torsdag 1 juli 2010

Öresundsbron 10 år



Denna omdiskuterade bro invigdes idag för 10 år sen. I dagens läge tror jag inte bron har lika många motståndare som innan den byggdes. Ska man bara åka till Köpenhamn föredrar jag färja och tåg, för det blir betydligt billigare. Men ska man däremot vidare in i Danmark och ev längre ner i Europa så är bron absolut det bästa alternativet. Med ett Bropass på vindrutan är det bara att köra utan några uppehåll.

När det först började diskuteras om en bro mellan Danmark och Sverige tyckte nog de flesta att Helsingborg-Helsingör var den givna placeringen. Men det är faktiskt väldigt bekvämt att åka med färjan, och snabbt går det också. Turerna är så pass många att de säkerligen passar för alla, oberoende av vad man tänkt göra i Danmark.

Nu har diskussionerna om en bro mellan Helsingborg-Helsingör tagit fart på nytt. Jag läste om ett väldigt kul förslag idag. Den skulle inte bara vara till för tåg och biltrafik utan den skulle påminna om Ponte Vecchio, en medeltidsbro i Florens. På den bron finns det affärer placerade. Idag är det visst mest guldsmedsaffärer, men längre tillbaka i tiden fanns även fiskhandel, slaktare osv där.

Den här nya "Ponte Öresund" skulle ha affärer givetvis men också restauranger. Jag tycker det låter spännande. Då kunde man börja promenera från Helsingborg och handla lite småsaker på vägen. Tobaksaffärerna får ju då vara placerade på Sverige-sidan. När man kommit halvvägs och nått danska sjögränsen börjar pubar och restauranger dyka upp. Härligt!!!! Det kan vara skönt att efter fullbordad shopping gå in nånstans och bara ta ett glas öl eller vin, eller kanske äta en bit mat. När man kommer fram till Helsingör är antagligen pengarna slut. Men strunt samma! Den svenska kronkursen är ändå så dålig. Sen får det nog bli tåg tillbaka till Helsingborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar