tisdag 20 september 2022

Återanvändning

                             


Jag undrar vad som egentligen förtjänar att kallas för skräp. Det är ju ofta en väldigt subjektiv bedömning. Något som jag anser är skräp är kanske för en annan person nåt väldigt användbart. Vi slänger på tok för mycket saker, och tyvärr lite överallt och inte bara i uppsatta containrar. Det ser vedervärdigt ut på vissa återvinningsstationer. I vår kommun har fyra stationer dragits in p.g.a. att någon eller några inte är läskunniga och har fattat att man ska lägga sakerna i containern och inte bredvid. Barn är många gånger mycket förnuftigare när det gäller sophantering än vad vuxna är.

När jag jobbade på Fritids hade vi olika teman med barnen. Ett tema som vi höll på med gällde återanvändning. Eftersom det var nära inpå jullovet och det var dags att göra lite julpynt tänkte jag att man borde kunna kombinera de här två sakerna. Färgglada annonsblad och kataloger som man får till leda i brevlådan slängs nog i regel ganska snabbt. Vi samlade i stället in allt sådant. Alla kasserade kopieringspapper på skolan plockades upp ur papperskorgarna. Alla Fritidsbarnen var involverade.....från förskoleklass till treor. Pappret skar vi i 2 cm breda remsor. Varje Fritidsavdelning fick en hög med remsor och sen var det bara för barnen att sätta igång med projektet. De mindre barnen hade ibland problem med att limma ihop remsorna, men då fanns det alltid något av de äldre barnen som hjälpte till. Alla var så engagerade. Efter 14 dagar samlades det färdiga materialet in och fästes ihop till en enda lång girlang. Den hängdes upp i skolan och sträckte sig från matsalen i källaren runt till alla våningarna. När den togs ner efter jullovet var det dags för mätning. Då hade vi kontaktat Lokaltidningen som var där och fotograferade och intervjuade barnen. Jag tror girlangen mätte nånstans runt 360m.


Vinsten av det hela blev inte bara att barnen lärde sig att man kan göra saker av det som finns i hemmet och inte kostar så mycket, utan även att de lärde känna varandra bättre. Nu satt 6-åringar jämsides med 9-10 åringar och limmade remsor. De mindre barnen upptäckte att de "stora barnen" var inte så tuffa ändå, och de äldre barnen insåg att det var riktigt kul att leka med de mindre. Den man känner är man oftast mån om.


36 kommentarer:

 1. Vilken jättebra idé du fick! Rolig, lärorik och socialt utvecklande. Nyttig på alla sätt och vis. Jag förstår att eleverna tog sig an uppgiften med entusiasm. Det skulle vara mer sådant i alla skolor och i alla åldrar.
  Kram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var să roligt att alla var engagerade i det hela.

   Radera
 2. Jag är så gammal att jag har varit med om att ta vara på kläder som man tvättade sprätte upp och sydde om till annat!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör jag fortfarande, för jag tycker det är kul och det går att göra mycket av gammalt material.

   Radera
 3. Perfekt återbruk =)
  Bra samarbetsövning och finmotoriksträning. Även en matematiskunskap! Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
 4. Vilken trevlig och lärorik aktivitet för barnen och så kul att deras "installation" blev uppmärksammad av lokalpressen. Bra jobbat!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Barnen tyckte det var jättekul att bli intervjuade.

   Radera
 5. Jättebra! Säkert en aktivitet som de kommer att minnas hur länge som helst. Dessutom få kunskap om många saker. Samarbete, tolerans, fantasi, återanvändning, matematik, och mediamöte dessutom. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev många flugor i den smällen.

   Radera
 6. Så sant som det är sagt! Det slängs på tok för mycket som det är nu: Även på vår skola har vi gjort liknande girlanger och fastän det är ett ganska enformigt arbete så tyckte eleverna att det var jätteroligt. Det blev liksom en sport att få den längsta och dessutom var det spännande att mäta dem. Lärorikt ur många aspekter och till minimal kostnad.

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En enkel sysselsättning som de flesta barn tycks gilla. Allt måste inte handla om datorer.

   Radera
 7. En sådan jättebra aktivitet. Speciellt att ni bara använde redan "förbrukat" papper. Blev 360 m till pappersåtervinningen sen... eller var det för mycket klister på. Bra iaf att lära sig om återanvänding. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnen var väldigt intresserade av att veta mycket om återvinning. Det bådar gott för framtiden. Det verkar tyvärr som många vuxna inte bryr sig så mycket.

   Radera
 8. Jag har skrivit det förr. Våra döttrar hade älskat att ha dig som pedagog på fritis. Du måste varit ett föredöme med ditt tänk och kunnande. Dessutom syntes det säkert att du älskade aktiviteterna. Det är svårt att lura barn. De är ofta ärligare än vi vuxna.
  Kram, Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är så kul att jobba med barn. De har inga förutfattade meningar utan ger sig in i det mesta med liv och lust. Man måste ju testa för att veta om man tycker något är kul.

   Radera
 9. Så sant! Så mycket man kan göra och ha glädje av på olika sätt. Idag är barn ofta vana vid att bli sysselsatta och att ha tråkigt vet de inte vad det är. Just att använda och ta til vara saker lär dem mycket. Att samarbeta likaså.
  Vilket härligt resultat med er superlånga girlang.Och lycka hos dem som bidragit.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en väldigt bra sammanhållning bland barnen och de lärde känna varandra och kom ihåg namnen på alla. Nu jobbade alla för ett gemensamt mål och att få vara med i ett reportage i tidningen var stort.

   Radera
 10. En verkligt fin sann"saga", där man återvinner tillsammans och är tillsammans. En riktig solskenshistoria! Tack Gunnel !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid tyckt om att göra saker tillsammans med barn och att få göra det ända tills jag blev pensionär var toppen. Jag kan sakna aktiviteterna tillsammans md barnen ibland.

   Radera
 11. Helt suveränt och - nu kunde jag besöka ditt blogghem idag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte det var så svårt att komma in här. Det har varit segt länge .

   Radera
 12. Lite läskunnighet är ju att föredra när det gäller återvinning, absolut!!
  På skolan där jag arbetar försöker vi ju lära barnen lite om detta, tyvärr, och utan barnens vetande, så är många vuxna helt värdelösa på att sköta det själva. :(

  Men trots det, ha en underbar kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det bottnar i ren slöhet, för det kan knappast vara att de inte hört talas om det.

   Radera
 13. Såååå fint girlanderna blev! Undrar om man fortfarande främjar kreativiteten på detta sätt i skolan/förskolan. Önskar mig att de fortsätter med att aktivt sätta barnen "i arbete" och inte bara låta dom peka på iPads...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror de flesta barn gillar lite annorlunda sysselsättningar och det behöver inte vara något avancerat.

   Radera
 14. Så sant som sagt och skrivet. En persons skräp kan vara en annan persons skatt, och slit&släng-kulturen är inte bra. Återvinningscontainrar borde det finnas fler av, så att jag kunde sätta hela och fina saker dit som jag inte längre behöver och andra kunde få ta dem. Sånt är inte så vanligt i Finland, eller i alla fall inte i staden där jag bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kör olika föreningar runt och hämtar saker till sina loppisar om man ringer dem. Väldigt bekvämt.

   Radera
 15. Vilken fantastisk idé och så mycket bra som kom ut av den. Minns den typen av girlanger, gjorde sådana som barn som vi hade i julgranen. Återanvändning gillas skarpt!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också från min barndom att farmor hade sådana som satt uppe vid taket.

   Radera
 16. Håller helt med dig. Vi tar till vara alldeles för lite och återanvänder inte det som vi kan, många gånger.
  Jättebra idé detta med barnen på Fritids. 360 meter, helt otroligt.
  Ha en finfin onsdag.
  Kram från Wiolettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnen var väldigt flitiga och satt t.o.m. och limmade girlanger under rasterna.

   Radera
 17. Vi har för mycket i oss av slit och släng. Mycket kan man skänka, så kanske någon annan får glädje av det vi har tröttnat på.
  Ha en fin dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker med det är en bra idé att skänka. Roligt om det kommer till nytta så länge det går att använda.

   Radera
 18. Vilket gott och åternyttigt inlägg du gjort! Kram som du kan bruka till vad du vill och hur länge du vill :-)

  SvaraRadera