torsdag 14 april 2022

Påsken är här

                                            

I morgon är det Långfredag. När jag var barn fick min syster och jag inte leka några högljudda lekar den dagen. Mina föräldrar var inte religiösa, men de var uppfostrade på det här sättet och tyckte det var helt ok. Jag tyckte att detta var årets längsta och absolut tråkigaste dag. Inga affärer var öppna och biografer och nöjesställen var igenbommade. Konstigt nog höll detta på ända fram på 60-talet. Nu är det som vilken annan fredag som helst och varför ska det egentligen inte vara det? Det kan väl aldrig vara fel att ha skoj?

Jag har ändå valt ut vissa delar av det gamla firandet, som t.ex. att man inte ska göra så mycket den här dagen och äta väldigt enkel mat. Därför ska jag ta en lååååång sovmorgon i morgon och fortsätta med en lååååång frukost. För att inte anstränga mig för mycket när det gäller matlagning ska jag plocka ut en pizza ur frysen och värma i micron. Jag kommer inte att göra många knop den här lååååånga dagen.

På lördag kommer Rasmus och hans föräldrar hit och firar påsk med oss. Det har vi gjort så långt tillbaka jag kan minnas och det är en tradition som jag gärna vill fortsätta med. Vi hjälps åt med förberedelser och mat så det blir aldrig något jobbigt. Min energi är fortfarande inte på topp, så jag är tacksam för all hjälp.

Rasmus har en härlig humor och är väldigt kvicktänkt. Jag minns för en del år sedan när jag också kände mig så här lite av banan. Vi satt och pratade om att vara trött eller pigg och kom på att vår pigghetsfaktor var ungefär lika hög eller låg. -"Då kan man säga att TT=PP," sa han. Jag blev lite konfys. Från skolan mindes jag att vi räknade med X och Y, men den här ekvationen kände jag inte igen. Rasmus förklarade för mig att TT stod för trött tonåring och PP för pigg pensionär. Men just nu känner jag mig mer som en TP.

Jag börjar redan nu att träna inför morgondagen så det blir inget lååååångt inlägg idag. 

Jag önskar alla en riktigt 
Glad Påsk!

26 kommentarer:

 1. Härlig reflektion från Rasmus! Och som vanligt en härligt inlägg från dig! Skönt att hjälpas åt inför påskfirandet. Vilken fin tradition.

  Kram och en riktigt fin påskhelg till dig och din familj!

  SvaraRadera
 2. Vilken smart kille! Känner mig ganska TP idag också. Vädret påverkar. Lågtryck! Grått.. lite regn...ja, ni har nog samma.
  Kommer också ihåg den hemska låååånga fredagen. Man skulle inte ens debattartikel den dagen. Mamma och mormor gick alltid till kyrkan på skärtorsdag kväll, för att ta nattvarden. Hur allvarligt som helst. Kanske den stora kring nattvarden, en gång om året, som har gjort att jag ALDRIG skulle gå till kyrkan då det är just nattvarden, mässa.
  Tack för ett intressant inlägg... med nostalgifeeling.Glad Påsk!🐣🐓 Kram //Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jag är glad att det blivit ändring på synen på långfredagen.

   Radera
 3. Alla med några år på nacken känner nog igen det där med hur lång och tråkig långfredagen var. Vi fick inte ens gå ut och leka utan måste sitta inne och lyssna på sorgemusik och gudstjänster på radion. Inte för att mina föräldrar heller var religiösa, utan det skulle vara så.
  Nu är det ingen hejd på allt man kan göra även på en långfredag. Många företag annonserar om öppet hela helgen vilket innebär även långfredagen. Det är lite synd om alla som måste jobba, men de får väl OB-tillägg får vi hoppas.
  Glad Påsk Gunnel!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jag tror säkert de får extra betalt, och kanske många tycker det är bra, men har man familj vill man nog gärna fira tillsammans med dem.

   Radera
 4. Tack för ditt härliga inlägg med små invikningar från din Rasmus, den fiffige.
  Önskar er alla en riktigt skön påskhelg, med lååång sovmorgon och så mycket fin samvaro med de dina som du har möjlighet att träffa.

  Glad påsk!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag minns också min bardoms långfredagar som verkligen var lååååånga! Mina föräldrar var inte speciellt religiösa men det skulle vara dystert den dagen och det var det. Bara klassisk musik på radion och "Det sjunde inseglet" på TV. Tack och lov att det är lättsammare nu.
  Trevlig påskafton som väntar i alla fall. Återstår att se hur det blir för min del.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du känner dig bättre i påsk.

   Radera
 6. Rasmus är en härlig kille.
  Ha en bra helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Glad Påsk! Du gör helt rätt i att ta det lugnt imorgon =) Jag som är född på 70 talet fick heller inte ha kompisar att leka med på långfredagen. Kan heller inte varit av religiösa skäl......Så när jag i veckan lämnade över påskäggen (påskpåsen) till syskonbarnen i veckan sa de genast: Får vi öppna nu? Nä, sa jag på fredag för det är en låååång och tråkig dag. (det skadar inte att träna på sitt tålamod någon dag eller tre =) Ha det bäst och hoppas att energin snart återvänder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hoppas med att energin ska visa sig någon gång den närmaste tiden.

   Radera
 8. Hahaha! Det där med humor verkar gå i familjen hos dig - bra där:-)
  Minns långfredagar hemma som trevliga, vanliga dagar när jag var liten. Men ibland reste vi till pappas fastrar som var djupt religiösa, och det var inte kul alls, varken för mig eller mina föräldrar. Dessutom fastade de på långfredagen, så maten fick vi äta ute. Å på den tiden fanns det liksom inte så många restauranger att välja på.
  Dina planer för imorgon överensstämmer helt med mina.

  Önskar dig och familjen en riktigt Glad Påsk:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Rasmus och jag har samma sorts humor så vi har alltid haft väldigt kul tillsammans.

   Radera
 9. Älskar din humor och självdistans. Och detta med långfredag minns jag också- Liknande som din. Dock inga kyrkobesök i familjen. Men det kom att bli bättre- I början av 60-talet när vi flyttade till Stockholm kom påsken att tillbringas i Storlien. Och se där kunde man få åka skidor även om det var långfredag- Lycka!
  Tycker att dina planer inför morgondagen är värda att ta efter så jag gör det.
  Hoppas du snart ska känna dig piggare igen och med Rasmus med familj som kommer kanske det också blir så. Då.
  Många tankar och jag önskar dig en Glad Påsk. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Påskbesöket ser jag fram emot.

   Radera
 10. Ha ha ja jag kommer nog att fira denna långa fredag precis som du..Nu hoppas jag i alla fall att du och din familj får en riktigt fin och Glad Påsk.. Kram Nicki..

  SvaraRadera
 11. Önskar er också En Glad Påsk!
  Jag är väl lite av den gamla typen, har som barn fått inpräglat att på långfredagen tar man det lugnt. Jag skulle aldrig tänka tanken att hänga ut tvätt, Stefan får inte starta motorsågen, varken här hemma eller i skogen, han får inte starta traktorn, eller något annat som dånar. Jag tycker att man ska respektera och tänka på varför vi firar Påsk, för det är inte en vanlig helg, om du frågar mig.
  Och nu kommer det en Påsk-Kram

  SvaraRadera
 12. Nånstans tycker jag det gått lite för långt med att inte stänga lite tidigare på högtider, men det är ju jag det, fast systembolaget hade gärna ha fått öppet hela dagen förstås. ;)  Ha nu en jättefin påskafton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del behövs det inte var öppet så länge på helgerna, men alla kanske inte tycker lika.

   Radera
 13. Vilken trevlig ekvation. Ni två är ett bra team.
  Kram

  SvaraRadera