måndag 4 december 2017

Lucka 4

Bröderna Grimm


Jacob och Wilhelm Grimm är tillsammans kända som Bröderna Grimm. De var två tyska språkforskare som samlade in och bearbetade folksagor. Många sagor var sådana som inte var nertecknade utan bara berättades från generation till generation. Vilken tur att de började på sitt arbete, för tänk så mycket som annars kunde ha fallit i glömska. Deras huvudsyfte var att undersöka det tyska språket, men som en biprodukt kom då sagorna. Den första upplagan av deras sagosamling Bröderna Grimms sagor och äventyr kom ut 1812. Många av sagorna är riktigt råa och knappast något som passar för mindre barn. Det är väl tveksamt om en sådan sagosamling hade fått ges ut i Sverige idag. Här censureras det mesta även i gamla böcker. När blir det bröderna Grimms tur?


De har i sina samlingar med två olika sagor om Snövit. Den ena heter Snövit och Rosenröd och handlar om två systrar som blir vän med en björn. En elak dvärg finns också med i handlingen och när björnen slår ihjäl dvärgen för att skydda flickorna bryts naturligtvis förtrollningen och han blir en prins. Han gifter sig med Snövit och turligt nog har han en bror som gifter sig med Rosenröd.


Det är nog ändå Snövit och de sju dvärgarna som är mest berömd. Den sagan känner säkert alla till. 1935 hade den premiär som den första tecknade långfilmen och var början på Disneys tecknade långfilmer. Disneybolaget höll på att gå i konkurs men i och med Snövitfilmen så vände det. Filmen nominerades till en Oscar för bästa filmmusik och den har även fått en stjärna på Hollywood Walk of fame. Det har gjorts spelfilmer också om Snövit och då har ibland även drottningen fått en mer framträdande roll. Julia Roberts har spelat den elaka styvmodern i en film.

När jag var barn hade vi ofta frågesporter på klassens timme i skolan och då kunde det hända att man skulle räkna upp vilka de sju dvärgarna var. Till sist lärde jag mig att rabbla alla namn utantill.

Glader
Toker 
Butter
Blyger
Kloker
Trötter
Prosit

De här namnen dyker först upp i Disneys filmatisering av sagan, för i Bröderna Grimms böcker hittar man inga namn på dem. Första gången de fick namn var när de var med i en Broadwaypjäs som hette Snowhite and the seven Dwarfs. Här heter de Blick, Flick, Glick, Plick, Snick, Whick och Quee. Vem som är vem där vet jag inte.

30 kommentarer:

  1. Tack Gunnel för intressant ny kunskap! Jag visste att Snövit från början kom från bröderna Grimms sagor, men inte att det fanns ännu en saga ... spännande!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte ofta man läser Grimms sagor.

      Radera
  2. Snövit är en fin saga, men den andra känner jag inte till.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst den andra sagan när jag var barn.

      Radera
  3. Intressant att du tog upp bröderna Grimm. Som liten hade jag deras samlade sagor i en vacker bok som min mamma läste för mig. Tyvärr tyckte jag att många av sagorna var ganska så hemska så några favoriter blev de aldrig.

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
  4. Jag har bröderna Grimms sagor i bokhyllan...och någon gång har jag tittat i dem, läst lite grann osv men de har varit väl grymma när jag har tänkt mig läsa för barnbarnen. Både mormor och barnbarn har velat ha lite gulligare att somna till. Men kanske jag ändå borde läsa dem nu när barnbarnen inte vill höra sagor längre? Tack igen för trevligt och intressant inlägg Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken bra idé att vänta med Grimms sagor tills barnen blir äldre. Jag tror de uppskattar dem på ett helt annat vis nu. Jag skulle faktiskt själv vilja läsa om sagorna idag.

      Radera
  5. Luckan öppnas och jag en äventyrlig litterär sagoupplevelse, och inte minst namnen på alla de sju som jag nu har antecknad ner.
    Intressant om bröderna Grimm och deras bravader - och Disneys!
    Du förmedlar :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tragglade de namnen så många gånger när jag gick i skolan, så de sitter fortfarande kvar i hjärnan.

      Radera
  6. Vi läste ofta sagor för pågarna .
    S..Jag har blivit förkyld,men det kan bli en bra vecka ändå!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar fortfarande att läsa sagor.

      Radera
  7. Intressant att få reda på att de inte hade några namn i Grimm-sagorna. Jag har också haft med de sju namnen i olika tävlingar genom åren. Själv är Blyger min favorit. Vilken är din? Jag tror också att de kommer att börja "radera" i dessa klassiker. Sorgligt anser jag. Ibland blir det dummare än dumt. Själv tycker jag de inte behöver gå så lång tid tillbaka. Varför inte börja med dagens barnböcker. Där kan det vara tillåtet med var som helst för de små.
    Kram från Bosse som älskar sagor, klassiker och aldrig blivit för gammal för en bra sagobok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar Toker. Håller med dig om att dagens barnböcker inte är så "ofarliga" precis. Men det har tydligen blivit en trend att man måste ändra på allt gammalt. Det måste finnas kvar annars vet vi snart ingenting om hur det var förr och vilka funderingar och tankar man hade då.

      Radera
  8. Tack för "ny" kunskap för mig om gamla välkända figurer!

    SvaraRadera
  9. Hej du,,Bröderna Grimm några sagor känner jag till Askungen,,Hans & Greta,,Rödluvan och Snövit,,men dom hade ju en hel hoper till..
    Ja "Isfolket blev ett Kap,,Moa blir säkert glad,hoppas o tror jag..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bröderna Grimm har många sagor i sina böcker.....en del välkända, men många som man inte alls sätter i samband med dem.

      Radera
  10. Vid varje lucköppning blir jag lika imponerad av det arbete du lägger ner på att söka fakta om de olika ämnena. Fantastiskt! :)
    Ibland har man ju kallat bröderna Grimm för bröderna Grym. Kan vara ett passande författarnamn med tanke på vissa av sagorna.
    Förresten, alla dvärgarnas namn passar in på mig ... möjligen med undantag för Klokers.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Annica! Det är så kul att leta inlägg till ett speciellt tema. Deras sagor är riktigt grymma, och passar knappast för mindre barn. Jag är helt övertygad om att det är lite Kloker i dig också.

      Radera
  11. Tack för info om sagorna jag läste som barn. Ja Bröderna Grym tjuvläste jag under täcket med en ficklampa i handen! :)

    SvaraRadera
  12. För några veckor sedan läste jag "Hans och Greta" för två av mina barnbarn. De är 3 och 5 år. Medan jag läste förundrades jag över hur skrämmande sagan faktiskt är. Funderade också på om jag skulle försköna den lite... men bestämde att jag skulle läsa den precis som den var skriven.

    Barnen var helt fascinerade, satt stilla och lyssnade noga hela tiden.
    Ställde inga frågor... nästa dag ville de höra sagan igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barn tänker nog på ett annat sätt än vi vuxna. Kul att de gillade sagan.

      Radera
  13. Vi satt faktiskt för ett tag sen av någon anledning och försökte komma på vad alla dvärgarna hette, men vi fick klura ett tag :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag glömde alltid bort ett namn i början när ag skulle räkna upp dem, men sen pluggade jag in dem och nu sitter de som berget.

      Radera
  14. Så trevligt att få veta lite mera om de trevliga dvärgarna och Snövit. I Kalle Ankas jul är de ju alltid med och barnen tyckte alltid att det var så roligt när Prosit nös.
    Tack för lucka 4!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den filmsnutten har jag sett åtskilliga gånger.

      Radera
  15. Ja herregud, nu blir ju den ena sagan efter den andra förbjuden av olika anledningar. Läste igår om en pappa som polisanmält ett bibliotek där en personal läste Pippi Långstrump för barnen och nämnde ordet negerkung. Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Men det är väl så att våra värderingar förändras under tid och det som var okej då kanske inte är det nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra att värderingar förändras, men det som redan är tryckt i böcker måste få vara kvar. Det speglar ju den tiden, och är en del av historien. Hur ska man annars komma ihåg hur det var. Jag tycker en del protester är rent ut sagt korkade.

      Radera