måndag 26 juli 2010

Storfiske


Jag har varit med min man och fiskat en gång för jättemånga år sen. Det var när vi var förlovade. Vi var tvungna att klättra som nån slags alpgetter på klipporna vid Kullen, eftersom fisket där skulle vara så bra. Helt vansinnigt! Jag har aldrig ens klättrat i träd och dessutom är jag höjdrädd, så det var ju dömt att misslyckas. Långt om länge kom jag ändå dit vi skulle, och sen satt jag där hela tiden och bara undrade hur i all världen jag skulle kunna komma därifrån. Det förvånar mig än idag att jag inte totalvägrade att flytta mig, så Sjöräddningen fick kallas in. Men man gör så mycket dumma grejer när man är ung. Det konstigaste av allt är ändå att min man inte äter fisk. Nåja, ibland slinker det väl ner någon "sillarumpa", men det är högst motvilligt. Jag kan inte förstå hur man frivilligt vill riskera livet för att fånga något man inte gillar.

Rasmus är däremot en fiskälskare av stora mått. Han är ofta med sin pappa ute och fiskar, och så fort han får napp så ringer han givetvis och berättar det för mig. Förra sommaren var fiskelyckan med honom nästan varje gång, så en vecka åt han fisk till middag tre dagar på rad. Fisken var inte så stor, så den räckte bara till honom, men det var ju det viktigaste. Resten av familjen fick äta något annat.

Idag skulle jag för andra gången i mitt liv följa med och fiska. Jag hade egentligen svurit på att aldrig mer ge mig ut på sådana bravader, men när Rasmus frågar, är det inte så lätt att säga nej. När han intresserar sig för något så går han in för det med liv och lust, så han har berättat för mig vilka olika drag man ska använda. Det enda som har fastnat i huvudet på mig är wobbler, men jag vet inte hur det ser ut eller när man ska använda det. Fast det säger jag inte till Rasmus. Vi åkte ner till ån och var där några timmar i eftermiddag. Det var nog den mest avkopplande eftermiddag jag haft på länge. Alldeles tyst och lugnt, och några klippor syntes inte till, tack och lov. Rasmus är en riktig hejare på att kasta ut linan och han fick så småningom en liten fisk på kroken. Det var en mycket stolt pojke som åkte hem från en lyckad fisketur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar