fredag 4 april 2014

Livsfarlig TV


Tänk vad TV-tittandet är annorlunda nu mot förr. Jag var i tonåren när vi köpte vår första TV och då var programutbudet inte så stort direkt. Vi tyckte ändå att det var rena sensationen att kunna se på rörliga bilder hemma. Det var sånt man bara gjorde om man gick på bio annars. Ibland efter att de svenska programmen var slut var det myrornas krig som spelades upp. Men om man hade tur hände något annat. När det var bra väder kunde vi få in tysk TV och det visades ofta operetter där. Jag begrep inte ett dugg av vad de sa eller sjöng, för jag hade inte börjat lära mig tyska då, men det spelade ingen roll. Man tittade på allt som visades.

Idag finns det i stort sett hur många kanaler som helst att välja mellan och det visas program dygnet runt. Utbudet av program har ökat betydligt det måste man erkänna, men ifall kvaliteten på programmen har ökat lika mycket kan nog diskuteras.

Jag läste en gång att man kan få hjärtinfarkt och dö om man tittar för mycket på TV. Så kan man väl inte bara lämna ut ett resultat? Man måste ju få veta om det gällde samma för alla...män som kvinnor i alla åldersgrupper eller om det var några som var speciellt i riskzonen. I annat fall finns bara en förklaring. TV-programmen är så trista att man blir ihjältråkad av att titta på dem. Men då finns det ett mycket enkelt livsuppehållande knep: Stäng av TV:n!22 kommentarer:

 1. Jag hörde också om det livsfarliga att sitta framför tv-n och glutta. Det var i tv-n de berättade om hur farligt det är att se på tv-n;). Hur som helst så fick jag mig den dagens stora skratt.
  Som jag ser det så är det rent livsfarligt att leva överhuvudtaget...så det gäller att njuta av stunderna medan man känner för det, om det sen är framför tv-n eller någon annanstans må så vara.

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det som är nyttigt idag är livsfarligt i morgon. Lite svårt att tro på alla nya "rön" som kommer. Sunt förnuft funkar nog i längden.

   Radera
 2. visst är det skillnad från förr till nu, det farliga är väl inte själva tv:n utan det att folk bara sitter och sitter i flera timmar i taget
  ha en fin fredagkväll med lagom mycket tv-tittande :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller man behöver oroa sig för normalt TV-tittande.

   Radera
 3. Ja du,det var tider det 1 kanal och ett fåtal sändningstimmar...Nu brukar jag slå på TV:n på kvällen när det blir nyheter,,är det sport tidigare på dagen då kan den bli påslagen oxå..Tycker det är alldeles för mycket skräp som visas..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade gått bra med lite uppehåll i sändningen nu med i stället för allt onödigt skräp som visas. Men det är klart smaken är väldigt olika.

   Radera
 4. Just det, själva livet är farligt, 100% dödlighet är en siffra jag hört ;)

  SvaraRadera
 5. Ser inte så mycket på TV.Vi har bara kanal 1,2,4 ,6 och kunskapskanalen. ........Vi gjorde att bra byte båda! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kvittar hur många kanaler man har tycker jag, för visas det inget man är intresserad av så hjälper det inte mycket.

   Radera
 6. Jag minns första TV-programmet jag såg. Vi bodde ju i Skåne då och Danmark hade TV innan Sverige. Kommer du ihåg Andy Pandy, Teddy och dockan Lou?
  När min mormor fick TV såg hon ALLT. Trav till och med. Men när det var Lasse Lönndahl då var det riktigt bra, tom bättre än trav. Trevlig helg! Det blir nog första delen av Let´s Dance, men inte del två. Filmen mitt i är inte så rolg som jag trodde den skulle vara.

  SvaraRadera
 7. Visst minns jag Andy Pandy och Teddy. En del av de gamla barnprogrammen hade säkert blivit populära nu med. Jag har missat de flesta Let´s dance programmen för vi brukar titta på Babben. Ibland har hon väldigt bra artister på besök, men tyvärr blir programmen ganska likartade ändå. Får kanske ge dansarna en chans ikväll.

  SvaraRadera
 8. Ja, det stämmer, i princip, att det är livsfarligt att se på TV för mycket. Men det är precis lika farligt att läsa eller sitta och titta ut genom fönstret.
  Det är stillasittande som är farligt. Jag har någonstans i alla mina pappershögar den ursprungliga, australiensiska, undersökningen där man redovisade sina resultat och vad som pågår i kroppen. Skrev ut den 2009 eller möjligen 2010. Numera finns det en mängd forskningsrapporter som styrker deras resultat.
  Det journalister, och mediamotståndare, ofta gör är att vinkla. Det är inte jättemodernt att säga att TV-tittade är farligt längre. Men datorer är helvetets påfund - om man ska tro viss journalistik.
  Personligen skulle jag vilja säga följande: Sluta använda fjärrkontrollen, gå ett varv vid varje reklamapus och ställ dig upp lite då och då om det inte är reklam på just den kanalen du tittar på.
  Det man bevisat är att långvarigtt stillasittande inte kan kompenseras av träning, det hjälper med andra ord inte om du går till gymmet en timme varje dag ens, om du sedan sitter still i timmar.
  Ja, det är lika farligt för alla, oavsett kön och ålder. Men självklart är det farligare om du har andra riskfaktorer. Just det här ämnet är ett av dem där jag är extra påläst. (Tyvärr är jag slarvig med att hålla mig med ett länkskafferi och kan inte så där utan vidare lägga upp en länk åt dig. Men det kanske inte skulle varit till någon hjälp? Vet inte vad du har för bakgrund. De här undersökningsresultaten är oftast ganska svåra att förstå om man inte är i branschen. Självklart är de på enegelska också. Men det är nog inget problem för dig)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det är TV-tittanndet i sig som är boven i det hela, men ibland när dagstidningar ska skriva om olika forskningsresultat så blir det så fjantigt. Det är ju inget nytt att det är farligt att sitta still för mycket. Det skrivs och berättas om det överallt så ingen kan ha undgått det.

   Radera
 9. Kul inlägg....jag minns när jag fick gå in till grannen och sitta still i finsoffan och titta för vi hade ingen tv till att börja med. andra tider nu när alla verkar ha allting och i flera ex dessutom Trevlig helg/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. TV:n är väl ett bra komplement till annan underhållning, men det får aldrig bli så att inget annat existerar.

   Radera
 10. Godmorgon! Ha en bra lördag! Morgonkram!

  SvaraRadera
 11. Vi hade inte TV i början, fanns inga pengar att köpa en för. Men vi gick på café på lördagkvällar hela familjen för att titta på ett underhållningsprogram som jag nu inte minns namnet på.
  Innan svensk TV sände så kunde vi här nere i Skåne se dansk TV. Det såg jag på hos någon kompis.
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tittade också mycket på dansk TV när jag var barn.

   Radera
 12. När vi hade första teven i min barndom så var en kväll i veckan teve-fri, det var onsdag! Tanken var att man skulle umgås då ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade inte skadat med en TV-fri kväll i veckan nu med.

   Radera