tisdag 11 oktober 2016

Hypokondriker eller hydroponiker?


Ibland kan jag hänga upp mig på ord jag läser i tidningen. Lite konstigt kan jag tycka det är att inte texten granskas mer ingående innan den trycks. Stavfel på helt vanliga ord har jag vant mig vid att det är vardagsmat i dagstidningar av idag, men när det används ord som vi knappast använder i vardagslag och inte tar reda på den exakta stavningen på dem blir jag irriterad. Inte bara det att de stavas fel...betydelsen blir helt tokig också.

Vår dagstidning slår på stort om söndagarna med 4 olika bilagor. I en av dem var en intressant artikel om hur man odlar växter utan jord. De överlever i stället med hjälp av en näringslösning. Under ett foto med några växter kunde man läsa: Hypokondrik är ett alternativt sätt att odla inomhus. Om jag började testa den här metoden skulle jag kunna titulera mig hypokondriker då? Det klingade lite konstigt i mina öron. En hypokondriker är för mig en person som inbillar sig att den har all världens sjukdomar.

Jag hade sen tidigare hört talas om den här växtmetoden som det skrevs om, men jag visste inte namnet på den. Då är det tur att man har tillgång till nätet. Där hittade jag snabbt att det heter hydroponi och en som sysslar med detta blir alltså en hydroponiker. Det låter mer seriöst, tycker jag.

Att odla växter utan jord forskas det mycket om. Det är ett bra alternativ när det är ont om odlingsbar mark och det blir inte heller samma risk för skadeangrepp på växterna. Den här metoden går att använda i stort sett överallt, eftersom det går att odla på höjden. Det har diskuterats att hydroponi skulle vara något som kunde utnyttjas i samband med bemannade rymdfärder. Matfrågan är ständigt på tapeten och alla nya idéer för att hjälpa till med en lösning på problemet är av värde. Kanske det här sättet att odla kan hjälpa till en del.

24 kommentarer:

  1. En hypokondrisk hydroponiodlare kan man ju vara i alla fall. Ja, ibland blir det verkligen uppåt väggarna fel. Förr fanns det korrekturläsare på alla tidningar men nu är de som bortblåsta.Intressant odlingssätt hur som helst även om det inte alls är hypokondriskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det tänkte jag inte på att man kan vara båda delarna.

      Radera
  2. Visst kan man bli fundersam ibland. En del journalister är väldigt okunniga i ämnen de skriver eller talar om. Jag hörde för många år sedan ett inslag i Gotlandsradion där man pratade om hö och reportern pratade entusiastiska om luzern, men betonade det hela tiden fel. Hon la betoningen på första stavelsen och då blir det ju hur galet som helst.
    Ha en skön dag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker man har rätt att begära av en yrkesman att han ska vara kunnig inom sitt ämne. n del tror på allt de hör och läser och det kan bli stora missförstånd.

      Radera
  3. En korrekturläsare vore det bra att ha!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag skulle vara ett bra yrke att satsa på när svenskan är så uppblandad så man vet varken fram eller tillbaka.

      Radera
  4. Ord kan verkligen ställa till det om de används fel. De kan också skapa det mest fantastiska om de används kreativt och "lagom" eftertänksamt. Och det är kul att lära sig nya, fast ibland svårt att minnas dem. Hydroponi ... jag "smakar" lite på det ... Fiffigt odlingssätt!
    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Mia

    SvaraRadera
  5. Haha! Ja, ibland blir det verkligen galet....Odla hypokondriskt :D :D
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle t.o.m. jag klara av. Då behövs säkert inga "gröna fingrar".

      Radera
  6. Man håller på att vricka tungan av sig på alla svåra ord.
    Sv:....Jag vet att han skriver bra!
    Jag har läst den andra boken!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man inte säker på betydelsen av ordet får man ta reda på den, annars är alternativet att använda ett annat ord.

      Radera
  7. Lite lös- och släpphänt. Ingen ordning och reda längre.
    Inte bara stavfel utan helt galet. Hur kan man bli journalist utan att behärska språket? När det dessutom finns tillgång till internet, ifall man blir fundersam.
    Men, detta var en nyhet för mig, med odlingsknepet.
    Kram! Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också det finns så många sött att kolla upp så man stavar rätt, så det finns ingen ursäkt för att en som har skrivandet som yrke ska stava som en kråka. Tänk om alla yrkeskategorier var lika slarviga.

      Radera
  8. Intressant inlägg och jag känner igen mig i detta med journalister och deras ordval ibland. Stavfel är en sak, men ofta ser jag andra mer skrämmande fel, typ den du beskriver. Ibland brukar jag undra om det är slarvfel eller brist på kunskap. Det senare verkar det vara för det mesta.
    Kanske kommer jag att klara växterna bättre om de inte har jord, eller hur?
    Varm kram till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man inte helt säker på en sak så finns det alltid Internet att tillgå. Jag tycker också att många reportage är helt uppåt väggarna. Det märks att den som skriver inte känner till något i ämnet.

      Radera
  9. Vi behöver fler språkpoliser! ;) Alltför ofta kan man numera läsa artiklar/reportage som är usla både vad gäller faktainsamling och språk. Och detta i en tid då vi, som aldrig tidigare i historien, lätt kan kolla bådadera. Ett klick på datorn så finns hjälpen där. Det är ett "fullblodat faktum". Ett uttryck som min dagstidning på fullt allvar använde häromveckan. Men, om inte annat, så blir medias nyheter lite roligare med yrkesfolkets tillkortakommanden.
    Kram från norr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det kan bli hysteriskt roligt ibland när man läser en del reportage. Så länge det inte blir likadant i facklitteratur och skolböcker så får vi kanske acceptera det.....men bara kanske.

      Radera
  10. Man tycker väl att någon måste korrekturläsa innan det går i print?
    Jag kan reta mig lite på särskrivningar ibland med.. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar inte som det är så mycket kontrollerande.

      Radera
  11. Konstigt att svensk grammatik och stavning inte verkar vara prioriterat längre ... eller ordförståelse för den delen. Skrämmande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade behövts med en storsatsning på grammatik i skolan.

      Radera
  12. Vilket härligt ord - hydroponiker - tänkte hydrofon .... och blandningen som pettas föreslår hypokondrisk hydroponiker så gärna så gärna :-)
    Så trist med dagens journalistskriv som enbart föser ut nyheter ...
    Tipp topp kram!

    SvaraRadera