tisdag 5 mars 2013

Ålderstrappan


Den här bilden av ålderstrappan är förlegad. Om den skulle spegla dagens verklighet så borde det vara många fler trappsteg. På den här går det ständigt uppåt fram tills man är 50 år och sen tvärvänder det och går bara utför. Tiderna har verkligen förändrats. När jag var barn så var en 30-åring nästan att jämföra med en medelålders person idag. Numera är de mycket ofta nyblivna föräldrar. Inte så konstigt egentligen när man tänker på att många studerar tills de är en bra bit över 25 år. Dessutom är vi betydligt friskare nu än för några årtionden sen. 50 räknas inte som livets höjdpunkt längre, utan mer som ett steg på vägen....vidare uppåt. Det spekuleras vilt om att vi lätt kan bli en bra bit över 100 i framtiden. I så fall hoppas man ju verkligen att äldreomsorgen inte ser ut som den gör idag, för det skulle bara betyda för en del människor att de kom att sitta ensamma ännu fler år.

Det är ganska konstigt det här med att bli äldre. Inombords känner man ingen större skillnad. Kanske får man lite andra intressen och man prioriterar på att annat vis. Saker som förr när man var yngre var livsviktiga, tycker man idag att det är bara blahablaha. Åtminstone är det så för mig. Jag hetsar inte upp mig för bagateller och lägger inte ner nån större energi på saker jag inte tycker är kul. Måsten finns klart alltid hur gammal man än är, men de känns mer som måste med väldigt små bokstäver.

Den största skillnaden är absolut utseendet. När man ser sig i spegeln är det svårt att förstå att den äldre person som tittar tillbaka är den unga, snygga, pigga tjej som jag innerst inne vet att jag är. Då hade det kanske varit bra om det funnits en Ungdomskvarn. Jag såg en bild på den och tyckte att tanken med den var superbra. Alla gamla damer lägger man i en skottkärra och kör till den här kvarnen. Det är en del yngre män där och hjälper till att bära upp damerna och slänger ner dem i kvarnen. Där mals de ner och kommer ut som unga och snygga tjejer. Jag kom precis att tänka på att sådana kvarnar finns ju redan, men nu kallas de för kliniker.  Det måste vara från Ungdomskvarnen som ideérna till plastikkirurgin har kommit.


28 kommentarer:

 1. Mors,,Ja nu får du ta fram fågelboken och ställa in dig hos farbror Gogle,,fösta fågelfrågan ute nu..Lycka till Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blir en del Skånefåglar med.

   Radera
 2. Vika trevliga funderingar kring åldrandet. Tänk om det funnits i ålderskvarn, det vore bra trevligt. Då slapp man bli chockad när man går på stan och helt plötsligt får se sin spegelbild i ett skyltfönster.

  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker ju att man borde vant sig vid förändringen eftersom man är med hela tiden.

   Radera
 3. Jag kommer ihåg första gången jag såg den översta tavlan. Jag var inte så gammal då. Ändå visste jag inte om jag tyckte den var kul eller hemsk.
  Du har rätt i allt du skriver. Jag håller med.
  Tror du det gör något om jag hoppar på en skottkärra? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! För mig är det helt ok. Jag funderade faktiskt på var den berömda jämställdheten tagit vägen.

   Radera
 4. Tänk vad tiderna förändras.Kan inte fatta var den gämla kärringen kommer ifrån som möter mej i spegeln..Jag får ner i källaren och leta efter fågelboken.. Men denna gången googlar jag ... Morgonkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får hänga nåt tunt tyg över spegeln, så man bara ser konturerna.

   Radera
 5. Hej och godmorgon! Tack för kommentaren inne hos mig!
  Du skriver om åldrandet och det gjorde en annan bloggkompis idag också.
  Min salig man sade alltid: Vart tar alla snygga flickor vägen och vart kommer alla gamla kärringar ifrån?
  Jag vet att uttrycket är gammalt.....
  Jag har inte ont av att titta mig i spegeln, men ibland när jag ser mig på foto, så.... det är klart det märks, konstigt annars. Ha en bra tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att varje ålder har sin tjusning. Jag skulle inte vilja vara ung idag. Trivs jättebra som jag har det nu.

   Radera
 6. Precis så, alldeles sant! Och den där spegeln bara luras har jag hört. Jag har båda bilderna du lagt in inramade på hallväggen så jag ska bli riktigt påmind... men dom har hängt där så länge så jag "ser" dom inte så ofta. Tänker nog vara 43 ett tag till. Åtminstone tills barnbarnsbarnen kommer!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ålder är bara lite siffror så det behöver man inte ta så allvarligt.

   Radera
 7. Mig hade de sluppit köra i rullebör. Jag hade sprungit till kvarnen först.
  Fast det är rätt bra som det är nu också. Men hon i spegeln tycker jag också ändrar sig fort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag skulle vilja se dig kuta till kvarnen! Jag är också nöjd med att vara som jag är.

   Radera
 8. Om någon släpade upp mig i en "rullebör" på det viset...Då jäklar skulle vi bli två om vem som åkte i kvarnen;))

  SvaraRadera
 9. nej, den där åldertrappan är förlegad och jag tycker inte man ska vara utseendefixerad, jag menar, alla som springer och gör en massa skönhetsoperationer
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle aldrig betala för att nån skulle karva i mig. Många ser ut som skyltdockor efteråt.

   Radera
 10. Hejsan Gunnel.

  Varje ålder har sin tjusning, det måste väl gälla upp i övre medelåldern också.

  Man är inte äldre än man känner sig.
  Gamla och barn går före i kön.

  Kram Mi snart ålderspensionär med rätt att bestämma själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har heller aldrig vart åldersfixerad. Det finns så mycket annat som är viktigare att tänka på.

   Radera
 11. Jag tycker ålder är helt ointressant om det som i unga år inte var förutsättningen för körkort, myndig osv. Det finns "gamla" 40 åringar och "unga" 70 åringar....det beror på personen. Idag tex hade jag besök av en fd arbetskamrat som sa "tänk att jag aldrig tänkt på" att det skiljer mer än 15 år mellan oss....Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att man har uppnått samma ålder så betyder det inte automatiskt att ens hjärnor också gjort det. Det beror helt och hållet på vilken inställning man har till livet. Jag tror att en positiv inställning gör människan yngre till sinnet.

   Radera
 12. Var ålder har sin charm, heter det och det stämmer. Har svårt att förstå varför man jagar ungdomens utseende. I amerikanska filmer, så är det riktigt otäckt att se hur plastikopererade många är. De ser groteska ut och jag förstår inte varför de hellre ser ut så, än naturligt rynkiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en gåta för mig också. Det där modet med att spruta in botox överallt är helknasigt. Jag tycker det är så fult med de där "fläskläpparna".

   Radera
 13. Mycket praktisk kvarn! ;) Igår var jag och färgade håret, jag gillar inte de grå. Så visst, jag gör en del "föryngrande" åtgärder.

  Svar: Och även zoo-parkerna missköts... ;) Du är rolig du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hårfärgning ägnar jag mig också åt, men det har jag gjort sen jag var tonåring, så det räknar jag inte in i "föryngringspaketet".

   Radera
 14. Haha, en kvarn :) Jag har alltid som barn stirrat storögt och vemodigt på de där trapporna och undrat om det går utför just när man blivit stor. Så känns det ju inte nu!

  Tack för dit fantastiska förslag i grytlappstävlingen, det innefattar verkligen hela essensen av gemenskap i köket. Kram!
  http://queenofkammebornia.se/2013/march/rosendrommar-vanilj-2.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aldrig det går utför om man inte själv väljer det. Tankens kraft! Vad glad jag blir att jag hamnade bland vinnarna.

   Radera