tisdag 1 november 2022

Höstlov

                                              

Nu är det höstlov i skolorna. När Rasmus var yngre valde han att sova över här de flesta dagarna. Hans föräldrar brukade komma hit efter jobb och fråga om han ville följa med hem, men de hade i regel ingen tur. En kväll när vi satt och åt middag sa han:" De försökte muta mig med pizza idag." Vilken tur att vi just den dagen bestämt oss för att laga Chili con carne. Det var också en älsklingsrätt.

Många av de kompisar han brukade vara med hade åkt till mor eller farföräldrar. Det verkade vara väldigt populärt. Mina barn gjorde likadant och jag och min syster åkte alltid till vår farmor och farfar i Kabusa när vi hade både höstlov och sommarlov. Vi såg så fram emot det och räknade dagarna tills vi skulle åka. Våra farföräldrar var jättesnälla och ägnade all tid åt oss. Farfar hade ju djuren att ta hand om och annat jordbruksarbete, men vi fick gärna följa med honom och hjälpa till.

För två stadsbarn var det rena drömmen att få vara på landet bland en massa djur. Farfar brukade ha korna på sommarbete. Varje sommar utökades det med en del kalvar. De var bundna med en lång kedja som längst ut hade nåt som såg ut som en stor järnspik. Den bankade farfar ner i marken. Min syster och jag tyckte att en av kalvarna såg väldigt törstig ut. Vattenhon var så långt bort så den kunde inte nå den, men vi fann på råd. Vi hade sett att farfar slog på snedden på den där järnspiken och då lossnade den, så vi gjorde likadant. Sen tog vi tag i kättingen och ledde kalven mot vattnet. Den hade däremot andra planer. Den hoppade och skuttade och sprang ifrån oss. Vi sprang in till farfar och berättade att kalven hade slitit sig, men nämnde inte att vi var inblandade. Farfar förstod naturligtvis hur det gått till men låtsades inte om det.

Jag minns att när vi skulle åka hem igen så var min mor i upplösningstillstånd. Inga kläder passade oss, allt kliade eller satt för hårt eller för löst eller vad som helst vi kunde hitta på. Inte hjälpte det...vi fick ändå följa med våra föräldrar hem. Det beställdes taxi som körde oss till Köpingebro där vi sen åkte med tåget till Eslöv. När vi satt oss i taxin och den började köra vinkade vi så länge vi kunde se farmor. Farfar stod också på gården och vinkade av oss, men så fort taxin svängt ut på vägen så gick han in i stallet. Vi undrade alltid varför han gjorde så. Farmor berättade då för mor att han gick in där och grät. På den tiden var det helt omöjligt för en man och visa att han var ledsen.

22 kommentarer:

  1. Det låter så trevligt att få åka till mor- eller farföräldrarna och hälsa på. Jag har inga minnen av vare sig mina "gammelföräldrar". Farmor och farfar dog innan jag föddes och morfar också och det enda minnet jag har av mormor är en fin porslinsdocka som man inte fick röra. Hon gick bort när jag var ett några år gammal.
    Ha en fin Allhelgonadag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker ofta på hur kul vi hade hemma hos farmor och farfar.

      Radera
  2. Så härliga minnen du förmedlar här idag! Och visst var det så att män inte fick visa att de grät. Konstigt nog så ansågs det vara bara kvinnor som kunde göra det. Tur att världen har gått framåt på det sättet i alla fall.
    En fin Allhelgonadag önskas!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ansågs väl inte manligt att visa känslor, vilket jagt ycker är väldigt löjligt, men så var det ju på den tiden.

      Radera
  3. Jag var ofta hos mormor och morfar. Men även hos två av mina fastrar. Visserligen så behövde jag inte åka iväg, för mamma jobbade hemma på gården.
    Det är något visst att åka iväg under skolloven.
    Ha en bra dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir som en upptäcktsresa. Min syster och jag fick lära oss mycket nytt och testa sånt vi inte fick göra för våra föräldrar.

      Radera
  4. Vilka vackra minnen. Som bondunge, så var det en befrielse när man kunde börja sommarjobba och slippa ifrån bonnalivet.
    Olika perspektiv.
    Förstår att det är vanligt med höstlov hos mor och farföräldrar . Vi ska ha våra killar hos oss från fredag till söndag...De går ju fortfarande på "dagis" så det beror på attvpappan har jour över hela helgen. Mammn hinner också jobba ikapp då...
    Ha det fint! Kram //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul med alla barndomsminne av allt roligt man varit med om. jag hoppas mina barnbarn ska ha likadana minnen.

      Radera
  5. Vilka fina minnen du delar med dig av! Tyvärr fick jag bara uppleva min mormor men hon dog när jag var tio. Farmor, farfar och morfar dog innan jag föddes så den äldre generationen blev ingen stor del av mitt liv vilket kändes ledsamt. Därför känns det som en självklarhet att ta vara på tiden med barnbarnen för man kan inget ta för givet.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dina barnbarn är lyckligt lottade att ni kan ha dem så ofta hos er.

      Radera
  6. Vilken fin och varm berättelse. Så trevliga minnen från när du var liten. Minnena har verkligen etsat sig fast hos dig. Så himla trevligt att du delar med dig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har många härliga minnen från vistelser hos farmor och farfar. Vi längtade ständigt dit både min syster och jag.

      Radera
  7. Härlig berättelse!
    svar..Märkligt att de inte kan lära sig texterna :-)
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Vilka fina minnen du delar med dig av ♡ önskar dig en bra onsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att tänka tillbaka på gamla barndomsminnen.

      Radera
  9. Åh, vilken underbart fin berättelse Gunnel! Och din farfar!!! Hoppas våra barnbarn kommer att ha lika kärleksfulla minnen av oss. Kram!

    SvaraRadera
  10. Så roligt att följa med dig tillbaka till tiden hos dina farföräldrar. Vilka fina minnen. Ohc minnen som du bevarat i ditt hjärta.
    Kan känna igen mig lite här.
    Roligt den tiden också Rasmus kom till er och valde att stanna kvar. Gott betyg.
    Varm kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så man hoppas att ens egna barnbarn ska minnas oss, som jag minns mina farföräldrar.

      Radera
  11. Och dina barnbarn kommer att ha lika fina upplevelser av sina mor- och farföräldrar att plocka fram från minnesbanken. --- Jag är så otroligt glad och tacksam över att jag på ett kassettband har spelat in min mamma när hon berättade sina härliga barndomsminnen. Jag gjorde även kopior och gav till mina bröder och brorsbarn. Så roligt att både kunna höra mammas röst och hennes fina berättelser. (Det tog dock ett bra tag efter hennes död innan jag på nytt klarade av lyssna på bandet. Det är fortfarande mycket känslosamt att höra hennes röst. Tårarna trillar av saknad.)
    Kram från norr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilen utmärkt idé att göra så! Det finaste minne man kan tänka sig att ha kvar.

      Radera