tisdag 29 april 2014

Vem kan man lita på?Varje dag kan man läsa om nya saker som man upptäckt är direkt livsfarliga. Är det inte något livsmedel så är det en sysselsättning. Sen dröjer det bara någon tid så är de här resultaten fel och det är i stället något annat man måste oroa sig för. Det är i högsta grad ett I-landsproblem. Jag tror knappast att befolkningen i U-länderna bekymrar sig för om det är farligt att prata i mobiltelefon eller äta för mycket godis. De har andra och värre problem att dras med. Skulle man bara göra det som sägs vara ofarligt skulle man nog bli ganska sysslolös.

En del undersökningar jag läser om undrar jag faktiskt om de är på riktigt eller om det är någon stå-upp-komiker som har skrivit det. Den här vinprovningen låter nästan som en Norgehistoria. I en stor norsk undersökning har man kommit fram till att om man drack vin minst fyra gånger under två veckor så hade man bättre resultat på minnes och problemlösningstesterna än de som druckit mindre än en gång under samma period. Studien har hållit på i sju år. Glömde man tro bort resultatet så man var tvungen att göra om testerna år efter år? Måste vara uppmärksam på nu om det planeras något liknande i Sverige så jag inte missar det. Man får ju offra sig för forskningen. Annars har jag läst att det är DRD2:s fel att en del människor är glömska och förvirrade. Den här genen kan hos några vara lite defekt och då uppstår de här problemen som att glömma var man lagt nycklar, glasögon och mobil. Det skulle med andra ord betyda att hos mig är den helt ur funktion eller jag kanske saknar den helt.


En ännu tokigare forskning är den om berusade fladdermöss. De äter visst ofta jäst frukt men navigerar ändå normalt.  En bunke fladdermöss samlades in och matades med etanol. Vid provtagning visades att de hade betydligt högre promillehalt än vad som är tillåtet vid bilkörning i Sverige. Djuren fick prova på en slags hinderbana som skulle kunna jämföras med den raka linje som misstänkta rattfyllerister får gå längs. Till forskarnas förvåning klarade de detta utan problem.

Vad lär vi oss nu av detta? ABSOLUT INGENTING! Utom möjligen att om man har vampyrtendenser så går det bra att ta en extra Bloody Mary utan att bekymra sig om nykterhetskontroller.

34 kommentarer:

 1. Kul inlägg Gunnel och du har så rätt, så rätt! Alla de här studierna och rönen får man allt ta med en stor nypa salt. Fast det där med vinet skulle jag nog kunna tänka mig att anamma. Man kanske skulle ställa upp som testperson - alltså bland de som ska dricka vin fyra gånger i veckan - eller hur det nu var, nej fyra gånger under två veckor var det visst och då uppfyller jag redan kriteriet!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hör du talas om att det ska starta en sån undersökning får du gärna höra av dig till mig. Så kul vi skulle haft.

   Radera
 2. Ja du vem kan man lita på? Jag tror att all informations flödet ställer till en hel del.Men ett glas vin då och då är inte så dumt! ......Har varit ute hela fm och dragit upp kvickrot! Fattar inte att det kan våxa så fort och bra! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan dricka vin utan att vara med i ett forskningsprojekt.

   Radera
 3. :d, det där med vampyrtendenser och en Bloody Mary gillar jag. Och man kan inte lita på någonting eller någon, knappast på sig själv ens, för ibland hittar man på så man själv blir förvånad.
  Skämt åsido, så blir man lätt trött. För allt ska hårklyvas och granskas i parti och minut. Ibland är det ena allra bäst för att förkastas nästa dag för något annat som är ännu bättre. Tänk ändå om vi bara skulle leva och må bra istället. Göra som vi själv vill. Stackars etanolfyllda fladdermöss för den delen...att de klarade sig så bra har säkert med att deras hjärna är annorlunda konstruerad än människans. Med inbyggd radar klarar man väl vad som helst:)...det du Gunnel! Det skulle vi ha, radar och en kamera inbyggd i pannan så slapp man gå omkring och bära på den. Bara ett litet tryck på nästippen och så kommer bilden ut genom örat...
  Kram från Karin som har stått med huvudet ner och rumpan upp en stund i trädgårdslandet (kan vara en förklaring)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag kan se framför mig framtidens fotografer. Hoppas de inte ser ut som fladdermöss även om de har deras förmågor.

   Radera
 4. Ha,ha, ha!!! Var hittar du alla tokigheter? Det var ett underbart och förnöjande inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligheten är skrattretande ibland.

   Radera
 5. Det är kanske någon vinfirma som sponsrar undersökningen, eller? Man säger ingenting om hur levern fungerar efter så mycket vindrickande. Skulle man dricka ETT glas om dagen i fyra veckor, eller en flaska varje gång? Att alkohol dödar hjärnceller har man ju länge känt till, så varför skulle hjärnan plötsligt fungera bättre efter vinintag? Jag har aldrig träffat någon som blivit trevligare och mer skärpt som druckit vin i alla fall...
  Kram från Ingrid som inte hade hört talas om det norska testet förrän du berättade om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har slutat försöka förstå vad forskning av allehanda slag går ut på, för ibland tycker jag den verkar helt förståndsbefriad.

   Radera
 6. Du har satt dig in i ämnet med hull och hår. Som alltid är nog sunt förnuft som fungerar bäst. Påverkade personer cyklar visst bättre än när de går. Kan det ligga något i testerna iallafall?
  Nu ska det ju vara OK att sola litet igen. Som sagt sunt förnuft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att man klarar sig ganska bra med sunt förnuft.

   Radera
 7. Ja, det kommer olika rön hela tiden om vad som är bra och vad som inte är bra
  och ett tag anses något som bra, men en tid senare kan samma sak anses som farligt
  så vad ska man lita på egentligen...
  man får antagligen använda sig av sitt eget sunda förnuft istället
  Kul med de berusade fladdermössen.....
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte värt att blint lita på forskningsresultaten.

   Radera
 8. Statistik och forskning är intressant (förutom när man själv måste leverera rapporterna) Läste förresten att hälften av alla skadade cyklister var alkoholpåverkade.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om den där Norgeforskningen är att lita på.

   Radera
 9. Alltså vad ska inte alla dessa onödiga forskningar kosta...
  och till ingen nytta, klart man inte får bättre minne av att dricka alkohol,
  skulle med sunt förnuft säga att det är tvärtom.

  Ja mycket ska man höra innan öronen ramlar av...

  Ha nu en trevlig Valborgshelg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket underlig forskning. Det som förvånar mig mest är hur man kan få anslag till sådant.

   Radera
 10. Hej, jag brukar ibland tänka såhär, att mina far- och morföräldrar överlevde på sill o potäter och levde lika länge som man gör nuförtiden. Enda grönsakerna de åt var morötter och tomater och gurka. Det har ju blivit hysteriskt med allt, den ena undersökningen omkullkastar den andra. Kaffe är jättenyttigt för hjärtat och jättefarligt för hjärnan osv. Nä, man får nog ta det mesta me en nypa salt.
  Ha nu en fin valborg, här utlovas regn och rusk och jag överväger starkt att stanna hemma med min lilla jycke som varken gillar brasor eller fyrverkerier.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror säkert vi kunde varit förutan många forskningsresultat.

   Radera
 11. En del forskning undrar man vad den ska vara bra för. Men jag vet inte om jag skulle vilja dricka vin så ofta. Men det kanske bara är ett glas åt gången de forskat på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stod inte så utförligt om den här forskningen. Jag bara plockade ut det jag tyckte verkade mest konstigt.

   Radera
 12. Det gäller mog att ta undersökningar med en nypa salt. Ofta presenteras bara en del av resultatet som kan ge rubriker och hur själva undersökningen gott till, hur seriös och omfattande den är, felkällor och diskussionen runt har man ju ingen aning om.
  Problemet med forskning är ju att man bara kan testa en variabel åt gången. Ok att fladdermössen kan flyga och navigera, hur blir det om de dessutom har tappat en väsentlig del av sin sömn? Om man dessutom blandar alkoholen med några festpiller eller mediciner? Reagerar fladdermöss och människor på samma sätt?
  Sunt förnuft kommer man däremot långt med och man ska inte glömma bort att lyssna på sin magkänsla.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som man kan läsa i en vanlig tidning är nog säkrast att inte ta allt för allvarligt. Mycket forskning är bra, men en del blir man lite förvånad över. Antagligen fyller den någon funktion som man inte förstår.

   Radera
 13. nej, det är mycket forskning som är helt betydelselös, varför liksom
  Sv: jo :) jag är säker på att det är en manlig gen :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del saker man läser om verkar så självklara medan andra är så långt ifrån vad man förstår.

   Radera
 14. Ibland tycker jag det är mycket prat om ingenting.
  Först pratas det en hel del och lika fort som det dök upp så försvinner det.
  Elakt att ge fladdermössen dryck med %. Bättre att dom testar på någon tvåbent.
  Här har vin nog vinter ikväll om man ska tro på väderfolket.
  Kram från Gun-Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fladdermöss är nog ganska tacksamma att använda i forskningen, för de dyker upp titt som tätt.

   Radera
 15. Se där ja...Där lärde jag mig en massa nytt:) Om du hör något om den där vintesten. Så kan jag tänka mig att offra mig också....Vi kanske kan få komma i samma grupp;)

  Ha en underbar Valborg och 1Maj. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mailar och bokar plats till oss så fort jag hör något.

   Radera
 16. Ha ha ja tokiga saker man får höra, nästan så att öronen trillar av, hi hi . . .
  Vilka lustiga forskningar folk gör, hoppas de är till någon nytta.
  Men du skrämde mig med fladdermusen, näst efter ormar kommer dessa hemska möss som ser ut som drakula, den gestalten är jag riktigt rädd för, därför käkar jag vitlök hela tiden, *fniss*

  Bloody Mary gillar jag inte heller, men gärna tomater.
  Första gången jag var utomlands typ på Kanarieöarna beställde jag en sådan, tyvärr visste jag ej att den innehöll tomat, den var vacker röd (min älsklingsfärg) men fy vad äcklig och fy vad dyr och snåla smålänningen Eva drack upp den ändå. Men efter den minnesbetan aldrig mera Bloody Mary.

  Trevlig Valborgshelg, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget som skrämmer mig så som fladdermöss...så forskare kan jag inte bli. Jag har aldrig smakat Bloody Mary och det låter inget gott.

   Radera
 17. Intressant inlägg som alltid på denna blogg. Bloody Mary är det värsta jag har druckit. :( Många undersökningar tar jag med en nypa salt. Men när det görs oberoende av varandra undersökningar på olika platser i Världen blir jag mer intresserad (om de kommer fram till samma resultat).
  Fladdermöss är läbbiga. Vi hade sådana i Ängalag. Värst var de i september vid skymningen. Flög otäckt omkring våra huvud när vi tog oss från parkeringen till huset. Önskar dig en trevlig Valborg. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går inte gärna ut när det är mörkt, för det finns en hel del såna otrevliga typer här med.

   Radera