tisdag 8 februari 2022

Här är jag

Ny vecka och ny utmaning. Det blir som ett begär nästan. Jag har aldrig förr längtat efter måndagar, men nu gör jag det......så jag kan titta in hos Klimakteriehäxan och se vad hon funderat ut för klurigheter till veckans selfie. Man blir lite låst redan av första ordet, eftersom det ska sluta på en bokstav som kan bli första bokstaven i nästa svar. Här kommer min selfie.

Min hobby: Sömnad. Knappast någon nyhet för de som följt min blogg en tid. Jag ÄLSKAR att sy. Min mor lärde mig det när jag var så liten att jag fick stå och trampa på hennes trampsymaskin. Satt jag på en stol räckte inte fötterna ner till trampan. Sen har det bara fortsatt. Jag har aldrig haft det som yrke fastän jag utbildat mig på Tillskärarakademin i Köpenhamn. Min far tyckte inte det var ett yrke att satsa på, så utbildningen gick jag när jag var vuxen. Man ska aldrig ge upp sina drömmar!

På huvudet: Diadem. Med tanke på söndagens blogginlägg hade det kanske inte varit så dumt att skaffa ett diadem och använda till vardags. 


Tidsfördriv: Måla. Jag kan säga med en gång att jag är ingen expert på det, men jag gillar att få kladda. Det är så konstigt för när Göran målar hamnar all färg på det han målar och inget varken på hans fingrar eller kläder. När jag målar däremot kan alla med en gång se vilken färg jag använt, för jag är en levande reklampelare. Göran brukar säga att det blir så dyrt när jag målar för vi måste köpa extra mycket färg.

Dryck: Alkoholfri öl. Jag är ingen ölälskare men den här alkoholfria sorten är jättegod. Den smakar hallon och är mer som en måltidsdricka.


Bok jag aldrig glömmer: Lilla Anna och Långa Farbrorn. Jag vet inte hur många hundratals gånger jag läst den boken när jag jobbade bland de mindre barnen på dagis, som det hette på den tiden.

Älsklingsmat: Nyponbullar. När jag får nyponsoppa över använder jag det som degspad för att baka nyponbullar. De är jättegoda och jag inbillar mig att de är väldigt nyttiga också.


Häftig person: Rubik. Ernö Rubik är en ungersk uppfinnare, skulptör och arkitekt , som är känd för att ha hittat på många mekaniska pussel. Mest känd är Rubiks kub och orm. Mina barn hade båda två och jag testade naturligtvis. Ormen var inte svår, men kuben satte verkligen mitt tålamod på prov. Jag lyckades aldrig lösa den på egen hand. Med tiden gavs det ut fuskfacit, och då gick det, men det var inte lika kul. Jag tycker det är fascinerande med människor som kan komma på saker som engagerar så många.


Dit längtar jag: Kabusa. Jag föddes i Ystad och bodde mina två första år i Kabusa. Mina föräldrar bodde hos farmor och farfar tills de fick lägenhet i Eslöv. Farmor var och är fortfarande min stora idol. Hon var världens mest snälla och omtänksamma person och jag och min syster tillbringade alla skollov i Kabusa och vi hatade att åka därifrån. Vi hittade på många hyss för att slippa följa med våra föräldrar hem, men mor överlistade oss alltid och farmor bara skrattade.


Plagg jag avskyr: Anorak. Det är så svårt att ta på en anorak utan att kläderna man har under den blir som en enda röra. Det känns inte skönt.

Lagar aldrig: Köttbullar. Jag tycker om köttbullar men jag gillar inte att rulla dem. Mina händer är tydligen inte gjorda för den slags arbete för de blir aldrig runda. Det får bli färdigköpta köttbullar.

Pasta: Ravioli. Jag gillar all slags pasta, men kunde inte komma på nån mer som började på R.

Alltid i frysen: Isbitar. Samma anledning denna gången. Jag kunde inte komma på nåt mer som började på bokstaven I.

34 kommentarer:

  1. Bra svarat Gunnel! Kabusa ... vilket roligt namn! Underbart gammalt foto!
    Anorak tycker jag är ett perfekt plagg att ha i skogen, men den ska vara tunn och vindtät. Jättebra bra med den stora fickan mitt på magen :)
    Ha en fin tisdag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är ett lite annorlunda namn. Jag förstår att du gillar anorak, som är så mycket ute, och en tunn anorak är kanske lättare att ta på sig. Jag är kanske bara för otålig.

      Radera
  2. Underbara svar nyponbullar måste ju vara hur nyttiga som helst och det låter gott!
    Hade anorak i högstadiet, sydde dem själv på syslöjden hade både en grön och en rosa.
    Nu ska du få ett köttbullstips! Jag gjorde köttbullar igår på 1,5 kg färs och det gick på ett kick. Blanda ihop färssmeten, sen rullar du runda köttbullar och lägger dem på en plåt och in i ugnen då behåller de sin form och blir otroligt saftiga och fina, vill man ha mer stekyta på dem värmer man på dem i stekpannan - men jag körde dem på 225gr igår och då blev det fin färg på dem. Så ge inte upp - du kan göra bra mycket godare köttbullar än köpevarianten =) Ha en bra tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har testat att göra köttbullar i långpanna, men kruxet är ju att de ska bli runda innan de läggs på plåten och det är det momentet som jag inte får till riktigt. Det blir aldrig nån fin form på dem.....fast smaken fixar jag.

      Radera
    2. Då gör du smeten och sen sätter du maken på att rulla dem=)

      Radera
    3. Hahaha! Vilka superbra idéer du har!

      Radera
  3. En trevlig utmaning och roligt att läsa dina svar. Nästan så att jag blir pigg på att hänga på nästa måndag... Så härligt att du gick din sömnadsutbildning. Även om du inte haft det som yrke är det en trevlig hobby!

    Kram och god tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft både nytta och glädje av min hobby.

      Radera
  4. Jag tycker att du lyckades jättebra med den här selfien och trevligt illustrerad med bilder är den också. Visst får man ta till nödlösningar ibland för att kunna pricka in rätt bokstav.
    Ha en skön tisdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  5. Så roligt att läsa dina svar! Nyponbullar, bara en sån sak! Fnissar glatt åt ditt färgglada jag när du målar. Och paret Sandberg skapade verkligen klassiska barnböcker. Härligt att du har tänt på detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir så varierat varje vecka, och det är det som gör det så kul.

      Radera
  6. Alltid lika roligt att läsa dina svar! Bilden på den lilla prinsessan med diadem är ljuvlig. Och det där med att måla ... har exakt samma erfarenhet. Hur många gånger har jag inte bytt hårfärg i samband med målning.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag brukar också ha lite extra slingor í håret efter målningen.

      Radera
  7. Heisann, jeg også elsker å sy og å strikke, særlig når jeg ikke kan være ute... Jeg har også laga kostymene som dukker opp på Insta-kontoen min spor.fromancienttimes, ta gjerne en kikk etter hvert. Legger ut bilder flere ganger i uka, nok av bilder å ta av! Du finner dem også på bloggen min under etiketten spor.
    Så nydelig bilde av ei lita prinsesse med finkjole og diadem! Maling har vi også tilfelles ;:OD) Se mitt Galleri BeeNAL under headingen... nå får det være nok egenreklame!!!! Jeg drikker også sjelden øl... og har aldri løst Rubiks kube! Morsom å bli kjent med deg ;:OD)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så intressant! Jag ska gå in och kika på dina bilder.

      Radera
  8. Jätteroligt att läsa dina svar.Och detta med diadem kan nog vara något även för vardagar. Bilden på den lilla fina prinsessan är ljuvlig och så roligt att hon får bära klänningen du sytt.
    Här hittar jag ett par likheter i svaren som kan påminna om mig. Nej, inte när det kommer till att sy, men detta med färg. Jag har den också på många ställen om jag målar men inte alltid där den är tänkt att vara.
    Ha det bra och tack för ett par extra leenden.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi verkar var många som målar väldigt "yvigt".

      Radera
  9. Vilka härliga svar:-)
    Din mamma hade då mera tur med sin dotter än vad min mamma hade med mig. Hon lärde mig också att sy, eller hon försökte i alla fall, men jag visade aldrig någon talang. Hängde hellre med min pappa till fotbollsplanen;-)Skrattade gott åt din förbrukning av målarfärg - hahaha:-)
    Älskar bilden med din farmor, din mor och din syster.
    Sedan har vi något gemensamt också. Jag klarar heller inte rulla köttbullar eller knåda deg med händerna. Konsistensen får mig att må illa. Klarar inte av smet i någon form, inte lera/jord heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur det finns färdiga att köpa annars var Lillasysters idé bra.

      Radera
  10. Vilken utbildning du har i sömnad! Ända från barnsben!
    Måla är roligt....fast jag inte kan. Skulle gärna sätta igång med lite oljemålning igen. Får inte tummen ur till något numera....
    Köttbullar är gott. De behöver inte bli runda. Biffar av köttgärs funkar lika bra
    Måste googla på Kabusa. Låter som rn afrikansk by.
    Ha det gott! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Fullt så exotiskt är det inte. Kabusa ligger på Österlen ca 1 mil från Ystad.

      Radera
  11. Nyponbullar har jag aldrig hört talas om, det var något nytt. Får väl testa.
    Hemmagjorda köttbullar är ju så gott, med brunsås och potatis. Det är inte ofta som vi köper. Men jag gillar inte att steka dem, utan gör dem i ugnen.¨
    Jag tycker också om att måla, går ju på porslins målningskurs, kul.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att måla är kul. Jag har också testat porslinsmålning för länge sedan.

      Radera
  12. Det var rätt roliga svar, haha! Jag har haft en anorak men den försvann och jag saknar den SÅ!
    Jaja. Vet att dy ör duktig på sömnad, fint!
    Rubriks kub, ja!!! Gillar även barnbarnen numera.
    Kram!

    SvaraRadera
  13. Här är ytterligare en stänkare! När det gäller målning alltså. Och du, mamma scans delikatessköttbullar är riktiga delikatesser. Jättegoda! Har du också jobbat på dagis, förlåt, förskola? Boken om lilla Anna och Långa fabrorn läste man många gånger!
    Det var en fin bild från Kabusa. Önskar att jag haft en farmor att träffa. Men mina föräldrar var lite senfärdiga när det gällde mig, så hon hann dö innan jag föddes!
    Ha det gott! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har jobbat inom många områden med barn. jag började på barnsjukhus, sen blev det "dagis", förskoleklass skola och fritids.

      Radera
  14. Kul läsning! Så fint du fick till det!
    Jag gillar också att sy, har under många år sytt kläder åt mig själv. barn och barnbarn. Hade velat vara lite vassare på att klippa till plaggen . Lyckliga du som har utbildning på det området.
    Runda köttbullar är besvärliga att åstadkomma, jag köper färdiga eller gör pannbiffar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är praktiskt att ha ett mönster efter personliga mått. Då slipper man så många provningar.

      Radera
  15. Hej! Om jag hade fått gissa hade jag placerat Kabusa någonstans i mörkaste Afrika! Det låter inte så svenskt...Nu har jag googlat och sett att ligger vid sydkusten, förmodligen väldigt vackert där. Namnet begriper jag fortfarande inte..
    Du fick ihop svaren galant på de knepiga frågorna. Nyponbullar hörde jag nu talas om första gången, förmodligen blir de saftiga och kanske lite nyttigare än andra. Och diademet på lilla sessan är så fint, ja fin är hon hela sessan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag har aldrig tänkt på Kabusa som något exotiskt. Det är väldigt vackert på Österlen.

      Radera
  16. Det här med sömnad det gjorde jag som liten... min mor hade tålamod med mig. Jag minns jag gjorde pannlappar som julklappar till moster, farmor, faster osv med korsstygn, kanske jag var sex-sju år... Lilla Anna och Långa Farbrorn klingar i mitt bakhuvud... jag har ju tre yngre syskon. Ja kuben är häftig, jag lyckades aldrig lösa den, det vart alltid någon ruta fel på slutet. Till slut plockade jag isar den och satte ihop den rätt. Kabusa får jag allt Googla på. En anorak ser så varm ut...men jag har aldrig haft någon men jag vet att systern och min mor hade en, det finns ett gammalt skid kort på oss från 1968 kanske... kul att läsa all dina svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du med är intresserad av sömnad. Den där kuben är ju poppis lite till och från. Det skulle faktiskt var roligt att testa den igen.

      Radera