måndag 29 april 2019

Tulpaner från Amsterdam


Tulpaner är vackra var de än kommer ifrån. I min trädgård dök det bara upp en endaste liten tulpan i år. Orsaken till det är givetvis att jag har försökt utrota dem. Det låter kanske underligt, när jag egentligen tycker om dem. Jag gillar blomman men inte bladen när de ska vissna ner. Min mor var väldigt noga med att låta tulpanbladen stå kvar och vissna ner i lugn och ro. Det ska visst vara bäst för roten om man gör så. Jag klarar inte av det. Det stör mig något enormt när de står där halvvissna och fula. Det gäller alla slags lökväxter, men jag har ändå några stycken, där jag kommit på sätt att gömma unden dem när de vissnar.


Inför varje påsk köper jag minipåskliljor och sätter i köksfönstret och i en blomstergrupp på trappan.  Efter påsk planterar jag lökarna framför en hög cypress.


Framför de här lökarna står en rabarberplanta som mycket lämpligt växer upp och döljer påskliljornas blad.


I en annan rabatt har jag överfullt med pärlhyacinter. 


Bland dessa lökväxter står en hel hop med ormbunkar, som så småningom sträcker ut sina långa blad och pärlhyacinterna står där under i mörker helt gömda för allt och alla.


Samma sak gäller scillan som växer under ormhasseln. Den står i ett blått hav ganska länge, och egentligen tycker jag den är vackrast utan löv. Men det är en fördel när de kommer fram och grenarna sträcker sig ända ner till marken. Det passar perfekt i tid med att scillan slutat blomma.


Runt apelträdet planterade jag krokusar för många år sedan. De blommar väldigt rikligt varje år. Jag läste nånstans att om man satte ett gummiband runt bladen, ungefär som när man gör en hästsvans, så vissnade bladen mycket snabbare. Jag testade ett år, och det fungerade faktiskt. Efter kort tid var alla blad vissna och det var lätt att dra bort dem. Innan jag hann ut och agera frisör i år, så fick jag hjälp från oväntat håll.


Det kom en liten kanin och satte sig och smaskade på bladen. Den var så söt så jag lät den hållas. Vi får väl se om det kommer upp några krokusar nästa vår annars får jag försöka få till en överenskommelse med Långöra.

18 kommentarer:

 1. Väldigt fina vårfoton. Du måste vara snäll mot tulpanerna. Hm! Jag förstår din tanke. Det är fult att titta på när blommorna har vissnat.
  Långöra är inte att lita på.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ger han sig inte på något annat i trädgården, så får han gärna stanna.

   Radera
 2. Jag är lite avundssjuk på dina vackra växter i din trädgård. Själv bor jag i en lägenhet och i vår skuggiga rabatt blir det vackert så småningom, men det dröjer eftersom snön ligger kvar så länge just där.
  Tulpaner försöker min dotter njuta av, men varje år hinner rådjuren före. De är helt hopplösa, de djuren. Tycker att de ska hålla sig i skogen och inte gå in i villaträdgårdarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte roligt när någon förstör det man haft jobb med. Vi bor nära skogen, men det är många år sedan som en liten hjortkalv klev in här och käkade jordgubbar. Numera är det ganska djurfritt...kanske beroende på våra höga häckar.

   Radera
 3. Härlig vårblomning hos dig - och kloka platser för plantering, för vissna blad är inte roliga att titta på ...
  Hoppas du får till ett bra samarbete med Långöra och att han låter andra växter vara ifred :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Så fint du har det i trädgården. Den där haren är väldigt söt och jag tror att du kommer att få krokusar nästa år även om han äter upp lite av bladen.
  Ha en fin vårvecka!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Så fint och välskött ni har det i trädgården. Jag håller med om att tulpanernas blad blir väldigt fula när de ska vissna ned. Andra lökväxter med tunnare blad sköter det snyggare ;-)

  Kram och ha en härlig måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår trädgård är relativt lättskött.

   Radera
 6. Du har en vacker trädgård!
  Ha en bra måndag !
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Du har så prydligt och välordnat i din trädgård. En fröjd för det ordningsamma ögat som oftast blundar här hos mig. Men visst är det skönt att ha naturliga skuggridåer när det finns sådant som inte är vackert under vissningen.
  Skönt att du har fått lite hjälp på traven av Puppe, så fin.
  Ha en fin måndag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vissa ställen i min trädgård är inte så ordningssamma, men det måste finnas plats för oordning också.

   Radera
 8. Vilket fint inlägg och verkligen fina bilder och vad mycket blommor du har.. Jag som bara har balkong är betydligt mer begränsad.
  Jag älskar tulpaner men är inte heller så värst förtjust i bladen.. Önskar dig en en fin Valborg och 1:a maj.. Kram.. Nicki

  SvaraRadera
 9. Vilken fin trädgård du ser ut att ha. Har du gröna fingrar? Själv har jag bara en rabatt på baksidan av huset, men jag är ganska lat av mig så det blir mest krukodlingar som kommer upp i sista stund, och rabatterna får dras med sina gamla perenner. Men konstigt nog, så är det vackert ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har definitivt inga gröna fingrar. Det är nog mer växterna som tycker synd om mig och kämpar på.

   Radera