måndag 1 april 2019

Grannsämja

Det kan vara lite problematiskt det där med grannar. Själv har jag inga problem i den vägen för jag har världens bästa grannar. Men vi har några inneboende i vår trädgård som inte alls kommer överens. Ett duvpar började bygga bo i en av de höga cypresserna och allt var frid och fröjd....ett tag. Sen kom ännu ett par och byggde i en cypress lite längre bort i trädgården, men det gillade inte de här första hyresgästerna. När jag går ut på morgonen och hämtar tidningen sitter fyra antagonister på vår infart och glor på varandra. De inte bara stirrar på varandra...de ryker ihop och slåss också. Duvor ska vara fredliga djur får man alltid höra och det är väl därför vi ritar fredsduvor. De som bor här är då inga fredsduvor, för de har väldigt ettrigt temperament.


Igår såg vi att ännu ett duvpar var på lägenhetsvisning...i plommonträdet. Jag hade tänkt mig att vi skulle ha fikaplatsen under just det trädet för oss själva i sommar, men det känns lite taskigt att schasa iväg dem. De såg så kärvänliga ut där de satt efteråt. Om detta paret bor på baksidan av huset bör det inte bli några fler grannkonflikter. Jag hade ändå tänkt fixa till en fikaplats framför förrådet, så vi ska säkert kunna dricka vårt eftermiddagskaffe någonstans i trädgården.


Som om det inte var nog med 6 vildduvor kommer även Görans "gamla" brevduvor och hälsar på. När den nya ägaren släpper ut dem tar de en sväng upp om vårt hus och sätter sig på taket till garaget. Där sitter de och tittar längtansfullt??? på sitt gamla hem. Det finns ingenstans för dem att flyga in i det för allt är igenbommat. I fjor fick vi släppa in dem genom dörren så den nye ägaren kunde hämta dem på kvällen. Men i år blir det inget sånt. Jag vill inte ha in någon som smutsar ner i det nymålade förrådet. När de inser att de varken kan komma in eller få någon mat flyger de tillbaka till sitt nya hem. Med alla dessa duvbesök varje dag känner jag mig nästan som Sofia i Bröderna Lejonhjärta.

18 kommentarer:

 1. Det är konkurrens om bostäderna även hos duvorna tydligen :) Har funderat på Görans duvor - och nu fick jag svaret ... undrar hur duvorna ser på detta att deras gamla hem är borta ... men såklart fattar de galoppen :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De brukar sitta kvar några timmar och ibland hela dagen, men mot kväll när de börjar bli hungriga flyger de iväg. Fast det är kul att de kommer och hälsar på.

   Radera
 2. Det är bra med goda grannar.
  Häftigt att duvorna fattar arr de inte bor hos er längre.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lika många duvor som flyger hit nu som i fjor sommar. Då var de riktigt förvirrade.

   Radera
 3. Så gulligt att era före detta duvor har hemlängtan men att ha dem inomhus känns inte tilltalande!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid kul med besök. Nej, de kommer inte in i sitt gamla hem mer. Vi har redan satt in våra vinterdäck i ena rummet och i det störres trädgårdsredskapen hängas upp vilken dag som helst.

   Radera
 4. Jag har tänkt på er många gånger under den här tiden då vi har varit borta...så många duvor vi har sett och varje gång har jag tänkt på dig och Göran. Hur nu det kan komma sig ;). Också här har vi fått besök av våra "gamla" duvvänner. Det äldsta paret som alltid har varit här gick det olyckligt för ifjol när Sven flög ihjäl sig mot vårt köksfönster, men Svea är här igen, ensam plus ett par som har tagit över Sven och Sveas plats i den här tillvaron. Men hon är envis, tar plats hon också. Imorgon när vi far till stan på upphandlingsresa ska jag köpa vetekorn åt dem. Det bästa av allt tycker de...lite skämma bort är också roligt.
  Ha det fint bland alla antagonistduvor och de gamla som kommer på besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så roligt att studera duvorna när de bygger och hur de sedan hjälps åt med ungarna. Med den flygruljansen som är här just nu kan man nästan tro att vi bor vid Kastrup.

   Radera
 5. Jag hade också ett duvpar i granen som nu är nersågad.De har flugit ett par varv och sökt efter ett nytt boende.
  Ha en bra måndag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas de hittar en ny plats som de gillar.

   Radera
 6. Ja, det är lustigt.
  Ha en bra måndag. Kram!

  SvaraRadera
 7. Så trevligt att era gamla duvor kommer och hälsar på då och då. Jag var i Almedalen i lördag och där var det ett fasligt kuttrande och fjädrande och snurrande på alla duvor. De såg nästa oanständiga ut!
  Ha en fin måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja de hanarna går in för uppvaktningen med hull och hår...eller fjädrar.

   Radera
 8. Intressant att de inte kommer överens. Duvor som annars verkar rätt fridfulla.
  Fåglar brukar återvända om de trivs.
  Vi hade talgoxar i trädgården som återvände och även många andra fåglar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller att värna om sitt bo kan de bli ganska aggressiva.

   Radera
 9. För många, många år sedan hyrde jag ett gammalt hus mitt i stan. Första tiden hade jag väldigt svårt att sova, för det lät som om någon klampade omkring på taket. Det visade sig att det var en hel skrälldus med duvor. Och dom verkligen STAMPADE! Jag vande mig så småningom, men har fortfarande ett visst agg till duvor! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Görans duvor hade ett eget slag i vår trädgård som de bodde i, så de störde oss aldrig nattetid.

   Radera