söndag 13 april 2014

Nu är det 18-3224 som gällerÅrets färg är lila har Svenska Moderådet kommit fram till. Den exakta nyansen består av purpur, fuchsia och rosa och har döpts till Radiant Orchid och har alltså färgnummer 18-3224 ifall man vill vara riktigt exakt. Nu ska vi inreda både utomhus och inomhus och klä oss i lila ifall vi vill följa modet. Matmässigt så får vi väl då hålla oss till Blå Kongo, aubergine och blålila vindruvor. En aningen ensidig kost, som jag nog kommer att lätta upp med lite lax och räkor.

När jag var tonåring ansågs lila bara passa för gråhåriga damer. Tack och lov så är det inte så längre nu.  Alla kan bära de färger man trivs i oberoende av ålder, och det är just så det ska vara. Modet är egentligen bara lite riktlinjer och jag tror de flesta använder sin egen personliga smak när de väljer. Jag sydde faktiskt lila gardiner och hängde upp i ett av rummen och placerade lila kuddar i soffan, men det var innan jag visste att lila var årets färg.

Lila får mig alltid att tänka på den här dikten av Jenny Joseph.

When I am an old woman

När jag blir gammal ska jag klä mig i lila
med en röd hatt som inte passar och inte klär mig.
Och min pension ska jag spendera på
konjak och sommarhandskar
och sidensandaler.
Och jag ska säga "att vi har inte pengar till smör."

Jag ska sätta mig på trottoaren
när jag blir trött
och jag ska glufsa i mig smakprov i affärer
och jag ska trycka på alarmknappar
och jag ska dra med min käpp längs järnstaketen
och ta igen för att jag var nykter som ung.

Jag ska gå ut i tofflor i regnet
och jag ska plocka blommor i andra människors trädgårdar
och jag ska lära mig spotta.

Men jag borde kanske öva lite nu....?

Så att folk som känner mig inte blir alltför bestörta och förvånade
när jag plötsligt är gammal och börjar gå klädd i lila. Ni kan vara lugna ännu ett tag, för jag upptäckte att jag har inget i min garderob som går i lila. 

34 kommentarer:

 1. Härlig dikt! Hmmmm... Jag har lila tröja !!! Svar:Helt klart kan uppfiningarna användas i ett bra syfte Kram!

  SvaraRadera
 2. Men jag är verkligen på gång. Får försöka lära mig det andra också.
  Dikten har jag inte sett förut. Men visst är det så att lila var för gamla tanter som ändå ville vara litet med "åren ila, använd lila". En del var ju till och med lila i håret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag nästan glömt med det lila håret. Inte många som har det nu. Man kanske skulle testa?

   Radera
 3. Dikten är underbar och säger så mycket mera än man kan läsa rakt av.
  Nej, ingenting lila i min garderob heller, men det går säkert att ändra på för nu har jag blivit äldre och fått grått hår men ingen röd hatt. Ännu. Jag tycker om tanken att dra med käppen längs staketen jag vandrar förbi...så du vet vem som är i faggorna om du hör det där speciella ljudet en dag!:)

  Ha en fin fortsättning på söndagen!

  SvaraRadera
 4. Du är så härlig Gunnel och skriver så bra, precis som mina tankar! Tänkte på dig när jag var i Åstorp i lördags, men jag lovar att inte bli en sån där "stalker"... Funderade precis om jag skulle ha råd att boka en spa-helg nånstans och efter att ha läst ditt inlägg så tänkte jag att VISST HAR JAG DET!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man ska unna sig saker och ting. Vad gjorde du i Åstorp?

   Radera
  2. Jag var bjuden av goda vänner som bor i Åstorp på en charmig liten restaurang, "Rosenberg".

   Radera
 5. Härlig dikt :) Har alltid gillat lila så finns nog i garderoben några ex. :)

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar dikt....men så klart att du inte har Lila i din garderob...Du är ju INTE gammal!!!
  Kram från ett regnigt Småland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är då gullig! Visserligen känner jag mig inte gammal, men det beror nog på att min hjärna har hoppat över många av födelsedagarna....eller helt enkelt förträngt dem.

   Radera
 7. Jag har faktiskt en del plagg i lila - sista försöket - var det någon som kallade den färgen, men jag gillar den och tycker inte att det är tantigt alls. Det finns ju t o m herrskjortor i den färgen!!!
  Ha en fin påskvecka!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker alla lila nyanser är snygga och definitivt ingen färg som bara äldre damer får ha. Jag tittade just på en golftävling på TV där en av männen hade lila tröja och lilarutiga byxor. Hur snyggt som helst.

   Radera
 8. Spännande att se foton på tillökningen i familjen. Och vilken härlig dikt.....nu när jag inte har egen trädgård längre så gillar jag tanken på att plocka lite hos någon med fina rabatter, haha. /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Bra idé! Då slipper du rensa ogräs...du bara plockar det färdiga resultatet.

   Radera
 9. Den dikten är helt underbar! Själv har jag frossat i lila de senaste förtio åren. Men det går lite i vågor ska jag erkänna, jag är inte en strikt "tant gredelin".
  Ha en fortsatt fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en hel del i lila när jag var ung...både kläder och skor. När det nu är så modernt måste jag helt klart ut och leta upp något snyggt i klädväg.

   Radera
 10. Vilken härlig dikt!
  Jag älskar det mesta som är färgglatt; rosa rött, orange och lila. Numera struntar jag i att färgkombinationerna ibland sticker ut. Livet kan vara tillräckligt grått utan att vi själva också är det :) När jag var ung gillade jag ljuslila och kommer ihåg att det brukade talas om att de som gillade lila var mer eller mindre "galna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar också att blanda färger. Visst behövs det färg i vardagen. Det piggar upp. Huvudsaken är ju att man själv blir glad av färgerna......man kan aldrig glädja alla.

   Radera
 11. Skrev ju nyss ett inlägg om just rosa, som jag vet att du har läst! Den rosa färgen, som du nämner, kan jag faktiskt ha. Det är bara den ljusrosa färgen som jag ser ut som en gris i. Underbar dikt - än så länge har jag inte kommit därhän...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosa är en ganska svår färg, det beror på vilken nyans det är, annars tycker jag med att det blir lite grisskärt över det hela.

   Radera
 12. :) vilken rolig dikt, lila älskar jag och har faktiskt några plagg som är lila :) fast det var också innan jag visste att det är en modefärg
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker inte så mycket på vilket som är årets färg. Man måste ju klä i färgen och trivas med den.

   Radera
 13. Men visst är det sant att gamla damer (jag avskyr att bli kallad dam!!) passar bra i lila till det vita håret!!. Mitt hår är åt det vita hållet efter att ha varit mörkbrunt! Jag har helt andra färger nu när jag är "gammal":(
  Håller med dej om att man ska ha det man trivs med, jag bryr mej som regel inte om trender! Är lite obstinat som hon i dikten!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat känner inte jag mig heller som en dam. Det är lite som om man alltid måste vara rätt och aldrig göra fel på nåt....sån vill och kan jag inte vara.

   Radera
 14. Jag gillar lila och måste vara väldigt modern, för vi har lila tapet i sovrummet och lila gardiner och överkast :-). Och jag har en hel del lila kläder och har haft det i många år, för jag passar bra i det. Så jag får känna mig riktigt modern i år då :-D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan du verkligen njuta av ett lila år.

   Radera
 15. Du vet det där med "blommor och bin". Nej, tomaterna behöver inte pollineras, men när jag ändå var i farten med penseln, fick dom sig en puff också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok. Jag trodde vi hade missat något.

   Radera
 16. Hejsan Gunnel !
  Ohm så rolig läsning, måste läsa den en gång till minst, länge sedan jag hade så roligt. som om vi har samma tankebana.
  Men vi är ju ganska jämngamla .en bit upp i övre medelåldern är jag .Får jag lösa sådant här roligt, överlever jag nog nästa steg.

  Kram Mi

  SvaraRadera