söndag 10 mars 2013

SkorstensinstallationerBåde påven och vi har skorstensbekymmer. Men jag tror inte att påven behöver ringa runt och försäkra sig om att det är proffsig personal som tar hand om hans skorsten. Nästa vecka startar valet av den nya påven, och då måste en särskild skorsten installeras för att visa resultatet.

Hos oss är det inte frågan om något val och om vi ska släppa ut svart eller vit rök. Min man har pratat ett tag om att vi skulle ha en kåpa över skorstenen, för att undvika att fåglarna släppte ner en massa skräp där, när de satt och vilade. Häromdagen parkerade en ung kille utanför vårt hus och kom fram och berättade att han och hans bror hade en firma som tillverkade och satte upp skorstenskåpor. Det lät ju nästan för bra för att vara sant. Precis nu när vi diskuterat att vi skulle införskaffa en sådan. På hans jacka stod tryckt namnet på en servicefirma, som vi inte hört talas om tidigare. Han berättade att de samarbetade med en större firma, och det namnet kände vi igen. Det var en välkänd firma i Helsingborg.

Göran ville ha lite prospekt på hur kåpan såg ut, men det hade han inte. "Det ser ut som den din granne har"; sa han. Var det meningen att Göran skulle klättra upp på taket och kolla den då? Verkade lite konstigt. Göran vidhöll att han ville ha någon bild och lite mer information och det lovade den här killen att lämna. Vi trodde klart att han skulle skicka det med post, men dagen efter kom han och hans bror med ett A4-papper med bilder på olika kåpor. Alla utom en var överkryssade, nämligen den de "tillverkade" och satte upp. Naturligtvis ville vi diskutera det hela i lugn och ro, eftersom det skulle kosta 6000kr. Då blev de här killarna inte så artiga och trevliga längre. De påstod att min man varit intresserad och nu hade de kört ända från Helsingborg, så då ville de ha framkörningsavgift. Vad inbillade de sig egentligen? Göran ville ha deras telefonummer så han själv kunde ta kontakt med dem. Då blev det plötsligt väldigt svårt. De hade ingen telefon. Långt om länge halade den ene brodern upp en skrynklig lapp där han skrev ett mobilnummer.

Den här firman tyckte jag inte alls ingav nåt förtroende. Minsta lilla företag har väl ett visitkort med sitt firmanamn och telefonnummer på. Det går t.o.m. att göra sådana själv på datorn, så det är ingen stor kostnad. Tryck på kläder kan vem som helst också beställa med i stort sett vilken text man vill. Jag kollade det här numret på datorn och det visade sig att det fanns ingen abbonent eller också gick det till ett kontantkort. Prospektet vi fick tyckte jag såg lite hafsigt ut, så jag letade på nätet och fann en firma som sålde sådana här kupor. De visade exakt den sidan som vi fått, men överst var givetvis deras firmanamn och nederst på sidan stod leveranstid och fraktkostnad. Jag gissar att killarna köpte kåporna från detta företaget. Men varför ljuga om det? Till sist letade vi upp numret till firman de sa att de samarbetade med. Där hade de aldrig hört talas om dem. Vi har inte heller hört nåt mer från dem.


36 kommentarer:

 1. Usch så fula de är de där lurendrejarna!
  Vi har också utsatts för liknande, som vi nu har lämnat över till polismyndigheter och åklagare.
  Tur att ni drog öronen åt er i tid.

  Ha en fin söndag och hoppas skorstensproblemet snart är löst både för er och för påven
  Kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det blir enklare för oss att få vårt skorstensproblem löst.

   Radera
 2. Ajajaj...suspekt "firma" som jag inte tror är helt laglig och schysst! Såna ska man inte ge sig i lag med för då kan man bli skinnad på både det ena och det andra. Dom får väl skylla sig själva som dessutom kom oanmälda! Typer...tur jag inte var där...Trevlig söndag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl tyvärr en del människor som är mer godtrogna än andra, så det här lurendrejeriet kan nog vara ganska lönande ibland.

   Radera
 3. usch vad mycket lurendrejeri det finns överallt, det gäller att vara på sin vakt, vi har också pratat om att skaffa en sådan där kåpa över skorstenen, en annan alltså, för den vi har nu har J gjort själv och den är lite krånglig att få av och på vid sotarens besök
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sotaren tipsade oss om en annan firma, som dessutom var betydligt billigare.

   Radera
 4. Hej! Kortet på katten i föregående inlägg känner jag igen *ler* hade den som bild i min mobil för några år sedan, söt!
  Lurendrejerier lönar sig nog rätt bra, finns så mycket kopior och fällor.
  Ha en bra dag! Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist att en del tjänar pengar på andras godtrogenhet.

   Radera
 5. Jag tyckte det var den bästa låten.Det snöar här med och blåser... ha det så bra Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har just varit ute. Det blev en kort runda.

   Radera
 6. Ett tips bara, fråga alltid efter organisationsnummer, eller personnummer och kolla med skatteverket att företaget har F-skatt, annars kan det bli hur dyrt som helst.

  Ni kan inte få rotavdrag och ni får själva betala in skatt för beloppet ni betalar till dem.

  Det där var nog några riktigt sneseglare!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här firman hade troligtvis inte något organisationsnummer när de knappast hade ett telefonnummer.

   Radera
 7. Hoppas att ni kontaktade polisen. Världen är full av skojare. Deras tillvägagångssätt kan variera, men oftast är det samma skrot och korn i dem som går i falskhetens tecken. En del är svåra att komma åt men de där kisarna skulle man kunna fälla för rätt många saker enligt det du beskrev. Jag blir arg på sådant.
  Hoppas att du inte har samma hemska blåst hos dig som vi haft här i fyra dagar på raken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det blåser riskt här med. Det gäller att kvickt ta sig in i skogen, för där är det lä.

   Radera
 8. Oj - vilken blåsning ni kunde ha gått på om ni inte varit vakna!! Trist - man vill ju inte misstro folk, men numera finns det så många kreativa typer som kan göra vad som helst för att sno åt sig pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste kolla upp allt in i minsta detalj.

   Radera
 9. Men det där lät ju hur skumt som helst, dom hade då jag inte vågat att släppa in i vårt hus, kanske ville dom kolla runt lite exrta för att se om det fanns något av värde...
  Fy för sådana människor.
  Här i vår by var det två killar som gick omkring å kollade om man hade larm på husena, och vilka larm det var om dom var godkända.
  Sen blev det flera inbrott genast efteråt...

  Tjingelingen från Rantamor, hoppas att ni slipper se dom skorstenstyperna igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Larmtyper har sprungit runt här också, och det visade sig också vara sådana som sen objudna hälsade på. Tror inte skorstenskillarna vill skylta med sin "firma" här mer.

   Radera
 10. Fy, så obehagligt! Det finns uppenbarligen lurendrejare inom diverse områden.
  Vackrast skorstensornament har de, enligt mitt tycke, i Dalarna. där har det verkligen utvecklats till en konstform.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste jag försöka leta upp bilder på

   Radera
 11. Vilka skojare! Så´na suspekta firmor ska man nog akta sig för! Bra att ni inte gick på deras förslag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ger de sig nog till ett annat område och erbjuder sina tjänster.

   Radera
 12. Det finns så många oseriösa firmor nu för tiden. Tur att ni var lite försiktiga och kollade upp detta, för de kan omöjligt lämna garanti på sitt arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon garanti därifrån kan man nog titta i månen efter.

   Radera
 13. Kloka var ni som inte lät er luras! Firmor som ringer på dörren och erbjuder sina tjänster ska man nog se upp med. Märkligt att de får några jobb idag när det är så lätt att kolla upp allting datorvägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill jag ha något så ser jag själv till att skaffa det. Telefonförsäljare eller dörrknackare litar jag inte alls på.

   Radera
 14. Det hade ju varit lätt och som en skänk från ovan, för någon som ni som var ute efter just deras produkt. Men man får aldrig någonsin lita på någon, som bara dyker upp och vill sälja nåt. Det hade ni tydligen i ryggraden och tur var väl det. Så avskyvärt att lura andra människor och åka runt med en firma på fickan om ens det. Hoppas innerligt att ingen annan blir lurad ... de borde ju polisanmälas. Märkligt att de dök upp "i rätt ögonblick" ...

  Önskar dig en skön och solig dag! Kram! /Skrivmoster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi tyckte nästan det var för bra för att vara sant. I regel är de här skojarna väldigt artiga och trevliga i början, men när man ställer frågor förändras oftast deras beteende. Inte alls proffsigt.

   Radera
 15. Fy så tråkigt och tragiskt att man inte längre kan lite på människor. Man ser ju en del tv program där mindre nogräknade företag förstör ekonomi och bostäder för att de inte är ärliga. Drog efter andan när jag läste och är glad för att ni är så kloka människor. Allt ska man vakta idag. Det är nästan som en heltidstjänst om man inte vill bli lurad.
  Bra jobbat
  Kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är trist att man alltid måste vara misstänksam när man träffar på människor man inte känner sen tidigare.

   Radera
 16. Svar
  1. Det var garanterat ingen seriös firma.

   Radera
 17. Känns som om dessa personer var i ert område av annan anledning. Man måste alltid var väldigt vaksam på personer som är okända och kollar upp ett område innan de tex kommer tillbaka och gör inbrott. Usch att man ska behöva tänka i dessa banor....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagen efter kom en och ville sälja huslarm. Jag blir så trött på deras rännande.

   Radera
 18. Obehagligt. Vem vet som skulle ha kunnat hända? Jag säger konsekvent nej till alla som ringer på och vill sälja diverse tjänster. Bra att ni stod på er. Fast lite läskigt samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper aldrig heller av sådana som kommer och rínger på. Vill jag ha något tar jag själv kontakt med en säljare

   Radera