torsdag 3 maj 2018

Rot, Rut och RasmusVi utnyttjade Rot-avdraget när vi gjorde vid vårt badrum för något år sedan. Det tjänade vi en hel del på. Nu är avdraget sänkt, men det hjälper ändå till lite. Göran fixar det mesta på huset, men när det gäller saker som har med el och vatten att göra vill han att det är proffs som ska ta hand om det. Jag håller helt med honom, för det kan bli dyrt om det skulle bli något fel.

Rut-avdraget har vi aldrig använt oss av. Vad jag förstår innebär det väl mest städning och viss trädgårdsskötsel. När jag läste om det verkade det lite luddigt, precis som allt när det gäller att man kan få hjälp. Det ska skrivas så tillkrånglat så man vet varken ut eller in ibland. Är det kanske för att folk ska tröttna och inte be om den här hjälpen? I vår kommun kan vi anlita hjälp till lite av varje för en väldigt rimlig timpeng. Det är arbetslösa och nyanlända som står för arbetet och det subventioneras av kommunen.

Vi har aldrig behövt anlita den här hjälpen, för när det gäller inomhusjobbet klarar vi det själva och det mesta av trädgårdsjobbet också. Däremot har vi Rasmushjälp när det gäller gräsklippning. Göran "anställde" honom att klippa en gång i veckan under sommaren. Jag lyssnade lite på löneförhandlingarna, och jag måste säga att det liknade inte något jag varit med om under mina arbetsår. Rasmus, den anställde, tyckte att han behövde inte ha betalt för jobbet, medan Göran, chefen, ansåg att det var självklart att han skulle ha lön. Vilken human chef! Jag funderar på om inte jag också skulle löneförhandla med Göran. Jag passade ju faktiskt hans duvor när han inte själv kunde göra det.

14 kommentarer:

 1. God morgon!
  Jag tycker att du ska löneförhandla om duvorna :-)

  Jag har aldrig kommit på den som samlar grejor i min garderob.
  Ha en bra dag!c
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Det lät verkligen som en bra löneförhandling och för Rasmus del blev det säkert nytta med nöje! Visst är det dags för dig att förhandla :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska bara förbereda mig ordentligt först.

   Radera
 3. Här har vi varken Rot eller Rut eller Rasmus-avdrag. Inte vad jag känner till i alla fall men kanske det finns något annat kommunalt avdrag som jag har missat. Måste nog läsa på nu tror jag, för man ska givetvis ta vara på det som erbjuds en. Däremot har vi ett Timothy-avdrag och numera också ett Wilhelm-avdrag. Wilhelm bestämde sig för att sommarjobba en halvtimme i caféet här om dagen, fastän jag påpekade att det inte är sommar ännu, men han påstod att han tränade. Så troligen har vi en sommarjobbare på gång . Han löneförhandlade inte utan hade krav, skrev upp en hel massa nollor bakom andra siffror och berättade högtidligt att så ville han ha det. Han kan inte alltför mycket om vad pengar är värda ännu, så jag kanske kan betala vår självanställda i cent istället för euro. Jag försökte få till ett avtal om bull-lön osv, men det tyckte han att han nog borde få ändå.

  Få till ett ordentligt avtal vad gäller duvskötseln! Gör som vår Wilhelm, skriv en massa nollor bakom en "riktig" siffra. Lycka till Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Det var ett bra tips. Wilhelm är smart.

   Radera
 4. Haha, tycker också att du ska löneförhandla. Jag har tänkt att anlita Rut till fönsterputsningen nu i vår. Ska bara bli färdig att ringa.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att det finns hjälp att få . Alla har ju inte anhöriga i närheten som kan hjälpa till.

   Radera
 5. Haha ... vilken bra chef - klart du också ska löneförhandla med honom :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om han är lika givmild mot mig.

   Radera
 6. Haha, du kanske gjorde lite annat arbete i hemmet också, eller? Men det brukar jämna ut sig. Göran är ju bra på att fixa allt som går sönder. Han är duktig Rasmus - "handjagaren" är inte så lätt att gå omkring med. Så bra att ni får hjälp med det så ni slipper anlita folk från kommunen ;-)
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till den stora gräsmattan använder han elklippare, annars hade nog varit lite väl jobbigt.

   Radera
 7. Inte ofta arbetsgivare propsar på att få betala ut lön medan arbetstagare kan tänka sig att jobba ideellt.
  Bäst du verkligen vässar dina argument inför de kommande löneförhandlingarna. ;)
  Än så länge har jag använt mig av RUT-avdrag en gång. Det var för starta upp min nya dator. Toppenbra. Blir säkert någon fler gång.
  Ha en skön helg i Skåne! Här är snön fortfarande närvarande. Dock i avtagande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att man kan anlita personer som begriper sig på det man inte själv klarar av. Det verkar som solen bestämt sig för att stanna här ett tag. Härligt.

   Radera