söndag 18 december 2011

4:de advent


Idag är det 4:de advent och sista söndagen före julafton. Ännu är det några vardagar kvar tills allt ska vara fixat och färdigt. Jag har märkt att december är den månad på året som jag tillbringar mest tid i köket. Det betyder inte att jag kedjat fast mig vid spisen, men av någon underlig anledning tycker jag det är ganska kul att laga mat och baka just då. Kanske beror det på att vi då är lite fler som ska hugga in på maten och dessutom är det skönt att ha så mycket som möjligt förberett, så tiden kan utnyttjas till att umgås.

Att julpynta gillar jag. Granen ser nästan likadan ut varje år, men annars försöker jag ändra om på pyntandet så det blir lite nytt varje år. Men det är ett rum som alltid får samma julpynt, nämligen köket.


När mina barn var små pysslade vi alltid inför julen, och ett år gjorde jag de här två tomtarna. Jag köpte halvfabrikat, så det enda jag behövde göra var att måla och limma ihop dem. De har hängt med varje år sen dess och jag skulle inte kunna tänka mig en jul utan dem.En julprydnad som också uppskattades mycket av barnen var den här lille sömnige nissen.


Alla de här sakerna sätter jag fram i mitt köksfönster tillsammans med adventsljusstaken. Då är det jul.

16 kommentarer:

 1. Så är det!
  Vissa saker måste man bara ha fram för att det ska bli "riktig Jul".

  Jag har en gammal kotte-tomte som är limmad flera gånger, och om inte han är med....ja, då blir det en konstig känsla, så då måste jag upp i kartongerna igen och leta rätt på han! Haha....

  Håller med om att den där sömnige Nissen var jättefin!!
  Och fjärde advent....tänk att det faktiskt redan är det.
  Och jag har ryyyyysligt mycket kvar att dona med...om jag nu orkar. Oavsett vilket så blir det jul ändå! Det blir det alltid!

  Kram, Moj

  SvaraRadera
 2. Sådana prydnader gör nog julen, håller med om att nissen är härlig:)

  SvaraRadera
 3. Så söt den sömnige tomtenissen är. Visst är det kul att ställa fram julsakerna, även om det är samma saker man ställer fram år efter år eller kanske är det just det som är så kul med alla minnen om de olika figurerna.

  Själv har jag ett dansande tomtepar som jag ställer framför TV:n varje år, som är så söt. Får se om de kommer fram i år.

  SvaraRadera
 4. Vad söta tomtarna är..du har ett väldigt fint julfönster! Visst är det skönt att få undan det mesta och njuta av julen istället. Jag minns hur min mamma jämt slet ända fram till julafton-juldagen med att fixa och serva familjen. Själv fick hon inte njuta..inte förrän jag var så gammal att jag kunde hjälpa till för då såg jag till att vi gjorde allt i god tid. Du att julfixa bloggen tar inte många minuter..och du har bara 1 vecka på dig nu :) Ta dig en halvtimma och släng in en ny bakgrund och kanske en ny header. Skrik om du behöver hjälp :). Trevlig advent till dig..Kram

  SvaraRadera
 5. Moj: Det är konstigt hur man förknippar vissa saker med jul, och då blir det ingen julstämning om de inte står på sin gamla plats.

  Syssi: Jag gissar att det var baksidan som var populärast, för de vände alltid på honom. Det gör Rasmus också.

  Raija: Jag tror också att det är minnen man har förknippade med de här sakerna, som gör att man sätter fram dem år efter år.

  Babbi: Tack för erbjudandet. Jag kommer alla gånger att behöva det. Men jag misstänker ändå att det får bli en ojulig blogg hos mig i år. Det är ju ojuligt ute också...ingen snö.

  SvaraRadera
 6. Ja igår så förvånade jag mej själv att jag hade fått så mycket gjort. Kram!

  SvaraRadera
 7. Jag har nyss bloggat om att inte vara i köket,tsss :-)Sååå söta prydnader du har,mmm!Här lyser tomtarna med sin frånvaro än så länge men en o annan lär det nog bli.
  Önskar dig en skön sista Advent,kram!

  SvaraRadera
 8. Läste nyss ditt inlägg. Kul med överraskningar. Visst är julen en "äthögtid". Konstigt vore det annat när man lagar så mkt gott.

  SvaraRadera
 9. Prydnader av alla de slag piggar alltid upp, oavsett om det är jul eller ej

  Ha en trevlig dag

  SvaraRadera
 10. Hejsan Gunnel !

  Men kära nån, nu har jag totalt glömt att vi är FB-vänner också-
  Det här med katten har verkligen ruskat om. allt det fina Julpyntade köket fick försvinna,växterna bara stjärnan i fönstret och adventsljusstaken som står på spisen, jo en lite julgran och julduken och en tyg-Azalea är kvar, men ingen ordning alls med burar och säckar med kattfoder.Och en stängd köksdörr, det kändes inte lönt sätta upp kakeldekoren.Vistas ju bara där när jag ska laga till något.
  Inatt hade katta löpt amok, när förmodligen någon bultat på fönstret och försökt att ta sig in genom det lilla fönstret, vredet var slappt och spärren lös.Hela gardinstång med gardiner och allt hade lyfts ner och rasat i golvet.
  Mycket egendomligt. men maten var uppäten och lådan använd. Men någon katt ser jag inte.Hon kan ju ligga i pappkojan.Hon har klättrat i dem förut och de har inte åkt ner.Detta är helt obegripligt.

  Dina små tomtar är jättegulliga.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 11. jo, det är så att speciella julpynt måste fram, annars känns det inte som jul
  kramar

  SvaraRadera
 12. Hade nästan glömt bort halvfabrikaten som man pysslade med förr. De jag tillverkade försvann i separationen men det slår mig nu att om jag kollar på Panduro kanske de finns fortfarande att köpa. Skulle vara kul att få dom tillbaks i huset
  Ha en bra morgondag

  SvaraRadera
 13. Ansepanse: Även om pyntet är gammalt och kanske inte så vackert, så ger det ändå en viss känsla att ha det framme.

  Lisbeth: Vi köpte mycket halvfrabrikat när jag jobbade på Fritids både från Panduro och Creativa. Det är både kul och enkelt.

  SvaraRadera
 14. Så vacker den översta staken är, den ser gammal ut ?
  Jag har också några gamla saker som MÅSTE vara framme ;-).
  Sköt om dig, kram.

  SvaraRadera
 15. Mysfaktorn är stor bland gamla saker, antagligen mycket p.g.g. alla minnen man har förknippade med dem.

  SvaraRadera