lördag 2 mars 2013

GrattisIdag fyller mitt yngsta barn år; min son Peter. Han var ganska punktlig och föddes bara två dagar efter uträknad tid. Det var en bastant baby på 4,2kg. Vi hade inte diskuterat namnförslag så mycket, utan det fick vi ta när han väl var född. Det kom som en glad överraskning att det blev en pojke, när vi redan hade två flickor sen tidigare.

Man kopplar oftast ett namn till en viss bestämd person. Varför vet jag egentligen inte. När jag var tonåring bodde jag i Eslöv och då passade jag en liten pojke som hette Kristoffer (jag har passat barn i hela mitt liv känns det som, och det finns inget roligare). När jag var hemma med min äldsta flicka jobbade jag ett tag som dagmamma och tog bland annat hand om en liten kille som hette Daniel. De två namnen tyckte jag passade så bra ihop fast i omvänd ordning. Min man däremot var mer förtjust i Peter, och det var också ett bra förslag. Då fick vi bestämma hälften var. Båda namnen har funnits sen länge och de gick i stil med flickornas namn.

När jag tänker efter var det ett smart drag att döpa honom till Peter, Daniel eftersom han nu bor i USA. De kan uttala hans namn där utan att vricka tungan av sig.

12 kommentarer:

 1. Vad fint att du kan skicka en så vacker bukett till USA. Både Peter o Daniel är fina namn och verkar passa i alla tider.

  Det är Trädgårdsmässa i Malmö den här helgen. Visste du det? Skulle gärna varit där.
  Har hört att ni har fint väder i Skåne också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste om mässan, men hade inte tid att åka dit.

   Radera
 2. Visst förknippar vi namn med folk vi känt eller känner. Det gör att vissa namn är HELT otänkbara. Vi har tänkt att barnens namn ska funka bra på engelska, även stavningen, för att underlätta i framtiden.

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att tänka så, när så många ungdomar flyttar runt och bor på olika platser i världen.

   Radera
 3. Så fungerade även här när barnen föddes och namn kom på tal.
  Jag hade bestämt mig för vad de skulle heta, sedan fick jag lov att kompromissa en aning, men det har fungerat utmärkt.
  Grattis till sonens födelsedag!

  Ha en fin födelsedagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är inte lätt det här med namn.

   Radera
 4. jag hade många funderingar innan jag till slut bestämde mig för vilket namn som min äldsta skulle ha, jo J fick vara med på ett hörn förstås :)
  grattis till sonen
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Man hoppas ju att namnen man väljer ska uppskattas av barnen när de blivit vuxna.

   Radera
 5. Det var en bastant påg !! Jag tycker att man vet inte namnet förrän de har fötts och man ser dom....Man kanske ska skaffa sig ett kamoflagenätnär man ska fota fåglar??? men det vore nog inte bra... för granarna hade nog börjat undra :-) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är precis som om vissa namn passar bättre på en del barn än andra.

   Radera
 6. Grattis i efterskott! Det kan vara smart att döpa till namn som är internationellt gångbara i dessa tider. Man vet aldrig var barnen hamnar.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. Det där med namn är inte så enkelt att få ihop. Vilken tur att ni tänkte till och sonen har ett namn som går att använda utomlands.

  Själv fick jag heta Raija Monika. När vi flyttade när jag nyss fyllt 8 år, så frågade mamma om jag ville byta tilltalsnamnet till det svenska, för jag skulle byta skola och få nya kompisar. Hon hade gett oss alla barn ett finskt och ett svenskt namn, för att vi kunde byta när vi ville. Vi är födda i Sverge, men pratade finska hemma. Men inte ville jag byta, för jag heter Raija och kunde inte tänka mig att bli kallad Monika, för det namnet har jag aldrig tyckt om. Har aldrig ångrat att jag fortsatte med mitt finska namn.

  SvaraRadera