måndag 4 mars 2013

Bambi på is


Precis så kände jag mig igår eftermiddag, när jag begav mig ut i skogen. Jag hade läst i tidningen på morgonen att nu var det vår i södra Skåne. Enligt meteorologisk statistik skulle det vara vår fr.o.m. den 3 mars och 77 dagar framåt. Den 19 maj är det alltså sommar. Jag bor i norra Skåne, så det gäller kanske inte riktigt samma här, men jag tänkte att leta vårtecken kan jag göra ändå. Vägen ner mot skogen var helt bar, för där sandas och skrapas med jämna mellanrum. När jag nådde fram till skogen såg jag mest snö. Stigen var glashal och jag fick gå med en fot ute bland granarna och en fot på isbanan. Då var det i varje fall en fot som hade kontakt med säker mark. Jag hade ingen chans att leta efter vårtecken, för jag var fullt upptagen med att se var jag placerade fötterna. Efter en halvtimmes staplande så gav jag upp. Jag vände på klacken och drog mig hemåt igen. Jag fattar inte att jag en sån här dag, Vasaloppsdagen, inte funderade på att ta stavar med mig när jag gick. Det hade varit till stor hjälp. Nu dröjer det nog innan jag försöker mig på en skogspromenad. Det får bli lite mer säkra promenadvägar för min del. Solen skiner idag och det känns i luften att det går mot varmare tider. Om 76 dagar är det ju sommar....åtminstone i södra Skåne.

20 kommentarer:

 1. Goförmiddag!Jag har samma markförhållande som du så..Jag ger mej inte ut i skogen än..... Det är Hebbe som tycker att jag ska lära mej skilja på olika fäglar.Jag tog ju fel på blåmes och talgoxe. Ja vem vet om jag till sist kan sätta fågelexpert i CV:et Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar efter skogspromenader. Det är så hårt att gå på asfalt.

   Radera
 2. Här sitter broddarna på till långt in i april! Trodde en gång för 9 år sen att våren hade kommit 1:a april så broddarna av och gummistövlar på! Hade glömt att 1:a april bara luras. Det VAR ju is kvar i backen på dagisgården där jag jobbar. Bruten fotled och "semester" 9 veckor. Så jag säjer bara det: Köp broddar!!! Fast liiiite skönt var det ju med "semester" förstås!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Semester är aldrig fel......men då ska man inte vara skadad.

   Radera
 3. Nog är det broddtider än ett tag! Åtminstone uppe i norr - eller nordväst..... Ena dagen snöstorm, nästa regn. Fantastiskt så mycket vårtecken som visar sig i bloggvärlden. Får njuta av dom så länge. Och av solen som skiner så glatt idag. Men attans vad det blåser. Håller mig till soffhörnan....
  Kram kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blåser enormt kallt här också. Bättre att sitta inomhus och titta på solen idag.

   Radera
 4. Här har varit bra vinter med tanke på halkrisken, men förra helgen började snön smälta/frysa/smälta/frysa. Så nu har vi också halt. Men går man i dagsljus så är det lätt att kryssa mellan isfläckarna.
  Det är en så´n där förkastad idag igen. Så det gäller att se upp, så man inte blir ikullkastad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste om den här dan i morse. Det är tydligen inte läge för en skogspromenad idag heller. Då hade jag säkert blivit ikullkastad.

   Radera
 5. synd att jag inte bor i södra Skåne då :) eller jag trivs bra där jag är också, sommaren kommer ju hit i sinom tid
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många vackra platser i Sverige, men det viktigaste är väl att man trivs där man bor. De andra ställena kan man ju besöka när man har tid.

   Radera
 6. Här i Mälardalen blir det inga skogspromenader. Vi har fina skidspår men de håller på att omvandlas till is.
  Det är många som tar promenader på Mälaren och då är det nog bra med stavar. Det tar en stund innan jag kommer ner till sjön och det blir för långt. En timmes promenad räcker för mig.
  Jag trodde våren kommit till hela Skåne. På lördag reser jag till Helsinborg ett par dagar och hoppas på att få se
  lite snödroppar.
  I går hade vi en fin dag men det blev ingen utevistelse. Vi åkte fram och åter till Lidingö, det blev ca 25 mil.
  Det var släktmiddag, trevligt och gott. Så klart gömde sig solen idag under min promenad-timme men det var 8 plusgrader - våren är på väg.
  Ha det bra!
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. I trädgården hittar jag en hel del vårtecken, men inne i skogen är det sämre med det. Hoppas Skåne visar sig från sin bästa sida nu när du kommer på besök.

   Radera
 7. Det är så jobbigt med den där isen och halkan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men går stel som en pinne och sen har man träningsvärk i hela kroppen.

   Radera
 8. Det är halt så in i baljan! Jag märkte att det var lättare att köra bil än att gå själv idag:)
  Bäst är nog att ta det varligt. Stavar borde även jag tänka på att ta med mig
  Våren är helt klart på gång, fastän det ser ut som vinter just nu....men dagsmejan är i full fart
  Ha det allra bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en marig tid nu innan all snö och is försvunnit. Idag skiner solen igen, och det skyndar förhoppningsvis på att göra det bättre.

   Radera
 9. Det är verkligen svårt med all is nu överallt.

  Undrar hur många dagar det är kvar tills vi i norra Södermanland får vår? För hit har den absolut inte nått än och det är full vinter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan åtminstone ana våren här, även om det blåser iskalla vindar ibland. Der där med en tidsbestämd årstid får man nog ta med en nypa salt.

   Radera
 10. Ibland kan en och samma dag eller promenad nästan innehålla alla fyra årtiderna. Här i Ystad har jag blivit fascinerad av hur snabbt vädret kan slå om flera gånger om dagen. Sedan har vi skillnaden mellan skugga och sol i lä. Som du skriver. Man får fortfarande se upp med var man sätter ner fötterna.
  Vad duktig du är på att lägga in passande bilder. Denna är för gullig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är spännande att ge sig ut den här tiden. Man upptäcker mycket kul.

   Radera