måndag 25 februari 2019

Vi har mycket att vara tacksamma för



I eftermiddag ska jag på mammografiundersökning. Det blir sista gången för min del. Jag läste nämligen på kallelsen att undersökningen görs bara fram tills man fyller 74 år, och det gör jag i sommar. Det är en utmärkt service att bli kallad till en sådan här undersökning, och sen några år tillbaka är den även gratis. All förebyggande undersökning eller sjukvård tycker jag är bra. Inte bara för att det sparar in en massa lidande för människor som ligger i riskzonen, det sparar in en hel massa pengar för samhället också.

Tänk så mycket som har blivit annorlunda bara sen jag föddes. Forskningen har gått framåt och många fler sjukdomar botas och man har även fått bukt med en del biverkningar som förr var vanliga vid viss medicinering. Det som gläder mig mest är att barnsjukvården är på topp. När jag jobbade på Barnsjukhuset i Helsingborg för ca 50 år sedan såg det helt annorlunda ut. Det är jobbigt i vilken ålder man än blir sjuk om det sen gäller en själv eller en anhörig, men jag kan inte tänka mig något värre än när ett barn blir allvarligt sjukt.

Alla galor och alla slags insamlingar för barncancervård är utmärkta initiativ. Det verkar faktiskt som om alla tycker likadant, för det är aldrig något knussel med att samla in pengar. Vi är lyckligt lottade i Sverige genom att ha skickliga läkare och många av dem kommer från andra länder. Det finns speciellt en läkare som jag hyser väldigt stor beundran och respekt för; nämligen Stanislaw Garwicz på Barnsjukhuset i Lund. Det är till mycket stor del hans förtjänst att nästan alla leukemisjuka barn idag blir botade. Han började även forska på just biverkningar efter den tuffa behandling de måste genomgå, och alla unga vuxna följs upp och får hjälp. Tyvärr läste jag för ett tag sedan att han inte finns med oss längre.

16 kommentarer:

  1. Så sant, så sant. De stora galorna gör mycket nytta och nog ömmar många speciellt för barnen.
    Jag är dock lite "kärringen mot strömmen" i detta fall. Eftersom galainsamlingarna får så mycket pengar, så bidrar inte jag till dem. För jag tror att andra förbund/föreningar också behöver pengar. Och jag som enskild person kan ju inte stödja allt.
    Jag har i många år skickat pengar, till jul, till Synskadades riksförbund. Även Neurologiskt handikappade riksförbund har fått bidrag av mig. Och jag har en flicka i Indien som är fadderbarn.
    Många, många fler organisationer är i behov av pengar. De har svårt att komma fram och synas i medierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det många andra insamlingar som också borde få mer utrymme. Jag tycker att allt som görs så att det underlättas för barn med olika slags sjukdomar och handikapp ska prioriteras.

      Radera
  2. Sanna ord Gunnel!Vi har verkligen mycket att vara tacksamma för!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Visst finns det mycket att vara glad över och just forskningen när det gäller barnsjukdomar har gått framåt. Hoppas att de snart löser problemen med barndiabetes också. Jag har haft en liten granntjej som var hårt drabbad av det. Ja, hela familjen förstås. De måste t o m väcka henne flera gånger varje natt och kolla värdena.
    Ha en fin dag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jobbigt när man har ett allvarligt sjukt barn i familjen.

      Radera
  4. Många föreningar behöver insamlingar,jag hoppas verkligen att pengarna kommer till rätt forskning.
    Svar....Vi borde reagera mer när vi ser någon utsättas för tex mobbning!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pengarna bör gå till forskningen och inte till en massa fifflare.

      Radera
  5. Ja, vi har verkligen mycket att vara tacksamma över. Och mammografin ska man absolut gå på när man blir kallad.
    Kram och lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns alltid tryggt när man väl fått svaret från undersökningen.

      Radera
  6. Det är skönt att utvecklingen går framåt.
    1999 fick Stefan cancer, 2011 fick Therese samma sorts cancer, och behandlingen hade ändrats under dessa år. skönt för Therese.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är fantastiskt att så många cancerformer går att bota idag.

      Radera
  7. Vi fattar nog inte hur mycket vi har att vara tacksamma för utan mycket av det som "samhället" (vi) bjuder på tas för givet många gånger. Lycka till med mammografin. Här får vi gå vartannat år på mammografi. Är dock inte säker på hur långt upp i åldern, men jag tror att det är ungefär detsamma som hos er i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tar alldeles för mycket för givet.

      Radera
  8. Sista kallade mammografin för mig var i höstas (fyller 74 nu i mars). Men sköterskan där sa att därefter kan man själv ringa och beställa en tid. Ungefär vartannat år tyckte hon var lämpligt och ingen kostnad då heller. (gäller Uppsala län)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste gå till min husläkare och få en remiss dit i fortsättningen. När jag frågade om det var något de rekommenderade sa sköterskan, att det fick man själv avgöra. Jag ska faktiskt följa ditt råd och ta vartannat år.

      Radera