tisdag 22 maj 2018

En dyr historia


Jag tycker om när jag kan gå ut i trädgården och veta att ingen kan kontrollera vad jag gör. Jag vill inte att det ska vara som i ett skyltfönster så det är fri insyn; inom rimliga gränser givetvis. Växtligheten får aldrig bli en fara för andra.

Det har lagts ett förslag här i kommunen om att fastighetsägare kan bli tvungna att betala så mycket som 3900kr ifall kommunen måste gå in och göra vid tomten. I första hand gäller det de som har en hörntomt med alldeles för höga och ovårdade häckar. Det finns många ställen här i Åstorp där man får rulla fram med bilen i så låg fart att den nästan stannar. Den dåliga sikten drabbar ju även fastighetsägaren, så det kan väl inte vara så mycket att undra över där.


Jag är otroligt glad över att vi inte har en hörntomt. För oss är det fritt fram med höga häckar., och det har vi tagit fasta på. På två sidor har vi thujahäck, som är ca 2,20m hög. Vi planterade den tillsammmans med de två grannarna när vi byggde huset, så det är en idag väldigt gammal häck. Den är perfekt för småfåglarna att bygga bo i och varje år är det något eller några koltrastpar som flyttar in. Igelkotten gillar också att hålla till där.


Ut mot gatan har vi inte direkt någon häck utan lite blandade buskar som vi planterade för ca 20 år sedan. Idag är de rejält höga. Vi har aldrig mätt dem, men jag skulle uppskatta dem till mellan 3-4m. När de ser lite tråkiga ut i toppen brukar vi fixa till dem och då måste vi använda en grensåg med teleskoparm och helst stå på en stege. Det är arbete på hög nivå.

Vitet gällde även om tomten var ovårdad. Normalt sett tycker jag att de flesta sköter om sin trädgård på bästa sätt, men det finns också de som använder tomten som skrotupplag och det kan inte vara kul att ha en sådan granne. Där kan jag förstå att kommunen kan behöva gripa in.


Grannarna och vi var inte oroade för några böter p.g.a. för hög häck när vi kom överens om att såga ner vår gemensamma spireahäck. Den var bara så otroligt ful. När jag tittade på den häromdagen såg jag att det börjar komma små nya skott bland de grenar som är kvar. Den gamla häcken har stått där i 45 år så det kommer inte att bli aktuellt för oss att såga ner den fler gånger.

21 kommentarer:

 1. Jag har ingen häck på min tomt.
  S....Jag använder också bara trädgårdsättika.
  Ha en bra bekämpningsdag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte vilja vara utan våra höga häckar.

   Radera
 2. Ni har så fin trädgård.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så vacker trädgård ni har, välskött och välplanerad. Dessutom fungerar den som ert eget lilla paradis, utan insyn. Härligt!
  Här har vi det totalt annorlunda, en helt annan typ av miljö, vild och anarkistisk men skön den också på sitt sätt. Lantlig skulle jag kanske kalla den.
  Njut av allt det vackra du har i din närhet, för du har mycket vackert att vila ögonen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! När du beskriver hur det ser ut hos er tänker jag på farmors lantliga trädgård. Jag tyckte det var rena paradiset. Tyvärr hade det inte fungerat i ett villaområde.

   Radera
 4. Så fint och välskött ni har det i er trädgård! Jag tycker det är bra att kommunen har koll för på vissa gator hos oss är sikten obefintlig tyvärr. Vi bor inte heller på en hörntomt vilket är skönt.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är ganska ihopväxt så ogräset har inte så stor chans att sticka upp.

   Radera
 5. Min trädgård var ju så fruktansvärt förvuxen och igenvuxen när jag tog över. Nu har jag bestämt hur jag vill ha det och min son ska hjälpa mig gräva bort den gamla häcken.Jag vill ha taggfria buskar och tänker sätta en blodbokshäck ut mot vägen. Vi måste ha häck mot vägen efter ett beslut för 2 år sedan. De som redan har staket istället får dock fortsätta ha det.
  Det är härligt med trädgård och din ser fin ut på bilderna.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är underbart med en egen trädgård, och det är mysigt och ombonat med en häck.

   Radera
 6. Er trädgård ser väldigt välvårdad ut, så inte kan kommunen ha några synpunkter på den.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är då rar. Vi försöker hålla ordning så mycket vi orkar och hinner.

   Radera
 7. Vilken fin trädgård ni har. Den är ju som en park!
  Visst är det bra att kommunen håller lite koll på de som missköter sina tomter.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har väldigt lummigt i vår trädgård med sittplatser lite här och där. Jag tycker med et är bra att det finns lite kontroll.

   Radera
 8. Så välskött och fin trädgård ni har! Härligt med insynsskydd! Vi har inga grannar och eftersom vi bor på en höjd från vägen räknat så behöver jag inte ha så mycket skydd för nyfikna blickar :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bor på ett toppenställe i dubbel bemärkelse. Det är skönt och inte känna sig påpassad.

   Radera
 9. Jag är som du att jag vill helst ha insynsskyddat.
  Vi hade en skafttomt i Enebyberg när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Det var en perfekt tomt som jag fortfarande kan sakna litet ibland.
  Er tomt ser väldigt fin och vävårdad ut. Skönt att kunna sitta där utan insyn.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är härligt och ha en trädgård att kunna gå ut i.

   Radera
 10. Fantastisk trädgård du har - mycket arbete som du lagt ner.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
 11. Så vackert! Vilka buskar finns med i det blandade mera friväxande buskaget? Har fantiserat om något liknande.

  SvaraRadera