söndag 16 oktober 2011

Surt sa räven

om rönnbären och jag håller med. De satt så högt upp i trädet, så det var nästan lögn att få tag på några. Dessutom växte träden på en brant backe, och jag tyckte inte det var så livsviktigt att få de här bären, så jag ville riskera att bryta en arm eller ett ben ifall jag ramlade ner för slänten. Men det är klart att några ville jag ju ha. Det liknar en urskog där. Allt står i en enda röra. Skulle varit kul att fått se hur det såg ut tidigare.


 I Åstorp har vi en Makadammfabrik som har funnits uppe på Björnås, där jag bor, i många år. De har sprängt i berget så det är en jättestor krater där nu. Våra politiker har vilda planer på vad det här stora "hålet" ska kunna användas till när inte fabriken är i gång mer. Det låg tidigare en massa hus och bondgårdar där Makadammfabriken nu huserar, och många av växterna som fanns i husägarnas trädgårdar har överlevt. Det går att hitta fruktträd, lupiner, fetknopp m.m.fortfarande.


På vägen till Makadammen går jag genom Fårahagen. När mina barn var små fanns det faktiskt får där, och det var väldigt mysigt att gå runt bland dem. Fåren hjälpte till att hålla efter växtligheten där. Det var ett mycket populärt utflyktsmål för skolor och dagis. Att arrangera tipsrundor bland alla de här höga buskarna var väldigt enkelt. Men det finns ju alltid några som måste förstöra idyllen. En del yngre killar började köra med sina mopeder bland fåren och skrämma dem och t.o.m skada en del av djuren. Det slutade klart med att bonden inte vågade ha sina får där, och då fick kommunen själv ta hand om växtgallringen.


Nu är Fårahagen inhägnad med elstängsel och det står en skylt Varning för tjuren! Jag har aldrig sett till någon tjur där, men kan det bara hålla "tuffingarna" borta därifrån så är jag nöjd. Tyvärr går det inte att gå runt hagen nu som man gjorde tidigare. Det betyder ju också att man kommer inte åt att plocka de saker som tidigare var möjligt. Ungefär mitt inne i hagen står en stor hasselbuske som jag förr plockade löv och nötter från för att göra Hasselnötsvin av. Det blir ett väldigt gott dessertvin.


Där står också ett äppelträd som i år var överfullt med äpplen.


Jag lyckades ändå få några rönnbär och de har jag trätt upp på trådar och hängt i pannrummet för att torka. Snart är det jul och då kan jag använda dem att dekorera med.


11 kommentarer:

 1. Det var fina bilder från dina omgivningar!

  Visst är det tråkigt när folk missuppfattar det där med allemansrätten. Jag såg ett reportage på TV där de visade hur fyrhjulingar totalt förstört framkomligheten i ett fjällområde.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 2. Om man använder sunt förnuft, tycker jag inte sånt här skulle behöva hända.

  SvaraRadera
 3. Hmmm....du inspirerar....har inte tänkt på att plocka rönnbär tidigare, men det skulle man kanske göra. Trodde du plockat lingon på nedersta bilden, för det ser så ut.

  Fina bilder av den tidigare fårhagen har du lyckats få. Tråkigt med elstängsel, så du inte kommer åt det du vill.

  Svar på din kommentar i min blogg - Visst är det svårt periodvis att få folk att ställa upp ideellt. Men de senaste åren har det flytit på ganska bra på katthemmet och vi fyller upp helgerna ganska lätt. Det är sällan styrelsen måste hoppa in nu för tiden. Men det går i perioder och semestertider och stora helger är alltid problem.
  Själv har jag i hela mitt liv sett till att ha något ideellt att hålla på med, för jag har tid och energi över och då kan jag lika väl lägga den på något vettigt som ger så mycket tillbaka. Katterna blir så lyckliga när vi kommer och ett katthem är viktigt, för att rädda så många som möjligt som far illa ute.

  SvaraRadera
 4. Vi var tvugna att göra om vårt badrum för Kjell kom inte i och ur badkaret.. Kram!

  SvaraRadera
 5. Raija SV:Jag skulle gärna vilja plocka lingon, men jag vet inget bra ställe. Det funkar nog inte lkika bra på alla katthem, tyvärr. Synd eftersom djuren är så beroende av hjälp.

  Yvonne SV: Vi försöker också få vårt hus så bekvämt som möjligt. Vill ju gärna bo kvar så länge det nånsin går.

  SvaraRadera
 6. Vi har en hel burk rönnbär hemma som du gärna får , surt var det iallafall.

  SvaraRadera
 7. Tack för det. Har aldrig smakat rönnbärsgelé. Vågar mig bara på att torka dem.

  SvaraRadera
 8. Var det bättre förr? I vissa fall ja och i vissa fall nej. Det du beskriver är ju ett ex. på att det var bättre förr. Visst förstördes det även då men inte så att man måste stänga av. Det drabbar ju så många fler än dom som ställer till det. Så kul med hasselnötter. Det har jag aldrig sett på våra breddgrader. Jag har bara köpt dom i affären till jul
  Kram på dig och tack igen för mysiga bilder

  SvaraRadera
 9. Lite trist med den här förstörelselustan som tycks bre ut sig. Många har ingen respekt för någonting. Jag fattar inte vad man har för gjädje av det.

  SvaraRadera
 10. Hejsan Gunnel !

  Väldans vackert vid den där fårahagen och den lilla stigen utmed.
  Trodde också Du plockat lingon.

  Så Du är så duktig så Du gör hemlagad rönnbärsgele´.Det är smaskens.


  Kram Mi

  SvaraRadera
 11. Nej, jag bara torkar bären och har till dekoration. Har aldrig smakat rönnbärsgele´.

  SvaraRadera