tisdag 6 september 2022

Semesterfirare

Dagarna har rullat på i rekordfart denna sommaren, känns det som. Antagligen för att det har varit så mycket i görningen och alla barn med respektive har varit här i omgångar och hjälpt till. Ulrika och Bo kom hit en dag under deras semester och hjälpte mig att städa ur garaget. Det är tyvärr en plats där allt möjligt samlas av någon outgrundlig anledning. Det gick snabbt och allt skräp kördes till tippen. 

Sen var det dags för Rasmus att ta garaget i besittning. Han tyckte det var en bra idé att ta hit alla sina maskiner och verktyg för då kan han hjälpa morfar när större saker ska tillverkas. De två har en del gemensamma projekt på gång, och det är inga svårigheter för Göran att ta sig ut i garaget eftersom vi har en ramp.

Även om morfar har gått om mig i popularitet hos Rasmus nu, så är jag inte alldeles bortglömd. Det är en mysig kille som har många intressen. Redan när han var ganska liten var han road av att laga mat och baka. En helg kände han för att baka bullar, och när de var klara körde han hit med några till oss, så vi också fick smaka. Mums!Peter med familj har också varit på besök här i sommar. De tyckte vi hade det svalt och skönt. Är man van vid 40 grader så är kanske 29-30 grader inget att bekymra sig om. 

Eftersom vi har skogen alldeles inpå knutarna var det ett givet utflyktsmål många dagar. 

De åkte till stranden en dag för att barnen skulle få se sandstrand och ett stort hav. Det är inget man hittar så lätt i Texas.


Jag fick träna engelska hela tiden de var här, för det är bara Peter som pratar svenska. Både Anne och barnen förstår en hel del, och Daniel var ganska liten när han lärde sig säga :"Tack för maten". Det låter väldigt svenskt när han säger det. Någon amerikansk accent hörs inte alls. Hanna däremot var inte lika pigg på att prata svenska. Hon sa till sin mamma att hon kände sig blyg. En dag gick Daniel ifrån matbordet utan att tänka på att säga tack och det uppmärksammade Hanna. Hon flög upp från stolen, rusade efter sin bror och ropade:"Daniel! You forgot to say Tack för maten". Nu vet vi i varje fall att Hanna också kan prata svenska. Det har varit så kul att ha dem här. När det var dags att åka hem igen, tyckte inte Hanna att det var så nödvändigt. Det fanns så god mat, nämligen Farmorbröd (runda Polarkakor) och gott godis i Sverige. Att komma in i vilken butik som helst i stort sett och se en hel vägg med bara godis är tydligen inte lika vanligt överallt i Dallas. För barnen var det rena julafton att ösa godis i stora påsar. 

Peter hjälpte Göran med inredningen i hans nya snickarrum, så nu är det färdigt att tas i bruk och jag kan börja lägga in beställningar på saker jag vill ha tillverkade. Till slut var de ändå tvungna att åka tillbaka till Dallas. Förhoppningsvis kan de åka hit igen nästa sommar innan jag hinner glömma för många engelska glosor.

 

33 kommentarer:

 1. Så mysigt! Har inte Zoe varit hemma i sommar! Eller har jag missat det.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
 2. Jodå hon kom lite senare på sommaren. Kommer ett inlägg om henne också.

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen mycket av det du berättar om dina barnbarn och deras kämpande med svenskan. Mina två är ju uppvuxna i Italien och när de kom hem till Stenstugu för att hälsa på, eller om vi åkte till Sicilien för att träffa dem var språket ett hinder ibland. Den äldste hade Eva pratat svenska med när han var liten, så han kunde en del, men den yngste kunde ingen svenska. Så då gällde det för mig att försöka plocka fram de få italienska fraser jag behärskade.
  Till min glädje flyttade hela familjen från Sicilien hit till Stenstugu för 10 år sedan, i samband med att Åke gick bort. Nu är grabbarna helt etablerade här och påstår att de aldrig vill flytta tillbaka. Den enda som inte pratar svenska är Evas man, men han förstår, så jag tror att motståndet mot att prata är för honom precis som för Hanna - han är lite blyg.
  Ha en fin tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Italienska måste vara betydligt svårare att lära sig, tror jag. Engelska hör man nästan dagligen och det finns mycket engelska ord i vårt språk. Tänk om mina barn också valt att flytta tillbaka till Sverige!

   Radera
 4. Underbara bilder från en härlig sommar. Bilden från stranden är så fin ... liksom från godishyllan. Förstår att det måste kännas som julafton om man inte är van vid sådant. Visste inte vi var så unika med vårt lösgodis.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Peter har i alla år han varit på besök här köpt med sig flera kilo lösgodis eftersom det inte gick att få tag på varken i San Diego, där han bodde tidigare, eller i Dallas. Lite konstigt eftersom Texas har ett talesätt: Everything´s bigger in Texas. De får börja tänka om.

  SvaraRadera
 6. Åh, så roligt att ha barnbarnen på besök. Så kul att Hanna visst kunde lite svenska
  Rasmus verkar vara en riktigt go kille, som tycker väldigt mycket om mormor och morfar.
  Kommer familjen från Luxemburg också på besök...eller har varit?
  Kul för barnbarnen att få uppleva det som är så självklart flr oss i Sverige... sandstränder och lösgodis!
  Ha det fint! Kram//Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zoé var här 2 veckor i augusti. Det är kul för barnbarnen att se hur det ser ut där deras föräldrar växt upp.

   Radera
 7. Härliga besök från både när och fjärran! Så trevligt att Texasborna varit på besök och de verkade trivas :)
  Rasmus verkar fortfarande vara den fantastiska kille han alltid varit!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När de kom hem efter julfirandet i fjol dröjde det inte länge innan Hanna började packa för nästa Sverigeresa. Då blir man glad. Rasmus är sig lik från förr. Underbart!

   Radera
 8. Så roligt att ni har haft barn och barnbarn på besök både från när och fjärran. Själv tycker jag det är lite synd att barnen inte blir helt tvåspråkiga men då tror jag man måste bestämma sig för att ena föräldern pratar svenska hela tiden och den andra engelska. Numera kan alla engelska så det är lätt att falla in i det. Vi har haft elever med en engelskspråkig förälder och vi har fått kämpa för att övriga elever skulle prata enbart svenska. Inte helt lätt eftersom de tyckte det var kul att visa sina kunskaper i engelska.

  Önskar en fortsatt fin tisdag nu!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det var i Sverige det du skriver om och att alla elever pratade svenska. För mina barnbarn är det lite olika. Det är endast deras pappa som pratar svenska. Alla deras kompisar, kusiner, vänner och släktingar pratar engelska så de får inte höra språket särskilt ofta. Kanske de blir mer intresserade om några år och då har de ju en utmärkt lärare på hemmaplan.

   Radera
  2. Ja, det är i Sverige jag skriver om. Tyvärr gled en felaktig signatur in ;-)

   Radera
 9. Så fint att läsa och såna härliga bilder!
  Solskenskram!

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder av nära och kära! Så roligt att ni har fått rå om dem alla i sommar. Och underbara minnen att ta fram under mörka, grådaskiga och råkalla vinterdagar.
  Ha det gott i söder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har många fina minnen från denna sommaren.

   Radera
 11. Härligt besök! Oj så mycket godis!!!
  Svar..Ja vi var mer sociala !
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bara till att välja och vraka bland godiset.

   Radera
 12. Händig kille Rasmus =)
  Klart att det var julafton att få köpa godis där, det är väl bara Sverige som säljer godis på det där viset. Ha en fortsatt bra vecka och jag gissar att du har en lång beställningslista. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beställningslistan är ganska lång och den kommer troligtvis att växa.

   Radera
 13. Jag blir så glad att läsa om era barnbarn och hur ni har haft det i sommar. Ett riktigt barnbarnslyckoinlägg! Tack och kram!

  SvaraRadera
 14. Nu förstår jag att du absolut inte hann med att blogga den här sommaren;-)
  Perfekt att ha en verkstad i garaget för grabbarna att tillbringa kvällarna tillsammans. Hoppas du har gjort en lista;-)
  Att få besök hela vägen från Texas är nästan exotiskt. Kan inte tänka mig att det finns fler texasbor som besökt dina trakter.
  Det var en väldigt lyckad sommar:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, listan blir längre och längre för varje dag. Det har varit så kul att ha besök hela sommaren.

   Radera
 15. Så roligt med barnbarnen som varit på besök och även barnen. Fint att få hjälp med diverse och i ett hus är det ju mycket som ska göras. Roligt att Rasmus tagit över garaget och att Göran kan ta sig hit och att de nu kan ha projekt tillsammans. Roligt också att Dallas barnbarnen gärna ville stanna ett tag till.
  Förstår att det varit en bra sommar på många sätt. Roligt att det blev så-
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här sommaren har hjälpt mg att se lite ljusare på tillvaron. Nu känns det kul att ta tag i allt som blivit sant på vänt. Precis som du skriver så finns det en hel del att pyssla med när man har hus och trädgård.

   Radera
 16. Det låter som om du haft en fin och mysig sommar med familj sånt känns alltid bra..ha en fin fortsättning på veckan nu kram Nicki..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så här önskar jag att alla somrar var.

   Radera
 17. Så underbart att få hem sina långväga barn och barnbarn. Förstår att det verkligen blir en slags lyckokänsla, men samtidigt en väldig saknad när de åker. Då är det bra med den nya tekniken som gör att man kan ses lite ändå. Om än på avstånd.
  Och Rasmus är fortfarande samma goa kille som tidigare. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att vi åtminstone kan se varandra mellan träffarna även om det bar blir via datorn. Rasmus är en toppenkille!

   Radera
 18. Så roligt att få "rå om" barnbarnen och se hur de blir större och följa dom lite närmare, än det kan bli i vanliga fall. Förstår att du njöt.
  Fint detta med garaget att du fick hjälp med det.
  Trevlig kväll Gunnel önskar Wiolettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har verkligen njutit av denna sommaren.

   Radera