onsdag 19 februari 2014

Sovmorgnar gillas inte


I varje fall inte av småfåglarna i allmänhet och koltrastarna i synnerhet. Vi har inte stigit upp i ottan precis när det har varit mörkt utomhus, utan vi har väntat tills Santos tyckte det var läge för att gå ut. Ibland har klockan hunnit bli ganska mycket, och det gillas inte av alla. När vi kommer tillbaka hem, ser vi att det varit besök uppe på trappan. Kan undras om de även flugit upp och ringt på dörrklockan.


När jag tittar ut genom köksfönstret ser jag hur gästerna redan sitter på kö och väntar. Det gäller att kvickt svänga ihop en enkel frukost och servera. Jag brukar förbereda kvällen innan, eftersom jag vet att de är "skrubbsyltna" på morgonen.


De små gästerna samsas om maten utan några problem.


För koltrastarna däremot är det inte lika självklart. Hur mycket mat jag än serverar så tycks de vilja vara ensamma om den. Det är tydligen mer än människor som kan vara egoistiska.

24 kommentarer:

 1. Det är nog därför jag inte har några fåglar nära mig. För jag matar dem inte. Och precis det du skriver om, att det krävs mat på bordet varje dag, skulle jag tycka vara jobbigt. Skrubbsyltna fåglar som ställer krav vill jag inte ha. Jag såg ju bara hur besvikna änderna blev när jag inte hade något med till dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, börjar man att mata, så måste man helt klart fortsätta. Men jag tycker det är ganska kul, så jag ser det inte som ett tvång.

   Radera
 2. Men herrejösses va fåglar du har, men så bjuds dom ju på godsaker också,
  hittade två majskolvar som hade utgående datum och hängde i trädet,
  fåglarna satt å tittade som att vi var helt galna.
  Men nu är dom allt där å pickar lite...
  och alla grannar får sig ett gott skratt !!!

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste inte att de gillade majskolvar. Jag har märkt här att hänger jag ut något nytt till dem, så tar det lite tid innan de vågar äta av det. De är väldigt försiktiga av sig.

   Radera
 3. Här sitter hackspettarna och tittar förundrat på ankfettet jag hängde upp i ett av träden igår.
  De har tydligen inte varit med om någonting liknande förr, men försiktigt har de börjat näbba litet på det.
  En trana flög över här för en liten stund sedan. Jag trodde knappt mina ögon, men det var en om det inte var en hägring av något slag. I februari! Tiden är ur led, men bra går det också.
  Hälsa dina tippor(småfåglar på svenska) från mina tippor
  kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska hälsa så gott. Lyckliga du som fortfarande får ha hackspettar hos dig. Här har den inte synts till på länge, men jag ser den när jag går i skogen. Dina fåglar lever ju lyxliv....ankfett en vardag! Din restaurang måste få många stjärnor.

   Radera
 4. härliga bilder
  jodå, djur kan också vara egoister :) i alla fall när det gäller mat
  kramar

  SvaraRadera
 5. Verkar som du behöver börja ställa klockan för att komma upp till dina hungriga frukostgäster :-) Kramar

  SvaraRadera
 6. Haha! Det hade de säkert uppskattat.

  SvaraRadera
 7. WOW!!! Vad många gäster du har !!!!!Jag visste inte att det var en gammal sed att ge blommor.Jag bara gjorde det!!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns att min farmor alltid var så noga med det, men då var det inte alltid blommor. De bodde ute på landet och ibland gick hon bara iväg med något hon bakat eller någon mat hon lagat. Huvudsaken var att man gick dit och visade att man brydde sig.

   Radera
 8. De är roliga djuren :) Våra hönor brukar sitta på verandan och titta in genom rutan på dörren :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt kul att studera djurs beteende.

   Radera
 9. Det här håller inte Gunnel. Du måste ställa klockan. Ett stort ansvar vilar på dina axlar. Jag läste i morse på Fågelnätet att de kraxade och dissade din restaurang. ;) Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det är väl bäst att jag skärper mig då.

   Radera
 10. Eftersom vi bor uppe i trädkronorna blir det ingen matning av besökarna.
  Men på promenaden ner till ån matar vi ofta änderna. De nästan överfaller oss.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 11. Sköna bilder på dina hungriga frukostgäster... speciellt den med pilfinkarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit massor av pilfinkar här i vinter...rena invasionen.

   Radera
 12. Oj, så mycket fåglar du har och som jag förstår blir de ganska bortskämda av dig också :-). Jag har knappt haft några fåglar här, fast det finns mat i fågelhusen. Det kommer några då och då, men inga mängder, ändå skämde jag bort dem med att köpa några delade kokosnötter med någon fyllning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft mycket fåglar i vinter, men det har varit övervägande pilfinkar. Man blir jätteglad när det dyker upp en färggladare gynnare.

   Radera