torsdag 10 november 2022

Det stämmer in på mig

Jag brukar inte läsa horoskop eftersom jag inte tror så mycket på det som står där, men när jag var hos tandläkaren senast såg jag i en tidning att det fanns ett inredningshoroskop och blev lite nyfiken. Inredning intresserar mig väldigt mycket och här stod att läsa om vad som var utmärkande för varje stjärntecken. Jag är född i Lejonets tecken och jag måste säga att det var en hel del som stämde in.





Lejonet-öppet och lättstädat
(23juli-23 augusti)

Lejonet hatar att städa. Speciellt om det är plottrigt med en massa grejer överallt. Nej, golvet ska vara tomt, det ska vara rent och enkelt att ha överblick över saker och ting, och om man nu måste stå och laga mat kan man väl gärna få blicka ut över någonting samtidigt? Se vilka som kommer och går. Men samtidigt - det måste vara lätt att ha besök, få gäster, gärna stora grupper, kunna hålla möten kanske, se till att alla i bokklubben får plats. Alla ska må bra, det ska tilltala många sorters människor och alla ska se att man helt enkelt har lagt ner lite energi på att få det mysigt och bra. Ett hem för alla! Där Lejonet kan trona och trivas och tänka på allt annat än städning.

Om vi tar det från början så avskyr jag städning. Vanlig veckostädning är rent själsdödande. Jag kan tänka mig storstädning, för det påminner mer om ommöblering, och det gillar jag. Det får gärna var lite svängrum mellan möblerna så man slipper att stöta emot något när man går förbi. Att kunna titta ut när man lagar mat är jag inte i nåt större behov av. Det måste väl vara bättre att kolla det man håller på med så det inte bränns vid. Dessutom kan jag bara titta rakt in i kaklet när jag står vid spisen, men det är snyggt så det är helt ok.

Jag skriver under på att det måste var lätt att ha gäster. Vi har tre bäddsoffor som lätt kan förvandlas till sängar. Det är även skönt att vi har plats i huset så att varje familj kan få sitt eget krypin när alla barn och barnbarn samlas. Vi har ändrat om i huset så att alla rummen används dagligen även när det bara är vi två hemma. Det känns så onödigt att ha rum som står tomma. Då blir det nästan som förr i tiden när det alltid stod ett "finrum" redo för kalas. Min farmor hade ett sådant rum och det kallades för "salen". Det var ett stort rum med ett matsalsbord och en massa stolar och skåp för porslin. Där var alltid svinkallt på höst och vinter, för farfar eldade bara där när de skulle ha gäster. 

Ommöblering är som sagt något som jag gillar. Det slutar alltid med att jag kommer på några nya detaljer som fattas. I regel är det sånt som jag själv kan fixa men ibland måste Göran också involveras. Snickeribiten får jag ändå inte befatta mig med. Där lägger han in sitt veto.

32 kommentarer:

  1. Jag är jungfru, och min månadssten är blå. Jag har ingen speciell älsklingsfärg, som barn älskade jag gult, men idag gillar jag även blått och rosa. Har gärna röda kläder.
    Jag är uppvuxen med ett finrum, där det alltid var kallt. Mormor & morfar, farmor & karl, hemma hos mamma & pappa, pappa har kvar finrummet, mamma & Erno hade finrum tills de flyttade till lägenhet. Stefans föräldrar hade också finrum.
    Stefan och jag har inget finrum, utan vardagsrum som vi använder dagligen.
    Therese och Sofie har kvar sina sängar i deras rum, Stefan har kontor i Sofies rum, Therese rum har vi som gästrum men har även spjälsängen där inne. Vi har vårat sovrum uppe, och en möblerbar hall, där jag har bokhyllorna fåtölj, TV och min symaskin. Här nere har vi som sagt vardagsrum, kök, och det gamla lekrummet är fortfarande lekrum där vi även har en bäddsoffa. Så vi har heller inte stängt ner några rum, utan alla används. Men jag skulle gärna vilja flytta till ett mindre enplans hus.
    Nu tittar solen fram, så nu ska jag ut oå promenad med Elsa och Hugo.
    Ha en bra dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Speciellt när det är dags att städa önskar jag att jag bodde i en mindre lägenhet, men det har många fördelar med att ha gott om plats också.

      Radera
  2. Det låter verkligen som om du är ett Lejon när man jämför med deras definition. Jag är född i Jungfruns tecken, så jag kanske skulle ta och se vad jag är för en person. Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid hittar man något som passar in i de där horoskopen, men jag misstänker att det är rena tillfälligheten.

      Radera
  3. Jag tror väl inte så mycket på horoskop jag heller. De är så allmänt hållna att alltid är det något som stämmer. Det här var i alla fall klockrent! Jag är också lejon och delar helt din uppfattning när det gäller städning :D

    Kram och god torsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det i varje fall något som man kan vara helt övertygad om stämmer bra.

      Radera
  4. Låter ganska mycket som min Leo-dotter. Där åker dammsugarn fram och möbler flyttas omkring. Gäster kommer ofta och trivs. Själv är jag en Aries och lat. Ruth i Virginia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns kanske något i horoskopen som är sant.

      Radera
  5. Jag är inte född i lejonets tecken Men det stämde in på mej ändå!
    Sv..Lovar att ta det försiktigt med morötter i fortsättningen :-)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan nog plocka lite från alla stjärntecken och hitta något som passar in.

      Radera
  6. Det finns värre saker än att städa. Som att laga mat t.ex. Nu städar jag/vi bara närd et behövs. Blir storstädning så där var sjätte vecka. Då är det skitigt... och roligt att göra rent. ( Köksgolv toalett och hall städas förstås oftare än så.)
    Gäster har vi sällan nu för tiden. det är döttrarna med familjer eller min bror/ akens syster som kommer ibland. De anser jag knappast vara gäster... de är familj. Och det är bara malmödottern som stannar över natt... och värnamokillarna ibland förstås.

    Vi har ett par rum som sällan används. I "finrummet" ... eller "gästernas matsal"... så finns också pianot. det hade varit svårt att få plats med det någon annanstans. Ena dotterns rum används inte så ofta. Möblerna står kvar, bra när malmöborna kommer, då finns det sängar framme till alla.

    Nu är jag inte lejon heller.... jag är skytt. Undrar om en skytt gillar att städa, men att det behöver vara ordentligt skitigt då. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lagar nog hellre mat än städar även om inte matlagning heller är en favoritsyssla. Jag är nog inget perfekt husmor, men jag är nöjd med att vara som jag är.

      Radera
  7. Det var ett gulligt lejon du hittat.
    Jag gillar ju ordning och reda - men inte till överdrift. Här dammsugas det ofta, men så blir det ju när man har djur. Damma är väl inte det roligaste jag vet.... är inte lika frekvent med det som med dammsugare och mopp.
    Jag gör som du när jag lagar mat - har koll på spisen=) Det är kul att laga mat bara man vet vad man ska laga. Ibland är det ju helt tomt i skallen på recept. Vi har ju nu kört några middagar via Hello Fresh man kan ju låta dem bestämma hela innehållet i matkassen - men jag har de senaste gångerna bytt ut något recept till de andra rätterna man har att välja mellan. Mycket nöjd med både innehållet och kvaliteten och rejäla portioner må jag säga. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minns hur det var när vi hade hund. Jag har aldrig testat HelloFresh, men det låter som en bra idé.

      Radera
  8. Vilket intressant och roligt inlägg. Mycket här stämmer in på mig. Men jag är vädur- Mycket vädur och det trots att jag är granne med fisk.
    Detta med att se ut när jag lagar mat det kan jag. Men som du säjer det är lätt att då förlora fokus. Kan lätt hamna ombord på en båt jag ser i kanalen.
    Laga mat gillar jag men städningen är knepig för att rygg och höfter trilskas. Men maken är en fena på det så jag är tacksam över det.
    Att ses många här hemma går men vi har inte så stort så de stora sittande middagarna vi hade förr när vi bodde i hus är nu ovanliga. Men är vi många så blir det "plockmat" och då får vi plats.
    Fint att du har god snickerihjälp.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ser framför mig hur du svävar ut i tankarna när du står vid spisen. Plockmat tycker jag är perfekt nästan alltid.

      Radera
  9. Hittade sidan för stjärntecknet Lejonen. Men nu är jag Tvilling, och den länken fungerade inte. Synd!
    Vad lejonet och tvillingen har gemensamt är helt klart att vi hatar att städa. Gillade ett hus/lägenhet full med människor när jag var yngre. Idag tycker jag bara att det är till besvär;-) Att möblera om gillar jag däremot, men har kommit till en punkt att jag lika gärna kan ersätta rubbet i lägenheten, så.... Ja, du förstår;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte klokt vad vi tänker lika i mycket.

      Radera
  10. Här är ytterligare ett lejon som tycker städning är trist. Och som kommit fram till att små gulliga dammtussar kan vara riktigt hemtrevliga. ;)
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det påstås ju att de är änglarnas tofflor så givetvis ska man vara rädd om dem.

      Radera
  11. Intressant att läsa om lejonet ... undrar hur mitt städhoroskop skulle vara, jag är tvilling men mycket stämde även för mig för jag gillar inte att veckostäda. Känns som ett berg att bestiga. Undrar om det kanske till och med är så att det stämmer på de flesta stjärntecknen.

    Kram och fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det är nog så att inget stjärntecken har städning med på favoritlistan.

      Radera
  12. Den bilden, jag knixade den av dig. Jisses så läckert! Och jag är ju också lejon, så jag tyckte jag "passade in" på en del där ja. Dina roliga formuleringar svänger sig fint i huset!
    Kram otrevlig lördag!

    SvaraRadera
  13. Tänk att "salen" också fanns när jag var barn i norra Sverige. Fast salen fanns framför allt i ännu äldre hus ... i vårt hus benämndes det som "finrummet", som sedan blev vardagsrummet. Hade man ett stort hus så var det nog besparande att stänga av det rum som sällan användes. Kanske är vi på väg dit nu. Själv behöver jag inte fundera på detta, i en lägenhetstvåa blir det inga rum över. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vårt hus är egentligen för stort för två personer men eftersom vi trivs bra här så försöker vi bo kvar så länge det fungerar.

      Radera
  14. Städning är ju inte så kul men det är ju skönt när det är avklarat, nog det enda som är bra med det.
    Minns också hur man förr hade ett eget rum för kalasande, finrum kallades det hos oss också.
    Idag har vi inte mycket plats i det som nu är vårt hem, tre rum och kök är ju lite mindre än ett helt hus. ;)

    Ha nu en jättefin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det är dags för städning är jag väl inte så förtjust i vårt hus, men allt har för och nackdelar.

      Radera
  15. Så jobbigt att ha så stort hus då du ska städa och inte gillar att städa. Vi har en trea och det är ändå för mycket att städa tycker jag, men Mysingen orkar nu igen, efter det att han har tillfrisknat.
    Bra att du har utrymme då dina kära kommer hem, det känns fint.
    Trevligt att läsa horoskop som stämmer. Annars tycker jag att de är si så där med den saken så jag har slutat att läsa dom. Eller i alla fall så var det väldigt länge sedan sist.
    Roliga bilder med stjärntecknen.
    Trevlig helg och kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har bott i vårt hus i 50 år och när barnen bodde hemma var det helt perfekt. Vi har förenklat mycket inomhus och även i trädgården. Det känns bra.

      Radera
  16. Fina tre stycken du avslutar med. Salen ja hade min morfar. Inte stora grupper... och inte möte för bokklubben. Annars stämmer jag in på pricken som ett lejon. Det här när jag städar får inga människor vistas inne, stolar ska upp på bordet, mattor ska ut, ja svängrum för att dammsugaren och moppen ska kunna komma åt varje skrymsle. Alla ska må bra: Ja! Tilltala många sorters människor: Ja! Alla ska se att man lagt ned massor av design på att få det bästa man gjort: Ja! Hemmet är för alla: Ja Där Lejonet kan njuta av maximal tillvaro såklart. Jag anpassade rummen för mina barn som fönster o så. Jag tänkte på köket som fönster över köksbänken, spisar med en vedspis, hallen ska fungera med utrymme, badrummet där man vistas en stor del av sitt liv, tvättstugan så maximal praktiskt, matsal med utsikt mot naturen när jag designade min borg, uttag för ström som garderober. Ja ta bara som belysning både inne och ute, ville inte att min fru eller barnen skulle vara mörkrädd när de vandrade på gården. Utebelysning tänds och släcks via mörker/ljus. Sedan att mången belysning styrs via APP:ar via telefoner vart man än befinner sig i världen är också ett sätt man åstadkommit. (gillar såklart att få en klapp på axeln) Dessutom ska knappt en sladd vara synlig i huset, det mesta är dolt från begynnelsen som tex alla fönsterlampor och hur de tänds med strömbrytare. Klart jag är ett lejon :) Jag byggde mitt hus till 90% själv. Jag började med en tomt full av träd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så såg vår tomt också ut innan Göran byggde vårt hus....en stor björkdunge.

      Radera