tisdag 5 mars 2019

Lite färg behövs alltid


För en tid sedan grävde jag upp två buskar i rabatten närmast huset. Vi har haft fem buskar där från början, men två av dem tog vi bort för en del år sen och planterade två nästan likadana cypresser. Jag har även haft en perukbuske där, men grenarna la sig långt ut i inkörseln och det var inte alls praktiskt när jag kom körande med bilen, så den flyttades i höstas. De två buskar som stod kvar såg väldigt trista ut. Ytterst var ett tunt skal av gröna grenar, men kikade man in i busken så var den helt brun. Trädgårdstunnan ska tömmas på fredag, och därför passade jag på att såga ner dem. Det gick väldigt snabbt. Lika snabbt gick det tyvärr inte med rötterna, men skam den som ger sig. Till sist kunde jag slänga allt i tunnan.

Meningen är att vi ska plantera tre nya buskar som inte blir så höga att de täcker blomsterlådorna vi har under våra fönster. Vilken sort vi ska köpa har vi inte bestämt än. Det enda vi vet är att det ska vara något vintergrönt som inte blir för yvigt. Innan det blir dags för plantering ska grunden på huset målas i grått. Det gäller att passa på när det är lätt att komma till med pensel och roller.

Allt ser så mycket snyggare ut med lite färg, och när vi nu ändå ska förnya så mycket i ingången, tyckte jag att blomsterlådorna också behövde en uppfräschning. Jag har under årens lopp målat i lite skavanker, men nu behövdes en rejäl ommålning såg jag. Det är svarta smideslådor och de var mer gråspräckliga nu. Jag lyfte upp själva planeringslådan, men lät smidesställningen sitta kavar på väggen. Det var enkelt att måla den då och till sist målades själva lådan. Det borde räcka med att måla på tre sidor. Den sidan som skulle vara in emot väggen syntes ju inte, så det var onödigt att ödsla färg på den.

Dagen efter, när allt var torrt, var det dags att sätta dit lådorna igen. Den ena gick hur lätt som helst, men den andra kärvade hur jag än bar mig åt. Göran fick komma och hjälpa mig, men inte ens han klarade av det. Jag blev så vansinnigt irriterad, för ju längre vi höll på desto mer skavdes färgen av på vissa ställen. Jag var nästan i upplösningstillstånd när Göran sa."Du har kanske målat fel långsida." Så förvirrad kunde jag väl ändå inte ha varit? Göran vände på lådan och den gled så elegant på plats. Attans också! Det var bara till att ta upp lådan igen och måla den sidan jag skulle målat från början.

Så fort det blir uppehållsväder ska jag sätta lådan på plats....helt på egen hand. För skulle det nu vara så att det inte fungerar så är det bättre att jag är ensam. Göran är alltid lugn även om det krisar, medan jag tappar fattningen helt. Hans lugn smittar definitivt inte av sig på mig.

12 kommentarer:

 1. Lite färg kan verkligen göra underverk för visst blir blomlådor och krukor som man har utomhus ganska så slitna av väder och vind. Det syns även på takplåtarna som vi lät måla om för ett par år sedan.

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltid något som måste målas på ett hus.

   Radera
 2. Ha ha! Den tabben skulle jag lätt kunnat gjort. Först varit nöjd för att jag varit duktig och sedan ...
  Färg behövs alltid för att pigga upp tillvaron.
  Rötter kan vara väldans envisa och sega.
  Det kommer att bli riktigt fint hos er.
  Kram Bosse
  Ps. Jag har en liten passning till dig på mitt senaste inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns riktigt bra och höra att mer än jag gör tokiga saker ibland. Ska genast kolla in vad du skrivit.

   Radera
 3. Så försmädligt, men det blev ju fint till slut!
  Har man trädgård är det ständigt jobb som väntar, för den blir aldrig färdig.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer verkligen....en trädgård blir aldrig färdig.....men det är också det som är tjusningen med en trädgård.

   Radera
 4. Det är lätt att göra fel,ingen är fullkomlig!
  Svar...Vi ska vara omtänksamma mot varandra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att göra fel är ingen större konst...det går av sig själv.

   Radera
 5. Ju närmare våren kommer desto mer lust får man att snygga till både ute och inne. Och inte minst sig själv! Det är som om livsandarna vaknar till liv.

  SvaraRadera
 6. Inte kul att få göra om, men sånt händer mig jämt :)
  Visst behöver vi färg och ljus - det blir säkert jättebra när ni är färdiga!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man känner sig nöjd när alla smådetaljer blivit färdiga.

   Radera