torsdag 24 november 2022

Inför första advent

Jag är synsk. Jag vet vad åtminstone 10 bloggare gör varje kväll klockan 19.00. De sitter parkerade framför datorn och väntar på att Bosse ska lägga in dagens fråga. Redan klockan 18.00 har han lagt ut en fråga i en annan tävling med fler deltagare. Vilket jobb att hålla igång två tävlingar varje november. Jag minns inte riktigt när jag började delta, men då hade tävlingarna hållit på något år, tror jag. 


Jag är en riktig tävlingsmänniska och tycker det är toppen att På spåret har startat igen. Det har varit en lång period med usla program, men äntligen kan man slå sig ner i TV-soffan och njuta av fredagskvällen med lite spänning i rutan. Tidigare har jag fått förlita mig på spänningen i olika deckarserier som tack och lov går att hitta på en del kanaler. De flesta är repriser och har många år på nacken, fast jag tittar ändå i brist på annat. Ja, tittar och tittar...jag har alltid något i händerna som jag sysslar med. Eftersom jag ska flytta mitt syrum till ett annat rum i källaren så är det mycket som ska sorteras och slängas och det går så bra att göra sånt framför TV:n. Jag vet ju många gånger vem som är den skyldige långt före polisen har insett det. Här kan jag inte säga att jag är synsk för det betyder ju att jag kan se in i framtiden. Här ser jag in i "baktiden". 


På tal om baktid. Häromdagen bakade jag lussekatter. Lillasyster skrev om den här delikatessen på sin blogg och jag blev så sugen. Det passar väldigt bra nu med den här sortens bakning. Förr om åren brukade jag baka en adventskaka. Det var saffransdeg som jag gjorde små släta bullar av och la bredvid varandra i en långpanna. De jäste ihop till en stor "tårta". Jag plockade bort en bulle ungefär i mitten och satte ett ljus där i stället Det var mycket dekorativt när det tänts. Jag måste nog baka en sådan adventstårta till helgen.
 

Första advent är starten för julen hemma hos mig. Då vill jag ha allt julpyntande klart så jag kan njuta av det en hel månad. Jag brukar nämligen avpynta så smått på nyårsdagen. Då känns det som om julen är slut för min del. Om jag fått bestämma så hade vintern bara bestått av en månad, nämligen december. Det är den enda månaden som är uthärdlig under Skånevintern.

32 kommentarer:

 1. Jag tittar mycket på svt-play, smidigt att se det man vill, när man vill. Tunna blå linjer har varit bra. Har tittat på försvunna människor, den var tragisk. St aidas sjukhus är bra, och så har vi Nattryttarna som är gripande. Morden i Midsomer är ett typiskt lördagsprogram.
  Denna veckan håller jag på att damma och byta dukar, i morgon tar jag fram stjärnor och adventsljusstakarna. Och till Lucia har jag julpyntat. Julgranen får komma in 3-4 dagar före julafton. Sen börjar jag efter trettonhelgen att städa undan julen.
  Ha en bra dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
 2. Jag har börjat sätta in och klä julgranen tidigare för vart år som gått. Min son i Dallas har haft sin gran klädd en vecka redan, men de har ju det mesta klart till Thanksgiving.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker om att se På spåret!
  Svar.....Spara receptet! :-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag göra. Man vet aldrig när det kan behövas.

   Radera
 4. Dagarna går fort ... fredag redan i morgon och första advent på söndag ... jisses!
  Något julbak bryr jag mig inte om ... är inte road och barnbarnens mamma Lina är mycket bättre på det än vad jag är - och här hemma går det inte åt.
  SVT- play och Netflix är vad jag brukar kolla på ... den vanliga tv-tablån bjuder oftast inte på något jag vill se :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT-play tittar jag med på, men ibland är det skönt att bara sitta och slötitta utan att egentligen följa med i programmet och då duger de vanliga kanalerna.

   Radera
 5. Hösten har verkligen gått fort och i år har vi en tidig första advent dessutom. Saffransbröd hör perioden till så jag måste komma till skott och baka lite. Saffransskorpor är en stor favorit här hemma :D

  "På spåret" är definitivt ett favoritprogram så då sitter vi alltid bänkade.

  Så fint julpyntat ni har det!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Saffransskorpor har jag inte ätit på väldigt länge. Det är verkligen gott.

   Radera
 6. Har inte hängt med i tidens gång och har helt förträngt att julen nalkas och att det redan är 1:a advent på söndag. Nu kommer julpyntet snart fram men något julbak blir det nog inte. Möjligen pepparkakamuffins men det äter vi året runt.
  Fredag kväll viker vi åt På spåret, är kul att försöka klura ut vart resan går.
  Så fint pyntat du har det! Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har mer änglar än tomtar framme till jul.

   Radera
 7. Oj, den adventskakan var ju jättefin. På lördag ska det bakas saffransbullar här. Längtar! Men julpyntet får vänta, bara adventsljusstakar, stjärnor och lite adventspynt kommer fram resten får vänta till dan för dan.

  På spåret ... äntligen är det här igen. En klar favorit hos oss också, får inte missas.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om På spåret har några år på nacken så känns det ändå som ett "nytt" program.

   Radera
 8. December kan gå an Då händer det ganska så mycket. 1 Advent, två födelsedagar, lucia, julkonserter, uppesittarkväll, julafton, resor, nyår. Trettondan går bra också i början på januari.
  Vilket fint pynt du har!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hela mitt hus invaderas av änglar i juletid. Du har mycket på din agenda.

   Radera
 9. Hej på dig! Kul att kunna inspirera till saffransbakning =) Tack för länken. Här pyntas det inte så mycket, men jag tar väl fram adventsstjärnorna imorgon och kanske någon snögubbe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag pyntar inte lika mycket nu som när barnen var mindre. I år blir vi bara 5 st till julafton och inga småbarn. Lite annorlunda för oss.

   Radera
 10. På spåret är kul.
  Slutade faktiskt att följa Bosse, för jag tyckte inte om hans frågande.
  Knäppt va?
  Gör nog riktiga lussebullar framöver.
  Adventsljusen på plats.. Och röda dukar...och gardiner. Inget annat pynt ännu. Vi tänker olika ! Kram! //Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julgardinerna kommer upp i morgon i köket. Enda rummet jag har julgardiner i.

   Radera
 11. Jag tycker också om att tävla, har gillat det sedan barnsben. Vi var många syskon och hade ingen TV eller annat utom sång, musik och tävlingar.
  På spåret är en trevlig tävling och det är fint att den finns nu i höst.
  Lussekatter är så gott, men det var länge sedan jag bakade några.
  Ha det fint och varm kram från
  Wiolettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ju en riktig stjärna inne hos Bosse. Grattis!

   Radera
 12. Är också en tävlingsmänniska, annars hade jag nog inte spelat fotboll. Frågetävlingar däremot är jag urusel på. Det där med allmänbildning är inte min styrka. Det gäller förresten bakning och julpynt också. Tur att vi alla är olika;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för väl att vi har olika intressen. Så trist och enahanda det varit annars. Inte mycket att diskutera då.

   Radera
 13. Jag har aldrig varit med i Bosse tävlingar. De verkar väldigt komplicerade tycker jag.
  Här råder sträng skillnad mellan advent och jul. Stora julpyntandet blid det inte förrän i julveckan och förr var det inte förrän dagen före julafton. Sen var det jul fram till tjugondag Knut, då blev det avjulning.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så olika traditioner det finns. Bosse är en riktig luring när det gäller tävlingar.

   Radera
 14. På sätt och vis är jag också i olika sammanhang en tävlingsmänniska och har många gånger varit med i Bosses tävlingar. Med stor glädje och jag gillar både frågesporter och andra tävlingsmoment Men när vi ibland var i Spanien glömde jag och ofta var vi ute .
  Likaså denna gång. Jag var med men var ofta sen.
  Jag tycker också det är roligt att "På spåret " är tillbaka. Och alltid intressant att se om och vad en kan.
  Jag är ingen julig person men hoppas och önskar att di adventskalender kommer. Den ser jag fram emot. Men jag vet och förstår att det är mycket jobb med den.
  Adventsljusstakarna ska nu fram men inte så mycket mer. Lite mer blir det efter hand. Här är allt julrelaterat borta den 27 december.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att glömma bort Bosses tävlingstid, så jag har satt alarm på mobilen. Min kalender startar i nästa vecka och det var jättekul och höra att du vill vara med och öppna luckor.

   Radera
 15. Jag är lite ledsen för att jag inte har tagit mig själv i kragen för att delta "ordentligt" i Bosses tävlingar. Men kanske nästa gång han drar igång en sådan igen. Ett enormt jobb måste det vara för honom att hålla koll på allting. Hatten av för entusiasten!
  Jag är också glad för att På spåret är på gång igen. Gillar programmet.
  Det ska bli riktigt roligt att börja öppna luckor hos dig igen Gunnel! Julkänslan infinner sig för varje lucka som öppnas.
  Trevlig lilla jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Det är så kul att göra kalendern, för när jag letar information hittar jag så mycket som jag aldrig haft en aning om tidigare. Bosses tävlingar är ganska svara, men ibland har jag tur.

   Radera
 16. Jag har med sett en del som jag gillade, men det har inte varit så många.

  SvaraRadera
 17. Bosse är verkligen bra på detta med att ordnat tävlingar! Jag är dålig på att delta.
  Pynteriet till advent och jul är inte dåligt, men minimalt och tydligen gläder det mig :-) för jag har gjort det i år med!
  Avpynteriet sker också för mig mycket tidigt.
  Bakar gör jag om andan faller på - det har den gjort varje år fast jag inte trott det.
  Få se hur det bli i år.
  Inbjudande bild där på bakat!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir minimal bakning här också numera, men saffransbullar är ett måste.

   Radera