måndag 14 maj 2018

Ett annorlunda radband

Jag visste faktiskt inte att det fanns något liknande ett radband i Sverige. Det var Rasmus som berättade det för mig när han var med om konfirmationsundervisningen. Bakgrunden till det hela hände för ca 20 år sen. Martin Lönnebo hade just pensionerats från sin tjänst som biskop i Linköpings stift och nu var han i Grekland för att båtluffa. En storm tvingade in båten till en väldigt liten ö. När han var där började han att skissa på Frälsarkransen eller Livets pärlor som de också kallas. Det är 18 glaspärlor i olika färger som är uppträdda på ett band och bärs som ett armband.


När Rasmus började sin konfirmandundervisning fick han ett band och varje gång de träffades fick konfirmanderna en ny pärla att trä på bandet. Den största gyllene pärlan är Gudspärlan. Det finns jagpärlan, doppärlan, ökenpärlan, bekymmerslöshetspärlan, nattens pärla, uppståndelsepärlan, 3 hemlighetspärlor, 2 kärlekspärlor och 6 tystnadspärlor. De fick även ett träkors som de bar utanpå sina  vita kläder.


Inne i kyrkan var det dekorerat med ballonger i samma färger som pärlorna och en stor Frälsarkrans hängde framme vid predikstolen. Konfirmanderna berättade om var och en av pärlorna.


Varje konfirmand fick också bjuda in en person, som hade varit med på deras dop, att närvara framme vid altarringen och vara med när prästen välsignade dem. Eftersom Katrina höll Rasmus när han döptes så ville han att hon skulle vara med. Konfirmationen är en bekräftelse av dopet och då passade det bra att kyrkans lånedopklänning hängde bakom dopfunten.


När konfirmationen var slut var det fotografering som gällde. Naturligtvis ville vi ha ett foto av Rasmus och hans gudmor och Zoé. Endast åtta ungdomar konfirmerades den här dagen och Kvidinge kyrka är ganska liten så det blev väldigt familjärt.

22 kommentarer:

 1. Våra tjejer hade också frälsararmbandet. Då var det alldeles nytt för mig. Men det är en kul grej.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
 2. Det var något nytt för mig om halsbandet.
  S.....Bärnstenshalsbandet fungerar bra!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var intressant att läsa om Frälsarkransen.

   Radera
 3. Vilken fin och personlig konfirmation med så pass få konfirmander. Redan när äldsta fröken konfirmerades användes "frälsarkransen" som pärlorna kallas och jag tyckte det var ett fint inslag. Bra att traditionerna kring konfirmationen ligger lite mer i tiden.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är bra att det stela som var när jag blev konfirmerad är borta.

   Radera
 4. Jag har två sådana där radband hemma. Mitt första köpte jag på en pilgrimsvandring här runtom i bygden och det andra, lite mer elegant, köpte jag på Flämslätts Stifts- och Kursgård. Mycket fina.
  Trevliga foton! Det är något visst med konfirmation. Jag ska faktiskt vara en av kyrkvärdarna på pingstaftons konfirmation. Också liten grupp.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är mysigt när det är en liten grupp.

   Radera
 5. Det var nytt för mig med bandet. Men vilken trevlig konfirmation ni hade!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Det där armbandet har jag inte hört talas om förut, men av mina tre barn är det bara Eva som är konfirmerad och det är ju länge sedan, så då fanns nog inte armbandet.
  Rasmus är jättefin som konfirmand.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armbandet var helt okänt för mig med tills Rasmus berättade om det.

   Radera
 7. Jag har ett sådant armband liggande någonstans. Jag får ju inte ha armband på jobbet och glömde alltid ta på det.
  Men det finns en app, kostar 7 kronor, och den har jag haft i min mobil i mängder av år. Där kan man också lägga in egna tankar och bilder, utöver de böner som tillhör. Det är väl investerade 7 kronor och byter man mobil så är det bara att flytta med den, man betalar bara en gång.
  1996 var året då Martin Lönnebo uppfann den. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst några böcker om det här armbandet och det var väldigt intressant.

   Radera
 8. Vilken fin tradition, både lärorik, tankeväckande och vacker. Tänk ändå att din Rasmus är konfirmerad! Han var ju liten för inte så längesedan för att inte tala om Zoé. En ljus konfirmation ser det ut att ha varit. Jag tycker om när det blir lite nytänk också i kyrkliga sammanhanget. Mera i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var en riktigt minnesvärd konfirmation. Prästen lyckades få alla konfirmander intresserade och engagerade och de stod för mycket av berättandet framme vid altaret. Alla skötte det perfekt även om de var lite nervösa.

   Radera
 9. trevlig tradition, man ska ju känna till varför vi firar jul och påsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det bortglömt av många.

   Radera
 10. Intressant med detta annorlunda radband. Hade inte hört talas om det.
  Ser ut att ha varit en fin konfirmation.
  Får säga grattis i efterskott till bloggjubileet. :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Det var en mycket trevlig konfirmation.

   Radera
 11. Så fint att de hade frälsarkransen som tema i konfirmandundervisningen. Den täcker ju in nästan allt i vår kristna religion. Och så fint de hade dekorerat kyrkan med ballongerna som illustration till kransen. Har inte sett det någonstans tidigare. Tänk att Rasmus har blivit så gammal. Tiden går fort...
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mycket trevligt ordnat i kyrkan. Tiden tycks bara rinna iväg.

   Radera