fredag 18 maj 2018

Alla kakmonsters paradis


Sven Kallerup startade ett bageri i Åstorp på 60-talet som fick namnet Godbiten, ett mycket passande namn. Företaget växte och växte, men är fortfarande placerat i Åstorp. Idag är det hans båda söner som sköter firman.


Varje torsdag är det fabriksförsäljning och den är välbesökt.Vi åker ner någon gång då och då och köper hem lite småbröd. Det är så billigt att det lönar sig inte att själv ha jobb med hoprörning och gräddning. Sist jag var där köpte jag mandelformar. Det är gott till efterrätt att fylla dem med sylt och grädde. Min farmor bakade alltid mandelmusslor och jag har formar för att kunna göra det, men jag avstår. Det är alldeles för omständigt för att det ska passa mig.


När mina barn var små bakade jag mycket...både bullar sockerkakor och småbröd. I takt med att de växte upp så avtog bakningen. Jag minns att jag när jag hade sockerkaka över, som blivit lite torr, smulade sönder den och rörde ihop med smör, kakao och arraksessens. Sen rullade jag bollar som doppades i chokladströssel. Just sådana chokladbollar säljs här och de är gudomligt goda, precis som dammsugarna med grön marsipan och choklad.


Igår var det torsdag och jag tog en liten provianteringstur dit på förmiddagen. I det här fina vädret är det mysigt att sitta ute i trädgården och fika med lite goda kakor. Att det sen inte är så nyttigt för figuren är en helt annan sak.


22 kommentarer:

 1. Klart att man måste unna sig något gott då och då. När det är så härligt väder blir det guldkant att sitta ute fika!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har vänta länge på den här varma, sköna tiden, så den måste utnyttjas.

   Radera
 2. Ser verkligen gott ut!
  Här i USA är det mesta i form av bakverk och liknande väldigt sött. Jag köper bara ekologiska sötsaker och de är mindre söta som tur är.
  Att sitta ute i en trädgård och fika är mysigt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allting smakar av någon anledning mycket bättre utomhus.

   Radera
 3. Förr bakade jag mycket mer än vad jag gör nu.
  Nu blir det bara när barn och barnbarn kommer!
  S...Det var en mycket trevlig fest jag var på!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är långt mellan gångerna när jag bakar.

   Radera
 4. Godbitens kakor är goda och vi har en lokal leverantör av liknande godsaker - Gutebollen. Deras kakor säljer vi på Kupan och de finns i livsmedelsaffärerna också. Det har ett jättestort sortiment. Vi SPF:are var på ett studiebesök hos dem för ett par år sedan och blev verkligen imponerade.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland behöver man lite godsaker att tugga på.

   Radera
 5. Det ser härligt ut i din trädgård med nyklippt gräsmatta och rhododendronbuskar. Skulle gärna göra dig sällskap vid kaffebordet (te för min del dock) och smaka alla de goda kakorna. Men just nu försöker jag hålla igen så det är nog tur att jag bor så långt borta :-).
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Vi kunde ju skippat kakorna om du kommit hit.

   Radera
 6. Åh, det var längesen jag besökte Godbiten. Men de har ju så mycket gott :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har de. Det är bara så svårt att välja.

   Radera
 7. Man måste unna sig av livets goda och ni som har Godbiten i närheten kan ju göra det ofta. Att sitta ute nu är rena njutningen och större blir den förstås med något gott till kaffet.

  Här blir det också något gott nu och då...idag blir det rabarbertoscakaka som ska bakas till i morgon. Nu är rabarbern som allra bäst. Och då måste det bli fest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rabarber är jättegott. Jag måste ta in några idag för nu blev jag sugen.

   Radera
 8. Så synd att jag inte visste det igår. Jag var ju alldeles nära Åstorp. Men det får bli en annan gång.
  Ha en trevlig pingsthelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer väl fler gånger till Skåne?

   Radera
 9. Jag är inte överförtjust i att baka, jag undviker det gärna. Jag älskar dock fikabröd så jag är väldigt glad att andra tillverkar det :)

  Sv. Mönstret är inte så svårt. Jag följer videoklippet https://www.youtube.com/watch?v=nUl5SLtNRDo&t=462s

  SvaraRadera
  Svar
  1. ur att inte alla tycker det är trist att baka. Jag ska kolla in klippet. Tack för tipset!

   Radera
 10. en liten kaka passar när man kan sitta ute i solen.

  SvaraRadera
 11. Lite gott måste man unna sig :) Intressant om Godbiten - jag visste inte att det är i Åstorp de finns :) Jag är uppvuxen i ett bageri, men fick inte ärva några bagargener ... så jag köper kakor vid behov - och ibland blir det då kakor från Åstorp. Hädanefter kommer jag att tänka på dig när jag sitter här med en skånsk kaka :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag köper också kakor när jag blir sugen. Vill ju inte gärna konkurrera med Godbiten.

   Radera