fredag 11 maj 2018

Vi är riktiga klippareJag tänker alltså på Göran och mig och våra grannar. Det började så smått förra hösten när jag klippte ner de kinesiska buskarna framför altanen, eftersom de såg så trista ut. Ganska snart efter slog de upp fullt med nya skott och busken såg riktigt bra ut. Under vintern har ju löven varit borta och nu har jag gått och tittat på dem varje dag. De har sett helt döda ut...men så helt plötsligt fick de liv.


Nu slår de ut nya blad varje dag och jag räknar med att alla gamla torra grenar längst ner ska döljas. Kanske det inte blir några blommor på dem i år, men det får jag stå ut med. Huvudsaken är att de växer upp och att det blir grönt.


Perukbusken klipper jag ner helt varje år och den brukar alltid sätta fart att växa framåt våren. Så har den gjort i år med. Den blir lagom hög och är så vacker med sina mörkröda blad.


Humlen kapas också varje år och jag flyttade den till en ny plats i höstas. Min tanke är att den ska snirkla sig runt i carporten. Där är den inte i vägen för något annat. När den växte i rabatten drog den med sig en hel del andra perenner och det var omöjligt att skilja dem åt. På bilden syns även en del av den grusade gång som mina grannar fixade åt mig, så jag lätt kunde gå in till dem om jag behövde hjälp med något.


Den busken som stod där innan och som min granne klippte ner blev startskottet till att hela spireahäcken nu är ett minne blott. Grannarna har sågat ner och jämnat till alla buskar och i morgon tar vi, eller rättare sagt Bo och Rasmus hand om bortforslingen av alla grenar. Vi har hyrt ett släp och Bo räknade med att få köra två rundor till tippen för att bli av med allt. Nu kan vi bara vänta på att det ska komma nya skott som växer upp och ger oss en fin häck igen. Jag föreslog min grannfru att innan det kom så långt så kunde vi sätta ett bord och två stolar i mitten. Sen kunde hon och jag sitta där och fika och ha det lite trevligt.

15 kommentarer:

 1. Det är nödvändigt att klippa till nu och då. Och ni är verkligen riktiga klippare just nu. Här har mycket dött under vårvintern eller så tror jag det. Lavendel, salvia ...få se om det alls finns liv i plantorna? Jag har i alla fall klippt dem och igår fick havtornsträden (buskar) en rejäl dust. Måste bara göras. Din humle är jag avundsjuk på, här trivs den inte. Jag kanske måste byta plats åt den. Fortsätt ha en fin dag och klipp till när det så känns! Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland undrar man ifall växterna kommer igen efter en hårdhänt behandling, men än så länge så har det visat sig att det fungerat att tukta rejält.

   Radera
 2. Ibland måste man klippa till och det gjorde vi för några år sedan. Då var det häcken på ena sidan som kortades ner till nästan ingenting. Nu är den tät och fin igen. Vår perukbuske tycker jag dock växer för långsamt...

  Kram och lycka till med klippandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klipper ner min perukbuske varje år. Den får inte bli för hög här för då döljer den våra fönster.

   Radera
  2. Imponerande! Vår har inte nått fönsterblecket än utan är en klen stackare.

   Radera
 3. Vilken trevlig idé att sätta ett fikabord där i mitten :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken toppen ide att du och grannen ska sitta och fika.
  Stefan gick lös på våra tujor med motorsågen, få se om de klarar sig. Vi har tujor för att dölja septitanken.
  Önskar er en trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en hel del andra buskar som ska få försvinna så småningom.

   Radera
 5. Jobbigt att hålla växtligheten i schack, men fint blir det när man är klar :)
  Bra idé med med fikabordet på tomtgränsen.
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växterna vill gärna ta över ibland.

   Radera
 6. Min perukbuske har inte kommit så långt som er!
  Ni måste ha väldigt gröna fingrar!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte ens om vi tar på oss gröna handskar. Det är rena rama turen.

   Radera
 7. Jodå, jag har också klippt till. Ska frakta bort det klippta idag, med skottkärran. Många rundor lär det bli.
  Önskar dig en bra söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man känner sig väldigt nöjd efteråt.

   Radera