onsdag 20 mars 2013

Väder eller oväderRedan i förra veckan läste jag att SMHI varnade för snöoväder över Skåne. Det skulle snöa och blåsa något enormt redan från måndagkvällen. Tisdagen skulle bli en katastrofdag. Typiskt! Just den dagen som Katarina och Zoé skulle åka hem. Det kändes lite nervöst, eftersom det är en bit att ta sig från Åstorp till Kastrup i Danmark. Ovädret skulle komma från sydväst och då låg Österlen risigt till. Som alltid!

Jag är född i Ystad och bodde på Österlen tills jag var två år. Mina farföräldrar hade lantbruk i Kabusa, så jag och min syster tillbringade alla skollov hos dem. Vintrarna var alltid snörika. Jag minns ett år då det var så mycket snö, att vi klättrade upp på snöhögarna i trädgården, gick över taket och ner på gårdssidan. Vi kunde inte se ut genom fönstren. Farfar hade skottat en tunnel från ytterdörren och till stallet och de andra byggnaderna där djuren fanns. Han hade skottat en väg fram till stora vägen också, så att de kunde köra dit mjölkkannorna och ställa på mjölkbordet. Uppifrån måste det ha sett ut som en slags labyrint. Så kul och spännande min syster och jag tyckte att det var! Idag kan jag förstå om de vuxna inte tyckte det var lika roligt. Men konstigt nog så fungerade allt ändå; mjölkskjuts, postutlämning och inte minst tågtrafiken. Vi åkte alltid tåg från Eslöv till Köpingebro, och därifrån taxi i ca 5 km till farmor och farfar. Inte en gång blev tågen inställda p.g.a. snön. Nu räcker det med 10 flingor så blir det förseningar och kommer det mer än 25 flingor så blir det garanterat inställda turer.

Vi hade TV:n igång från tidigt på tisdag morgon och då varnades för snökaos naturligtvis. Det visades intervjuer från Österlen där reportern stod i snöblåsten. Varför visades inget från nordvästra Skåne? Men det hade klart inte varit lika sensationellt, för vi hade varken snö eller blåst. Öresundsbron var öppen hela dagen, och den tycker man annars skulle vara väldigt utsatt.

Vi bestämde oss för att skjutsa ner "flickorna" till flyget, och det gick som "på räls". Tydligen bara SJ som inte klarar av det. När vi åkte tillbaks över bron så blåste det lite och fartgränsen var sänkt till 70 km. Det var inte många som höll den farten. De flesta blåste förbi oss i rejält hög fart. Vinddraget efter dem kändes faktiskt mer än själva blåsten på bron.

Varför måste allting vara kaos, katastrof eller något annat domedagsliknande? Det spelar ingen roll om det gäller väder eller vad som helst. Allt måste var så hemskt. Är inte en del saker besvärliga nog som de är? SMHI är väldigt snabba med att dela ut varningar. Det blir till slut lite som i sagan om Peter och Vargen. Efter tillräckligt många varningar då inget händer slutar man upp att lita på dem. Det är väl knappast det som är meningen?

26 kommentarer:

 1. Där har du en viktig poäng Gunnel!
  Det blir så lätt överdrivet i våra dagar, man älskar formligen att frossa i vad som kan hända eller inte, gör hönor av fjädrar.
  Precis som du själv skriver, så mitt i allt så tar vi ingenting på allvar när det verkligen är allvar.
  Massmedia förstorar gärna
  Skönt att dina flickor kom iväg hemåt med er hjälp, fast jag kan förstå att ni helst skulle ha behållit dem hos er ett tag till
  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att jag inte hade blivit så besviken ifall flyget ställts in. Men jag träffar dem till påsk igen.

   Radera
 2. mm, här skulle det ju också komma så mycket snö så att det skulle bli rena rama kaoset och du ser ju på min snöskyffel hur mycket vi fick
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär samma antal flingor som kom här.

   Radera
 3. Tänk så rätt du har... den dag det blir kris på riktigt, då kanske man inte reagerar. Minns att vi ofta åkte tåg när jag var barn - alla årstider - och aldrig att det var några problem med att tågen var inställda :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen är det väl tätare tågtrafik nu, men nog måste det finnas tåg som klarar lite snö och kyla.

   Radera
 4. Så mycket snö så att det täcker fönstrena har jag aldrig varit med om! Häftigt!

  Du kanske ska börja jobba på SJ och visa dem hur det går till, du som kan köra som på räls? ;) De kan behöva ett handtag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Jag kan kanske göra karriär som SJ-konsult.

   Radera
 5. Det var skönt att det inte blev så illa som det förespåddes.
  Jag kommer ihåg en vinter i Skåne. Motorvägen gick som i en tunnel med flera meter snöväggar på båda sidor. Måste varit ungefär -78 eller något sådant. En väninna till mig blev hämtad hemma med bandvagn eftersom de hade kris på hennes jobb (hon arbetade på prematuravdelning).
  Åker ni ner till Luxenburg i påsk? Eller kommer de igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också vintern 78. Vi var i Lund när det började snöa, och det var näst intill omöjligt att ta sig hem. Man såg inte var vägen gick. Jag åker ner ett par dagar efter påsk.

   Radera
 6. Jo vintern kom tillbaka igen med snö och vindar...inget kul alls
  men hoppas våren fortsätter snart igen med sol och värme
  Jag kommer också ihåg hårda vintrar förr, och då blev det inte så stora störningar i trafiken som nu.
  inte vad jag minns i alla fall.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen har man väldigt dåligt minne, eller också var tågen bättre förr, och kanske väghållningen också.

   Radera
 7. Blåsten kom ,men ingen snö förrän i natt.Och det började snöa för en stund sen..Jag har testat päronkrämen och den tycker jag om! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hos mig är snöflingorna lätt räknade och blåser gör det då inte.

   Radera
 8. Det känns som att allting ska "blåsas upp" i media och gärna verka tio gånger värre än det är, särskilt när man pratar om stormar som ska komma. Och så är det ju inte bara här, utan kanske ännu mer i USA! För övrigt kan jag komma ihåg att det ofta blåste ganska mycket på vintrarna när jag var liten och bodde i Skåne. Minns att det snöade så snett ibland att det blev stora drivor utanför ytterdörren, så man inte kunde komma ut...

  SvaraRadera
 9. Både dagstidningar och Tv har tagit alldeles för mycket efter skvallerpressen. Där är ingenting lagom. Antingen är det toppen eller botten.Ingen verklighetsförankring alls.

  SvaraRadera
 10. Ja du,vårdagjämning i dag,,kan man inte tro..Den norrländska tystnadens ljud tycker jag om att lyssna på..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våren är nog långt borta. Idag snöar det här.

   Radera
 11. Nu när man läser tidningarna så använder ofta såna kraftord och det blir verkligen tjatigt. Till slut reagerar man inte längre, precis som du skriver. Och orkar inte ens läsa om alla katastrofer som inträffar hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en fara i att alltid ta till de stora orden när man ska berätta något. Till slut reagerar man inte precis som du skriver.

   Radera
 12. Håller med dig. Det varnas för det ena eller andra som domedagen var kommen. Hörde också att det inte blivit så farligt som de trott.
  Vilken härlig bild du har.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Österlen har det nog varit lite besvärligt, men jag har inte hört att det blev i den utsträckningen som det varnades för. Här i nordvästra Skåne har vi inte märkt av något alls.

   Radera
 13. Ja, det är snökaos hit och väderkollaps dit, man vet inte vad man ska tro :) Kabusa är ett så härligt namn tycker jag. Min mamma och pappa bor där i närheten. Det finns ett förlag som heter Kabusa böcker, men det visste du kanske? Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har jag läst om. Där är så fint i de trakterna.

   Radera
 14. Vad roligt att läsa om din barndom i Ystad och Kabusa. :) Vad spännande det måste ha varit för dig och din syster. Med minnen.
  Jag håller med om att de brukar överdriva väldigt ofta i massmedia, men dessa två gånger tycker jag det har varit väldigt befogat i mina hemtrakter. Den s.k snökanonen som dök i Ystad förra måndagen var inte att leka med. Fantastiskt att den kunde komma så lokalt och så snabbt. Var helt rent på snö ett par mil bort mot Trelleborg medan det kom 20 cm i vår stad på natten och morgonkvisten. I denna vecka har här varit hemskt. Värst en bit upp från kusten. Det slog om till blixthalka med trafikolyckor och avkörningar på flera ställen igår. Skolskjutsarna har varit inställda i två dagar.
  Jag håller med Queen of K om att Kabusa är ett härligt namn. Bokförlaget som ägs av Kerstin Aronsson flyttade upp till Göteborg för några år sedan. Karin Brunk Holmqvist är en av deras stora författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Österlen brukar alltid vara väldigt utsatt vid blåst och snöväder. Det jag reagerar emot är att SMHI tar för givet att hela Skåne har samma väder. Det är alltid stor skillnad mellan Österlen och nordvästra Skåne...åtminstone vintertid. Vi brukar kolla danska väderleksrapporter i stället. Vi har i regel samma väder som de har på Själland.

   Radera