tisdag 30 april 2019

Knästrumpsdagen


Det finns många väldigt konstiga firardagar som Kanelbullens dag, Musarmsdagen och en hel massa annat. Vem som hittat på de här dagarna vet jag inte, men jag minns att när jag jobbade i skolan så fick vi alltid en kanelbulle efter lunchen när det var Kanelbullens dag. I förskoleklassen var Nallens dag mycket populär. I dag är det Valborgsmässoafton och jag vet egentligen inte om det är nåt mer som firas den här dagen....förutom kungens födelsedag.


Jag tycker vi ska börja fira Knästrumpans dag idag den 30 april. När jag var barn var det just denna dagen som var startskottet till att få klä sig i knästrumpor. Då ansågs det vara sommar hur kallt det än var. Som barn bodde jag i Eslöv och på Valborgsmässoafton gick hela familjen till Trollsjön som ligger en bit från centrum. Där hade en del bråte samlats ihop på en flotte och några män rodde ut den till mitten och tände på. Det blev ett rejält bål. En sångkör sjöng vårsånger och vi stod och huttrade i våra knästrumpor. Bålet tändes ju inte förrän det blev mörkt så det hann bli ganska kallt. Jag kan inte minnas en endaste varm eller ljummen Valborgsmässoafton. Strunt samma! Knästrumporna åkte på ändå.

Idag kommer jag inte att stå iklädd knästrumpor och titta på något bål. Jag kommer att slänga mig i TV-soffan i mysdress och luddiga innesockar. Med en kopp varm choklad framför mig på bordet greppar jag fjärrkontrollen. Förhoppningsvis visas en riktigt bra deckare så jag kan få känna av lite kalla kårar längs ryggraden. Då blir det nästan som i gamla tider när jag stod och huttrade...inte av spänning utan av köld.

18 kommentarer:

 1. Helt plötsligt fanns det två inlägg hos dig sedan jag kollade igår och kommenterade. :)
  Jag har bara skrivit det jag skrev igår. ;)
  Valborgsmässoafton glömmer jag nästan bort numera eftersom vi absolut inte har något sådant som firas i mina trakter. Kanske finns det andra platser i USA där man tänder eldar. Minns att det antingen var riktigt kyligt eller också sommarvarmt på de flesta valborgsmässoaftnarna. Men knästrumpor hade jag bara under långbyxor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knästrumpor hade jag alltid i början av sommaren och i takt med att det blev varmare gick jag över till korta sockar.

   Radera
 2. Det var precis samma sak när jag var liten. På Valborg började man med knästrumpor oavsett temperatur. Vi kommer att titta på bålet men vi passerar det på vägen. Dock blir det inga knästrumpor för mig i dag!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda gången jag använder knästrumpor nu är när jag flyger, för då har jag stödstrumpor.

   Radera
 3. Du har så rätt Gunnel, knästrumpans dag kunde det gott vara, för om man inte bar dem på Valborgsmässokvällen, så bar man dem i alla fall på första maj oberoende hur vädret var. Sådana var vi på den tiden. Nu skulle vi förfasa oss om de efterkommande inte klädde på sig ordentligt om det är kallt, haha.
  Kungen fyller ju år också, grattis och hurra!
  Ha en fin Valborg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi hade en annan tolerans för kyla när vi var yngre.

   Radera
 4. Ha ha Jag kom också ihåg att det var den dagen man frös om låren :-)
  Svar...Hm......plastbalja var en bra ide ,men det finns nog ingen tillräckligt stor!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fy så kallt det brukade vara den kvällen.

   Radera
 5. Precis så var det. Valborgsmässoafton fick man ha knästrumpor hur kallt det än var och på Första maj gick vi ut med mamma och pappa och såg på Förstamajtågen klädda i klänning, knästrumpor och hattar. Det var tiden det!!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är tydligen många som minns att vi frös in maj månad med knästrumpor.

   Radera
 6. Under ungdomstiden skulle man ju vara lite fin på sista april, så tog man på sig sommardräkten och högklackade skor och sen stod man där i utkanten av brasan och huttrade med blåfrusna läppar. Det var tider det! Det här med att ha en eld ute i vattnet låter bra, i dessa gräsbrandstider. Men jag gör som du jag, Gunnel. In i mysdressen och ner i TV-fåtöljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bra alternativ till att stå ute och frysa, tycker jag.

   Radera
 7. Du kan nog fira med knästrumpor - i alla fall om du åker till mina trakter. Vi har just nu 24 grader. Rena rama sommaren! En fin Valborg önskar jag dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter härligt. Ha det så skönt i värmen.

   Radera
 8. Roligt inlägg fniss och visst ska vi fira knästrumpan. Ha en riktigt fin första maj nu kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det firas så mycket annat så knästrumpan måste klart också uppmärksammas.

   Radera
 9. Ja, tänk så många olika dagar det finns! Och finns inte knästrumpans dag, så är det verkligen hög tid att den införlivas bland alla andra!
  Min första tanke när jag såg bilden var Pippi Långstrump :)
  Hoppas du fick en trevlig kväll igår och att denna dag också blir bra!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det liknar faktiskt Pippis strumpor.

   Radera