torsdag 1 september 2022

Och häcken växte kämpahög

 


Ja, kanske inte häcken direkt, men ogräset. Under tiden jag befunnit mig i ett Törnrosaliknande tillstånd har allt frodats i trädgården...mest ogräset så klart. De sista åren har jag försökt att förenkla så mycket som möjligt i trädgården, så att jag inte ska behöva lägga så mycket tid på ogräsrensning och liknande trista saker. 

Gräsmattan är ganska stor, och den ska bli större. Det kommer att underlätta väldigt mycket för mig eftersom det är Rasmus som tar hand om gräsklippningen. 

Tidigare hade jag stora planer på att ha väldigt mycket rabatter fyllda med perenner, och visst är det vackert, men de sköter sig inte på egen hand. Jag började att gräva upp en av rabatterna och när Katarina kom hit så fortsatte hon. Den ska ersättas med gräs.

Vi har många andra planer på gång här hemma nu. För en del år sen hjälpte Rasmus mig att måla om i snickarrummet i källaren. Vi passade på en gång när Göran låg på sjukhuset. Det blev en glad överraskning för honom när han kom hem. 


Det är ett rum som Göran alltid använt flitigt.

Tyvärr är han sen mer än ett år tillbaka beroende av rullstol så rummet kan inte utnyttjas. I stället har jag fått hämta upp material han behövt för att sitta och snickra i sitt datarum. Jag är inte så kunnig i vad alla verktyg heter så det blev en del fel i början. Hammare och såg är inga konstigheter men när det kom till dyrk, papegojtång, torsk och andra märkliga benämningar var jag helt borta. Skulle jag hämta det i snickarrummet eller i djurbutiken? Till sist kom Göran på att han kunde plocka fram en bild på datorn på det han ville använda och sen fick jag leta fram det i källaren. Det blev förstås problem när större saker skulle sågas men det löste sig genom att Rasmus gav mig några lektioner i hur maskinerna fungerade. Jag är väldigt stolt över att jag kan hantera dem, men det var ändå ingen bra lösning.


Vi har ett litet rum som mest står oanvänt. Där finns bara en dubbelsäng för övernattande gäster och det har inte använts så ofta sista tiden. En morgon när vi satt och åt frukost kom världens bästa ide´ inflygande i mitt huvud.....gästrummet kunde bli ett bra snickarrum! Det är nog första gången under alla år vi varit gifta som Göran köpt min idé rakt av. I regel brukar han komma med invändningar som att jag har för livlig fantasi, och det går inte att genomföra det jag planerat. Jag måste erkänna att jag blev lite chockad. Rummet blir bara en fjärdedel så stort som det i källaren men det blir i varje fall ett rum som Göran kan använda. Jag började plocka ut sängbord och annat småkrafs och sen ringde jag återvinningen som kom och hämtade sängen nästföljande dag. Längre tillbaka har vi haft rummet som vårt sovrum och då tjatade jag mig till att få uppsatt en änglabård högst upp eftersom jag är tokig i änglar. Nu tyckte jag inte det passade lika bra med de bevingade varelserna ibland alla snickeriprylar, så jag åkte iväg och köpte en hink färg. Rummet målades i nästan samma nyans som tidigare och färgen täckte bården helt. 

De stora snickerimaskinerna ska säljas och Göran har inhandlat mindre modeller som går att använda i det nya snickarrummet. Nu kommer allt "spring" i trappan för min del vara ett minne blott. Det sägs att det är nyttigt att gå i trappor, men det får faktiskt vara nån måtta på nyttigheterna, tycker jag.

31 kommentarer:

 1. Så bra att ha så bra hjälp av Rasmus! Vilken snilleblixt att använda ett sällan använt rum. Och så bra att Göran vill och kan fortsätta med sina sysslor.
  Ditt perennland ser verkligen fint ut. Vi har några perennland. Kul att ha, men behöver skötsel. Skulle vilja ha fler land, men inser att det är dumt. Man blir ju inte yngre! Kram//Anna-Lena

  SvaraRadera
 2. Det är så vackert med perenner, men jag inser att det fungerar inte här längre. Trädgården måste bli så lättskött som möjligt om jag ska hinna och orka hålla den i ordning

  SvaraRadera
 3. Vilken toppenbra lösning att göra om rummet till ett snickarrum till Göran! så bra att du har så mycket hjälp av Rasmus också!
  Som sagt ... perenner är jättefina och vackra, men såna rabatter sköter sig absolut inte själva och då är det nog det bästa att göra som du och låta det bli gräsmatta istället.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta här hemma måste förenklas och det tar sin lilla tid, men förhoppningsvis blir det bra i slutändan.

   Radera
 4. Så klokt att du försöker förenkla trädgårdsarbetet (fast den där rabatten är ju väldigt vacker förstås). Så gjorde jag på Stenstugu också. Trädgårdslandet blev mindre och mindre tills det försvann helt och rabattera allt färre. Gräsklippning kan man alltid få hjälp med.
  Att göra ett snickarrum till Göran är ju också en bra idé. Eventuella gäster kan väl bo i källaren!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ett stort rum i källaren som vi nu har som gästrum och det fungerar perfekt. Jag inser att det går inte att behålla allt som det var tidigare. DDEt viktigaste är att vi trivs och att det fungerar i vardagen.

   Radera
 5. Allt har sin tid och hur vackert det än är med en stor perennplantering (den på din bild är väldigt vacker) så tar det sin tid att sköta. Trädgården får ju inte bli en börda. Låter som ett klokt beslut.
  Vilken bra idé du fick, att göra snickarrum av gästrummet. Helt perfekt. Jag måste säga att det var roligt att läsa om när du skulle hitta verktygen och undrade om du skulle hämta dom i snickarrummet eller i djuraffären.
  Återigen ... så härligt att du är tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anita! Ja, jag kände mig verkligen bortkommen när jag letade efter verktygen. I och för sig så har inte Göran så mycket kunskap om min hobby så där är vi kvitt.

   Radera
 6. Så bra ide! Nu kan rummet användas!
  Man springer förbi alla speglar!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa är om alla rum utnyttjas maximalt.

   Radera
 7. Så smart att förenkla trädgårdsarbetet. Även om prunkande rabatter är vackra så ska de skötas. Vi har nästan bara gräs och satsar på krukor på terrassen i stället.
  Vilken alldeles utmärkt idé att göra om gästrummet till snickarrum. Förvisso inte lika stort som det i källaren men ändå ett mycket bra alternativ. Ibland får man riktigt lysande idéer faktiskt!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att hjärnan är mottaglig för lite annorlunda idéer. Jag finderar också på att plantera mer i krukor.

   Radera
 8. Det är med igenkänningens leende jag läser ditt inlägg här idag! Mitt i allt så överraskar man sig själv och sin nära kära. Man gör liksom en kontrasväng, på stubinen och plötsligt så faller pusselbitarna på plats för att man ska ha det bra och praktiskt i den "nya" tillvaron som vi som blir äldre får uppleva. Det gäller att göra livet så gott som möjligt och det har ju ni verkligen på gång.
  Jag förstår också att trädgården kan bli för mycket; det där känner jag själv igen från det vi bodde på Åland. All glädje en trädgård ger en blir inte samma glädje längre när man märker att man inte orkar med på samma sätt som tidigare när man har annat som måste prioriteras allra först.
  Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill kunna få tid att sitta och njuta i trädgården och inte bara jobba där, så jag ser fram emot slutresultatet. Även om vi ändrar om på mycket så känner jag att det är inget jag saknar. Man prioriterar på att annat vis nu.

   Radera
 9. Så smart =) Bättre att Göran kan nyttja rummet än att det står oanvänt med en bäddad säng. Ha en bra eftermiddag!♡ Toppen att ha en Rasmus som sköter gräset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt att kunna ha plats för att utöva sin hobby annars blir tiden väldigt lång.

   Radera
 10. Smart av er! Med tilltagande ålder, och krämpor, ska tillvaron vara så lättskött och kravlös som möjligt. Oj, vad det förenklas i detta hem! :D Numera ska tiden helst bara användas till roliga göromål.
  "Norrig" kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Roligheterna kommer i första hand.

   Radera
 11. Alltså, jag menade att det förenklas i MITT hem! :)

  SvaraRadera
 12. Vilken effektivitet! Jag blir nästan matt! Men ta det lite lugnt så det inte blir alltför mycket på en gång. Samtidigt är det ju roligt att genomföra idéer.
  Verkligen en strålande idé du kom med att flytta upp snickarrummet. Extra roligt att Göran också anammade förslaget på en gång.
  Ja, en stor tomt och rabatter kräver mycket så att lindra detta med att få en större gräsmatta är ju bara bra. Fint att Rasmus kan hjälpa er och att Katarina ordnade med bl.a rabatten.
  Så roligt att läsa inlägget och jag är också väldigt glad över att du är tillbaka.
  Varm kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ditte! Du har helt rätt....jag borde nog sakta ner lite......men just nu har jag sån energi och humöret är på topp så det är svårt att inte hålla igång.

   Radera
 13. Jag förenklar också. Det måste man. När minnet är kort och orken trög, får man hitta nya vägar. Så bra ni fått till det!
  Solig kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag med, Gerd. Man måste hitta nya vägar.

   Radera
 14. Vilken maskinpark! Inte att jag vet vad maskinerna föreställer heller, men jag har lätt för att bli impad av händiga personer som kan använda verktyg och maskiner.
  En helt perfekt lösning med att omvandla gästrummet till ett snickeri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en högvinst att flytta upp snickarrummet. Jag ser knappt röken av Göran mer nu.......fast jag vet ju var jag ska leta.

   Radera
 15. Oj, ni har verkligen gjort en jobbig resa. Men så bra att Göran kunde få sitt arbetsrum uppe. För visst är hans arbete/terapi mycket viktigt. Och era barn/barnbarn har ju minst lika bra i källaren.
  Jag är så glad att ha dig tillbaka igen. Jag har inget emot min mamma, för jag är så glad och tacksam att jag har henne. Men som jag skrivit till dig så många gånger förut så är du som en själs-mamma till mig. Vi har ju så mycket samma ideer och tänk.
  Många kramar//Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lisa! Det är kul när man lär känna personer som man hart så mycket gemensamt med. Det är viktigt att man har plats för sina hobbygrejer och kan hålla å med det när man har lust.

   Radera
 16. Fint att kunna flytta upp de där prylarna så han kan greja med sina prylar på egen hand, bra idé du fick där.
  Man får ju göra det så enkelt för sig som möjligt, så måste det ju vara.

  Ha nu en underbar fredag.

  SvaraRadera
 17. En enormt bra idé, tycker jag också, både för Göran och dig. Synd på änglabården kan jag tycka.
  Så skönt att du mår bättre och att det är bättre. Mycket jobb kan det bli i en trädgård så jag förstår dina tankar i det avseendet.
  Trevligt att se dina fina bilder.
  Trevlig helg önskar Wiolettan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar änglabården lite, men jag har ju änglar på andra ställen i huset. Kul att höra från dig. Hoppas du har det bra.

   Radera