte sig 1949
  undrar om det hade någon betydelse ?
  kram

  SvaraRadera
 9. Jag har sett en del gamla bröllopsfoton där bruden bar svart. Jag vet inte om det var för att det var mer ekonomiskt. En vit klänning är ju lite svår att använda till vardags.

  SvaraRadera
 10. Vackert och "fräckt". Nä vi rensade hos mormor var det väldigt många fina klänningar och jag slog av, vilka duktiga skräddare och så välarbetat allt var!

  Var rädd om den!

  Tack, jag gillar dem och nu kan du ju kika på fötter när du är i Hyllinge!

  Ha en bra dag trots ovädret!

  Kram

  SvaraRadera
 11. Jag ska spana in fötterna på alla kunder nu.

  SvaraRadera
 12. Så otroligt elegant klänning. Det ser ut att vara vackert fall på tyget. Band på brudbuketten är ju inte så ovanligt, men jag har aldrig förr sett att de avslutas med en liten rosett. Allt känns väl genomtänkt - och dina föräldrar är ett stiligt brudpar!
  Kram,

  SvaraRadera
 13. Det är roligt att se hur brudmodet ändras med åren.

  SvaraRadera