torsdag 7 mars 2019

Onyttiga luncher


Min mor var väldigt noga med mathållningen. Hon lagade alltid husmanskost från grunden och det var jättegott. Hon var inte rädd för att testa nya saker och hon lagade rätter som jag aldrig skulle drömma om att ge mig på. Dels för att de tog så oändligt lång tid att göra och sen tror jag att man måste ha lite handlag också. Min syster ärvde mors mattalanger och jag fick hennes sytalanger. Rättvist!


Jag har faktiskt också varit väldigt noga med att laga nyttig mat och servera på bestämda tider så länge barnen bodde hemma. Nu när vi är bara två personer, som inte har några arbetstider att passa, har vi ruckat en hel del på mattiderna. Vi utgår alltid från frukosten. Den bestämmer tiden för dagens övriga måltider. Sover man till halv 9 och äter frukost fram emot 10 går det knappast att servera lunch vid 12. Man måste hinna bli hungrig mellan måltiderna. Det bästa är när Rasmus sover över här och jag ska skjutsa honom till skolan på morgonen. Då är jag uppe med tuppen. Ja, såvida tuppen tar sovmorgon och inte börjar gala förrän halv 7.


Middag äter vi alltid på kvällen och har gjort i alla år nästan samma tid. Lunchen är lite mer flytande...inte till konsistensen utan tidsmässigt. I tisdags t.ex. när vi var och veckohandlade hann vi inte hem innan lunch så det fick bli en semla och kaffe på ett café. Igår var vi ute i ett annat ärende och då råkade också lunchtiden närma sig, så vi bestämde oss för att köpa varm korv med bröd. Det smakade inte alls illa. Idag är jag inbjuden till min grannfru på elvakaffelunch och då serveras säkert frallor med ost och marmelad.


Göran kanske är lite nyttigare och letar fram nåt ur kylskåpet.


I morgon är det dags för en utflykt igen. Vi behöver mer färg och det känns alltid  bra att ha allt material hemma när det är dags att sätta igång. Vi ska åka iväg så tidigt som möjligt, men jag antar att det ändå drar ut på tiden fram emot lunch. Eftersom det är fredag måste vi klart lyxa till det. Ett besök på Burger King hade inte varit så dumt.

18 kommentarer:

  1. Bra med fasta mattider sägs det ... jag äter ensam frukost - oftast gröt vid 6-tiden (Lasse sover), sen brunch vid 10 och middag vid tresnåret på eftermiddagen.Eftermiddagsfika vid fem och kvällsmacka med te någon gång mellan 8 och 9 på kvällen.
    Ha en bra dag - och unna er en burgare på Burger King!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Det är bekvämt med fasta mattider, men ibland kan det vara svårt att hålla.

    SvaraRadera
  3. Jag har också ruckat lite på tider.
    Absolut tycker jag ni ska på Burger King.
    Svar..Du har så rätt,vi är seglivade också.
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fungerar bra för oss att inte ha bestämda mattider.

      Radera
  4. När barnen var små var det också fasta tider för oss här hemma och självklart lagad mat. Numera när det bara är Husse och jag är vi mer flexibla och just då med lunchen. Men det passar oss alldeles utmärkt.

    Min mamma var totalt ointresserad av matlagning, bakning och sömnad vilket ansågs "märkligt" på den tiden. Själv tyckte jag det var bra för jag växte inte upp i ett hem med en traditionell uppdelning av manliga och kvinnliga sysslor. Min pappa kunde mycket väl vara den som bakade kakor till jul eller gjorde marsipangodis med oss systrar.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett "modernt" tänk i din familj. Sådant gillar jag. När min far blev äldre kunde han mycket väl sköta en del hushållssysslor, vilket han aldrig gjort förr. Däremot var det ofta han som lekte med oss och läste sagor, som han själv hittat på.

      Radera
  5. Det där med mattider har ändrat sig genom åren. Innan barnen började skolan åt vi huvudmålet, middagen, mitt på dagen och sedan blev det bara lite lätt kvällsmat när kvällsstöket i ladugården var avklarad. När sedan barnen började skolan ville jag att vi skulle äta huvudmålet när det var hemma, så då blev det vid 5-tiden, innan vi gick ut och mjölkade och när vi kom in efter ett par timmars jobb åt vi något lätt bara.
    Nu blir det lite hipp som happ. Ibland middag mitt på dagen och ibland på kvällen.
    Ha en fin torsdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  6. Vi utgår också alltid från frukosten. Lunchen kan bli en macka eller en sallad, men däremot middagen äter vi alltid på kvällen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt och kunna ta frukosten när man känner för det utan någon tidspress.

      Radera
  7. Vi utgår också från frukosten som mera eller mindre ofta blir en brunch beroende på uppstigningstid. Det är skönt att vara pensionär, man har sin frihet att göra hur man behagar. Sen blir det kaffe mitt på dagen, kanske något till..så en rejäl middag . Småätandet på kvällen är ett dilemma förstås ;)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också problem med småätande. Det är så lätt när man sitter uppe sent på kvällen att bli sugen på något.

      Radera
  8. Ja, detta med mattider har skiftat under åren. Min mamma lagade all mat själv, riktigt god husmanskost och hon bakade både bröd och kakor, hade jobbat i bageri. Min pappa deltog också ibland.
    Jag har alltid behövt nånting i magen var fjärde timme. Men, det går att rucka på också. Jag varierar gärna frukostens innehåll och kan också kasta om lunch och middag, beroende på humör och tillfälle.
    Gott att kunna vara flexibel numera. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns riktigt bra att inte behöva vara styrd av någon bestämd tid för de olika måltiderna.

      Radera
  9. Å det kvittar hur dags vi stiger upp på morgonen. Vi missar aldrig en måltid. Frukost, lunch och middag. Lunch, middag, eller middag, kvällsmat kan vara samma mat, fast på olika dagar och olika tidpunkter.
    Ps, det är den gamla datorn som jag har sparkat igång.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, missa någon måltid gör inte jag heller. Så skönt att du har en dator som fungerar.

      Radera
  10. Ibland när jag går upp sent så äter jag brunch. Det innebär en riktigt rejäl frukost, och då hoppar jag ofta över lunchen och går direkt på en sen middag. Men det är skönt att man får göra lite som man vill nu för tiden. Det gillar jag! Ha de bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det bästa när man själv får bestämma allting.

      Radera