torsdag 22 september 2022

Åstorp...en djurvänlig kommun

 

Åstorps kyrka heter Björnekulla kyrka och församlingen har fått samma namn. Det villaområde som jag bor i heter Björnås och är beläget högst uppe på Söderåsen. Själva centrum ligger nedanför åsen, och det är en mastig backe att ta sig upp och nerför. Ner går väl an, men upp...då känner man verkligen att det är en rejäl lutning. Vi har en enorm utsikt och vid klart väder kan vi se flera mil bort. I fjärran skymtas Ängelholm.


I kommunparken står en staty av två björnar. Det djuret är med på kommunvapnet. Ursprunget är en gammal berättelse som handlar om Bjarnes kulle, och sen har namnet efter hand ändrats från Bjarne till Björn. Jag har aldrig hört talas om några björnar i vår skog, så de här statybjörnarna är nog det närmaste man kan komma en björn i Åstorp.


En bit ifrån där jag bor finns Kalvahagen och Fårahagen...ett litet strövområde precis bakom kyrkan. I Fårahagen går det mycket lämpligt får sommartid. I Kalvahagen har tidigare legat ett gammalt hus som nu flyttats till en plats inne i skogen. Det är möjligt att ägaren hade kalvar när huset låg på det gamla stället.


Längs med en av motionsvägarna inne i skogen ligger Rävastenen som är en megastor sten som Inlandsisen lämpat av här. Det påstås att rävar har haft sitt gryt i närheten  av stenen. Rasmus gillade att gå dit där när han var mindre och försöka klättra upp på den.


Precis i utkanten av Åstorp innan man kommer in i Nyvång kör man över en järnvägsbro. Vägen ser på avstånd ut som en stor puckel, så bron har alltid gått under namnet Kamelryggen. Jag har undrat lite över detta eftersom kamelen har två pucklar och dromedaren bara en. Då borde den ju heta Dromedarryggen. Nu har jag läst på lite bättre och fick då veta att både kamel och dromedar hör till familjen kameldjur, så då stämmer namnet perfekt.28 kommentarer:

 1. Så roligt att få veta lite mer om den djurvänliga kommunen Åstorp och hur det ser ut där ni bor. Några björnar tror jag dock inte har traskat omkring i skogen där. Stora stenblock är spännande. Minns att vid Immeln där vi förr var på lägerskola fanns ett liknande. Självklart ville alla elever klättra upp på det!

  Kram och god torsdag nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är värdefullt att ha härlig natur inpå knutarna.

   Radera
 2. Det är en rejäl sten,ingen man vill ha i skon :-)
  Barn har många funderingar!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Första bilden? Har du den utsikten från ditt hem? Fantastiskt fint! Jättekul att få se bilder och läsa lite från dina trakter. Tack. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag får gå två kvarter bort för att ha den utsikten.

   Radera
 4. Det var verkligen en bamsesten. Jag tror inte att jag har sett en så stor sten förut!
  Tänk villka krafter som krävts för att flytta den.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte hur hög den är, men jag når inte upp att nudda vid översta kanten på den.

   Radera
 5. Fantastiskt, så vackert som ni bor! Vilken utsikt!
  Kul att veta lite mer om din hemort.
  Önskar dig en bra dag, kram Gerd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björnåsområdet är faktiskt det bostadsområde i Åstorp som har den bästa utsikten och finaste naturen, så jag är lyckligt lottad.

   Radera
 6. Kul att läsa om din plats på jorden. Åker oftast över Värnamo, för att ta med Johanna och killarna, då vi åker till vår andra dotter i Malmö. Förhoppningsvis blir det en tur på lördag. Tänker på dej, då jag ser kyrkan i Åstorp.. Ny vet jag att du också har utsikt över den. Spränger gör de också, hörde jag. Det gör man lite överallt... Kram //Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är skrämmande. I fjor exploderade en bomb i ett annat hyreshus i centrum och en person från Åstorp blev mördad. Det är mycket gängbråk här.

   Radera
 7. Kul att du berättar lite om Åstorp! Min pappa pratade ofta om Åstorp, han var född någonstans i de trakterna. Jag har varit där för jättemånga år sedan men har just inga minnen därifrån. Så vackert du bor! Kamelryggen, vilket häftigt namn på järnvägsbron!
  Ha det gott! Kram!

  SvaraRadera
 8. Får är ju djur som jag verkligen gillar, har inte så stor erfarenhet av att handha dem men söta är det ju iallafall.
  Underbar utsikt ni har där, jag gratulerar.
  Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar utsikten. Fullvuxna får, speciellt baggar är jag inte så förtjust i men lammen är gulliga.

   Radera
 9. Smakar det så kostar det. I ditt fall får du kämpa lite för att ta upp dig till toppen och belönas av en gudomlig utsikt. Så fint!
  Kul med lite "exotiska" djur i lilla Åstorp. Absolut älskar skulpturen med björnarna:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag är jag så bekväm att jag tar bilen när jag ska uppför backen, men i min ungdoms glada dagar brukade jag gå eller cykla.

   Radera
 10. Så vackert ni har det i Åstorp och dessutom kuperat. I min tanke har allting varit platt som en plätt. Men nu vet jag bättre. Björnar i Åstorp är exotiskt eller hur? Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De björnar vi har här i Åstorp är väldigt fredliga och stillsamma, som tur är. Håller med om att naturen här är underbar.

   Radera
 11. Jag tycker det ser ut som om du bor på ett fint och vackert ställe, väldigt bra beskrivet av dig..nu hoppas jag att du får en riktigt fin helg Kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en mycket avkopplande miljö här uppe på åsen.

   Radera
 12. Vilken vacker utsikt ni har. Annars så tänker jag att Skåne är ett öppet landskap. Minns när Stefan hade cancer och vi var nere i Lund, han blev kvar på sjukhuset och jag sov på patient hotellet. Det drog i ett åskoväder. Jag som är så rädd för detta oväder, satt i receptionen och hade sällskap av personalen. Mitt i min rädsla så var det ett mycket vackert oväder, alltså blixtrarna som lyste upp himlen på ett fantastiskt sätt.
  Ha en fin dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många har den uppfattningen att Skåne är platt, men det stämmer absolut inte.

   Radera
 13. Så roligt och intressant det är att få veta lite om där du bor och se alla vackra bilder. Tack för det.
  Vilken enorm utsikt, det går att se verkligen långt bort. Ja, det sägs ju att Skåne är platt och det kan jag ana på utsiktsbilden, men samtidigt är den tagen högt upp. Lite av både ock kanske.
  Vilken enormt stor sten, kalas att kunna klättra upp på den.
  Trevlig fredag och kram från Wiolettan

  SvaraRadera
 14. Vad roligt att du bor i en så djurvänlig kommun. Och väldigt både både roligt och intressant var det att få läsa om de olika djuren och olika namn som finns i er närhet.
  Vackra bilder och strålande utsikt.
  Varm kram och trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa med Åstorp är den omgivande naturen.

   Radera