torsdag 7 april 2022

Deppardagen


Är vårtrötthet en medicinsk term eller är det bara något vi själva hittat på? Jag försökte hitta lite information om det på nätet och det stod faktiskt en hel del. Det handlade mycket om att vår inre biologiska klocka blir konfys när dagarna blir längre och ljusare. Det är alltså ingen sjukdom utan mer en omställningsprocess i kroppen. Den yttrar sig så att man blir extremt trött och får ett onormalt sug efter kolhydrater. Om det stämmer lider jag av vårtrötthet hela året. 

Då kan man ju undra om det är så lämpligt att börja med sommartid nu när man är som mest trött. Inte katten vill jag skutta ur sängen i ottan när det känns som om jag nyss lagt mig. Det är väl bara att gilla läget, antar jag, och jag vet ju att det blir bättre så småningom. Man vänjer sig vid allt.


Något jag har svårt att vänja mig vid är aprilvädret. Vi hade några jättefina dagar i mars då vi t.o.m. satt ute i trädgården och fikade. Sen kom då april och kaoset satte igång. Det har snöat här flera dagar på rad och det blåser och är ganska kallt. Naturligtvis ligger snön inte kvar, för efter några timmar går det över till regn. Det sägs att ombyte förnöjer, men jag kan inte se något nöje i detta. 

Som om inte vädereländet skulle vara nog, så testades Katarina positivt för covid och några dagar senare var det dags för hennes man med. Som tur är så tycks Zoé ha klarat sig än så länge. Det var inplanerat en Sverigetrip för dem över påsken, men det blir givetvis inget sånt nu. Jag brukar vara positiv och kunna leta fram ljuspunkter för det mesta, men just nu är det aningen svårt.

29 kommentarer:

 1. Håller med dig vårtrötthet sommartider, Corona och krig utanför dörren bidrar Knappast till någon större lust till varken det ena eller det andra numera.. jag tror att vi alla längtar efter vårt vanliga normala liv.. hoppas du får en bra dag i alla fall.. Kram Nicki..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Negativa saker tycks alltid komma i klump.

   Radera
 2. Åh så tråkigt att påskresan blev inställd! Inte undra på att du vårdeppar. Våren är dock ingen årstid som jag har bekymmer med, inte ens det här aprilvädret kan slå ner mitt humör. Jag har det värre på hösten. Då går jag och funderar på om jag kommer att få uppleva en vår till.
  Varm kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte känna mig så här, men ibland blir det för mycket trista saker på en och samma gång.

   Radera
 3. Så ledsamt och tråkigt med den inställda påskresan men det är tyvärr bara att acceptera. Dock förstår jag att det påverkar ditt humör i negativ riktning.
  Själv känner jag inte av någon vårtrötthet men däremot så tycker jag att hösten kan stå för vemod. Lite konstigt egentligen för hösten innebär en nystart inom skolan men så är det ändå.

  Kram och god torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen älskare av höst, men jag brukar inte känna mig så deppig då.

   Radera
 4. Jättetråkigt att höra att påskresan blivit inställd. Det gör det naturligtvis lite extra deppigt för dig. För mig har aldrig våren varit problem, däremot kan vemodet krypa på redan i augusti när kvällarna börjar bli mörka. Vi verkar alla reagera olika på årstiderna men vårtrötthet är ju ett känt fenomen. Ibland undrar jag om naturen delat upp oss människor i olika grupper så att samhället alltid ska fungera ... en del fungerar bättre på våren, andra på hösten ...

  Hur som helst så hoppas du snart känner dig bättre igen ...

  Kram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger en hel del i det du säger att vi skulle vara indelade i grupper. Då är det alltid någon eller några som är på alerten.

   Radera
 5. Stämmer nog att man är lite tröttare på våren. Har dock lyckats riktigt bra med tidsomställningen detta år.
  Ja, usch ett sådant väder. Igår vräkte snön ner. Idag öser regnet ner. Det blir då blött och klabbigt! Tråkigt när planer måste ändras. Speciellt när man har en bit att resa. Hoppas att ni snart kan hitta ny tid för möte.
  Håll ut! Nästa vecka kommer våren!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lovar du det? Det ser jag fram emot.

   Radera
 6. Kan inte påstå att jag är vårtrött, vilket lätt kan bero på att det fortfarande är vinter ute, eller rättare sagt våren under mars kom av sig rejält. Å när det är kallt och snöar säger min hjärna att det fortfarande är vinter. Å den är jag rejält trött på.
  Tänkte idag att för 10 eller 20 år sedan var det "normalt" med detta kalla och snöiga aprilväder. Det är först de senaste åren som vi blivit bortskämda med relativt varma gröna vintrar och riktigt varma vårar och somrar.

  Covid bidrar INTE till att man bli piggare heller. Osis att dottern och svärsonen också har drabbats. Men något ljushuvud har ju sagt att pandemin inte är över tills alla har haft viruset. Ingen rolig framtidsutsikt för alla som hittills klarat sig från smittan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen vi slipper ifrån smittan. Jag får min fjärde spruta i slutet av månaden.

   Radera
 7. T.om jag känner mig vårtrött fastän jag inte borde göra det. Men också här har det varit "vinter" längre än nödvändigt och våren ger sig till känna med hög luftfuktighet osv. Åtminstone skyller jag på vårtröttheten.
  Bannade covid; tänk att den fortsätter att ställa till det som den gör. Hoppas de dina tillfrisknar snart i alla fall men visst är det ledsamt när ni inte kan fira påsken tillsammans som ni hade räknat med.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Det är väl bara till att ta sig i kragen och köra på som vanligt....finns ju inte många alternativ.

   Radera
 8. Jag är kroniskt trött, och ibland ännu tröttare. Men som sagt, man får göra det bästa utav situationen.
  Å så trist att ert påsk-besök blir inställt. Förstår att du deppar för detta. Det hade jag också gjort. Men Rasmus kommer kanske till er och förgyller tillvaron.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus kommer hit I påsk, som alltid. Trist väder, inställda resor och lite annat trist påverkar humöret.

   Radera
 9. Så trist att Katarina med familj inte kan komma utan drabbats av Covid. Hoppas att Zoé karar sig och att föräldrarna inte blir "alltför sjuka".
  Ja, mars bjöd ju på en hel del fint väder så snö nu i april känns väldigt onödigt.
  Och med flera trista saker som dyker upp blir man ju än mer trött. Absolut.
  Hoppas nu att de yttre omständigheterna blir bättre så att du blir piggare.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ditte! Blir det bar lite varmare och slut på snöandet, så tror jag nog att allt känns lättare.

   Radera
 10. Här har snön yrt i flera dagar nu men det är det vanliga aprilvädret för oss i norr. Jag blir mer less vitfluffet som kommer i november-december eftersom det ligger kvar i flera månader. Aprilsnön blir ju kortvarig. Och den nya gör så att den gamla försvinner snabbare.
  Det är sannerligen mycket som kan ta ner humöret i dessa dagar. Först pandemin som inte alls är över och på detta ett krig i Europa. Sjukdomar kommer ju alltid att finnas men man trodde att vi i vår upplysta tid hade lämnat krig bakom oss. Det verkar så primitivt, så hjärnbefriat.
  Så trist att ni inte får påskbesök. Hoppas de dina får den snällaste varianten av covid-eländet.
  "Norrig" kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken Katarina eller KG är särskilt"sjuka", men väldigt trötta och en del andra mindre kul symptom. De är vaccinerade alla tre så förhoppningsvis ska det göra någon nytta.

   Radera
 11. Förstår att det tryter i dina försök att hitta något ljust just nu. Hoppas Zoé klarar sig. Vad trist att de inte kan komma till Påsk. Själva längtar vi till Skärtorsdagen då vi ska hämta värdefull last på flygplatsen.
  Kontrasten blev för stor. Vi hade ungefär två veckor med härligt, soligt väder under dagarna. Kalla nätter. Sedan varmare och varmare på dagarna. Därför blir det för jobbigt med ett typiskt aprilväder. Jag har alltid haft en släng av vårtrötthet. Även som ung och barn när jag vanligtvis var fylld av energi. Minns att mamma brukade förklara tillståndet. Brukade gå över kvickt. Annat i gubbkroppen.
  Kram från ett snöande Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att det är svårare att bli av med vårtröttheten nu, och det borde vara ännu svårare för mig än för dig av naturliga orsaker. Det är ändå tur att inte hjärnan blir vårtrött för då hade det varit kris. Just nu är det det enda som är alert hos mig...tankeverksamheten, alltså.

   Radera
  2. Men med tanke på mitt svar inne hos dig kanske det inte stämmer riktigt.

   Radera
 12. Vårtrötthet måste jag drabbats av tror jag, har varit trött och seg sista tiden, kan vara omställningen du skriver om här, låter troligt, känner inte igen mig riktigt just nu men det blir väl bra i slutändan.

  Ha en underbar kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När våren väl kommit känns nog allt lättare.

   Radera
 13. Ja aprilvädret har bara bjudit på deppigt snöväder för vår del, just nu är vi insnöade på gården...Hoppas dina nära kära får en lättare form av covid... Ha en fin helg min vän.. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snö är inget man ser fram emot nu.

   Radera
 14. Ja, lite av en deppardag är det här. Dålig nattsömn, ordentligt blåsigt och snöbyar av och till. Får börja mobilisera tankarna på vårvärme, grönska och en mysig påskhelg.
  Ha en skön helg! Snart vänder det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Man får försöka tänka på sånt man blir pigg av.

   Radera