måndag 7 april 2014

Deklaration


Jag har deklarerat nu i helgen, och jag gör det på nätet. Det är inte så svårt för jag har i stort sett inga avdrag att göra, utan det är bara till att kolla så summorna stämmer och sen skriva under. Det tar på sin höjd 5 minuter. Jag måste säga att det är en bra timpeng för 5 minuters jobb. Jag ska få tillbaka drygt 1200kr. Då kan jag snart räkna in mig i den nya gruppen människor som turistbranschen pratar om, nämligen WHOP. Förkortningen står för Wealthy, Healthy, Older, People. Det ska visst vara personer som rest mycket och vet precis vad de vill ha. Men det har väl knappast med åldern att göra? Varför måste alla petas in i speciella fack? Kan man inte få vara en blandning av allt? Dessutom tycker jag gott att man kan använda ett svenskt namn på den här gruppen. Jag föreslår PIGG: Penningstarka, Ickesjuka, Glada, Gamlingar. När skatteåterbäringen kommer blir jag fullvärdig medlem i den här Piggelinklubben, för då uppfyller jag P:et också.

32 kommentarer:

 1. En del får att betala. Klubben låter kul och framför allt namnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar få tillbaka pengar varje år, men Göran får alltid restskatt.

   Radera
 2. Visst är det smidigt att deklarera på nätet. Piggelinklubben låter trevligt!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hade absolut platsat i Piggelinklubben.

   Radera
 3. Får man vara med i Piggelinklubben om man "bara" är avtalspensionär månne - eller måste man ha åldern inne?
  Tänk vilken skillnad det är på att deklarera idag mot förr, innan den förenklade kom... då var det inget man gjorde på fem minuter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte åldern är så viktig, så du uppfyller säkert alla krav för att vara med. Tycker inte man ska hänga upp sig på ordet gamling....det betyder bara att man är lite erfaren men ändå ung (kom jag på just nu)

   Radera
 4. Ja nog är det skönt att deklarerandet har blivit så mycket enklare nu för tiden. Men jag hade inte lika mycket tur som du.. skall istället betala dubbla din tillbakasumma :(

  SvaraRadera
 5. Att bli äldre är bara att bli vuxen, inte konstigare än så.
  Att deklarera är enkelt, det är bara att kolla siffrorna lite extra.
  Vi får ett skatteförslag och i det kan man sedan gå in och ändra det som ska ändras
  Jag har inte fått återbäring på evinnerliga tider, här är det restskatt som gäller
  Men bra går det också:)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förklaring på att bli äldre.

   Radera
 6. Kent, maken, sköter allt som har med deklarationen att göra. Jag har ju egen firma också så det är lite krångligare. Men det brukar alltid bli lite pengar tillbaka så jag får väl räkna mig till PIGG-pensionärerna då :-).
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det inte blir några storsummor, så är det välkommet.

   Radera
 7. Jag har inte deklarerat än. Provar kanske på nätet! .......Kon bor i ladugården och det brukar vara enplans.. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar alltid det enklaste alternativet.

   Radera
 8. Hej, jag har inte sett till någon deklarationsblankett ännu, men det brukar inte ta mig mer än fem minuter heller. Annat var det då man var egenföretagare, fy bubblan för de uträkningarna och avdragen. Jag hade hjälp förstås, men det var ju inte gratis heller. Sen när företaget var nedlagt tog det flera år innan skattemyndigheten begrep det så man fick börja deklarera som privatperson igen.
  Ha en fin vecka/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar när det är så enkelt som möjligt.

   Radera
 9. Håller med, det är 'lätt som en plätt' att deklarera, det har det alltid varit för mig. Om man skulle försöka slinta lite på tangenten och slå in några extra nollor, undrar om skatteverket skulle märka nåt ?!

  Jag (vi) har rest mycket men jag tror inte det hjälper att man vet vad man vill i den äldre åldern.
  För att resa långt då måste man verkligen vara piggelin och tro på det. Men jag har sett de som rest fast de inte varit så pigga och så har de blivit riktigt sjuka på långresan, då är den egna sängen bäst.
  Men då har personen sagt att: hellre dör jag glad och lycklig lång borta än ledsen och olycklig hemma.
  Varför ska man sitta hemma och vänta på döden. Du må tro att man blir helt häpen och snopen att tankarna kan vara så hos de glada (lite sjuka) gamlingarna. För tiotal år sedan var många rädda för att bli rånade utomlands, (det blev en del också) men nu blir man även rånad 'hemma' och hemmen rensade, så inget är bättre 'hemma'. De tuffa pensionärerna har även blivit 'bagpacker', friskt vågat av dem.
  Man lever bara en gång, inget kan stoppa dem.
  För att resa behövs även en stor plånbok, sen är det olika vad folk prioriterar i livet.
  Vi som inte röker har rest upp dessa pengar i stället och träffat underbart roliga människor på köpet.
  Denna gång vet vi faktiskt vad vi vill, vi ska resa till Irland och inte bara bo på hotell, B&B, utan vi ska bo hos dottern Tina och Paul. Denna resa känns mer spännande än när jag reste själv till Vietnam. Lustigt !

  Må gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att resa är jättekul, och jag förstår att du har gjort det en hel del.

   Radera
 10. Enkelt och behändigt, trots att jag skall betala....

  SvaraRadera
 11. Trist. Hoppas det inte är så mycket.

  SvaraRadera
 12. Det är trevligt när svenskan får vara med på ett hörn. Där kom du på något riktigt bra. Är du inte rädd för att berätta om det såhär offentligt? Tänk om du får tiggare på "halsen". Du är ju betraktad som stenrik när slantarna landat på kontot. :) Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så långt tänkte jag inte, men jag ska skynda mig att sätta sprätt på dem så är det problemet ur världen.

   Radera
 13. Angående persikor. Vi får ca 30-40 st per år. De är som små äpplen med väldigt saftigt vitt fruktkött. De går inte spara mer än ett par dagar. Och många faller ju i backen. De senaste åren har vi haft vissnesjuka (tror jag det heter) och jag har klippt massor. Det har än så länge klarat sig fast det har sett mörkt ut. Det är en vanlig sjuka på persikor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter kul att själv odla persikor.

   Radera
 14. Fniss ja så rätt du har..
  ha en fortsatt fin vecka..Kram Nicki

  SvaraRadera
 15. PIGG var bra. Räknar mig inte som gamling än så jag är bara PIG, eller rättare IG.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara IG är det mest nödvändiga tycker jag. Äldre (inte gammal) blir man utan att anstränga sig och pengar är inte allt här i livet.

   Radera
 16. Då tillhör inte jag den gruppen! Här får jag betala en summa som är stor för mej i restskatt trots att jag bara har en liten, liten pension:( Men det är ju roligt att betala skatt!! Enligt Mona Sahlin.
  Och jag och gubben har en lokal som räknas som näringsfastighet, men vi har ingen firma, men då måste man deklarera särskilt för den! Så någon enkel deklaration kan vi inte heller göra!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, roligt att betala skatt vet jag inte. Jag skulle mycket väl kunna stå ut med att själv behålla den "megastora" pensionen.

   Radera
 17. jag deklarerar också på nätet....det är så behändigt
  men tyvärr måste jag betala 1.800 i kvarskatt
  kram

  SvaraRadera