torsdag 3 februari 2022

En dyr tisdag

 


Jag var på besök hos min tandläkare i tisdags för tandhygienisten upptäckte att jag hade en gammal plomb som satt löst. När hon petade lite på den ramlade den ut, och då fanns inget annat att välja på än att laga tanden på nytt. Min tandläkarskräck är helt borta sen många år tillbaks tack var den tandläkaren jag går hos nu. Jag minns med fasa när man var tvungen att gå till skoltandläkaren. Både han och sköterskan var inte barnkära. I så fall dolde de det väldigt bra. När han borrade luktade det bränt efter ett tag och det var aldrig tal om att få bedövning för en lagning. Det enda jag kommer ihåg att de upprepade som papegojor var :GAPA, GAPA, GAPA! Därför blev jag så full i skratt när jag var hos tandhygienisten sist, för hon bad mig att inte gapa så stort. 

Min tandläkare anammar alla nyheter inom sitt yrke och bedövningsproceduren numera är rena barnleken. Hon sätter en slang mot tanden. Jag vet inte om det är en nål i kanten på slangen, för det sticker aldrig till. Slangen är kopplat till en maskin som pumpar in bedövningsvätska och jag känner att det blir bedövat men det känns ändå inte som förr i tiden. När lagningen är klar är bedövningen också borta.

Min eltandborste har pajat så jag tänkte det var lika bra att köpa en ny modell. Jag visste vad den kostade hos tandläkaren, men trodde att det skulle bli billigare på ElGiganten. Det visade sig att den var 400 kr dyrare där. Sköterskan undrade vilken färg jag ville ha, men eftersom det inte fanns någon orange tog jag en ljusblå. De förstod att orange var min älsklingsfärg och tandläkaren visade att hennes mobilskal var orange. Sköterskan hade på sig ett orange munskydd och undrade ifall jag ville ha ett. Det tackade jag inte nej till. När jag skulle betala fick jag två orange munskydd med mig hem.

Två veckor på rad har jag varit med i en väldigt rolig selfieutmaning, men det har mer varit en inombordsselfie. Eftersom jag har blivit ombedd att visa ett foto på mig själv tänkte jag att det var läge för att ta en selfie nu.


Det kanske ändå inte blev en "riktig" selfie men munskyddet syns tydligt och bra, tycker jag.

25 kommentarer:

 1. Hahaha.... ännu en dag så jag sitter och småler då jag läser hos dig.
  Jag hade också tandläkarskräck, ända tills jag skulle ha tandställning, och fick en underbar tandläkare. Denne man hade jag från 1983 tills han gick i pension för kanske 8 år sedan. Men jag tror att all personal inom sjuk och tand vård är bra idag. Inte som det var förr i tiden.
  Snygg selfie. Själv så har jag ljusblåa.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov är det inte det hårda klimatet längre varken när det gäller tandläkare eller sjukvård. Det är ju i just de situationerna man behöver all vänlighet och omtänksamhet som går att få.

   Radera
 2. Haha ... snyggt jobbat Gunnel! Du fixar numer både tandläkarbesök och selfiefotografering galant!
  Jag minns också skoltandläkaren med fasa! Är fortfarande rädd, men det har blivit mycket bättre :)
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anki! Då fick min selfie godkänt av dig?

   Radera
 3. Skoltandvården var verkligen inte att leka med så där grundade nog många sin läkarskräck. Vår tandläkare flyttar i vår och det blir inte aktuellt för oss att hitta en ny. Den bedövningen lät verkligen smidig. Skönt att det går framåt med bättre och bättre metoder.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är guld värt att ha en tandläkare man har förtroende för.

   Radera
 4. På tal om tandhygienist och tandläkare, jaja där ser man. Jag fick en dyr måndag i förra veckan och lär väl få en dyr måndag i nästa vecka, men vad gör man?? Vilken fiffig bedövningsmackapär! Suveränt!
  Snygg selfie i vacker färg!
  Trevlig torsdag, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kostar en hel vid ett tandläkarbesök, men det är ju inget man kan fixa själv.

   Radera
 5. Snygg Selfie! Och kul att se hur du ser ut....eller ej....🙂
  Har aldrig haft tandläkarskräck. Ner skräck för kostnaden. Hade massor sv karies då jag var ung. Ingen fri tandvård, iaf inte efter grundskolan, vad jag vill minnas.
  Det var ett nytt bedövningssätt. Utvecklingen går framåt...
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beskar nog bilden lite för mycket. Den här bedövningsmetoden är kanonbra.

   Radera
 6. Känner igen mig idet du beskriver om tandläkaren, under slutet av 70 talet och hela 80 talet var det verkligen pest och pina att gå till tandläkaren, när jag fyllt 18 vet jag att jag blev kallad till folktandvården igen men då ringde jag och sade upp bekantskapen med dem, jag är inte den som brukar ta ton - men då var måttet rågat. Sedan dess har jag gått hos en privattandläkare...ja han jag började hos har gått i pension men hans efterträdare är nog ännu strået vassare. Lugnt och trevligt ställe, sätter verkligen patient i fokus och inte är det dyrare att gå dit än någon annanstans. Så är man inte nöjd ska men definitivt byta. Snygg selfie du fått till =) Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft samma tandläkare h´ganska länge och eftersom hon är betydligt yngre än vad jag är så hoppas jag att jag inte ska behöva byta så länge jag har kvar mina egna tänder.

   Radera
 7. Såååååå avis jag är på ditt orangea munskydd. Har aldrig sett ett munskydd i min favo färg. Så bra där:-) Här finns bara dessa tråkiga ljusblå/turkosa och svarta, samt den andra modellen som är rund och tråkigt vitt. Den tandläkarräkningen var troligen saftig, men åtminstone fick du två orangea munskydd.
  Bedövningsproceduren måste vara helt ny. Brukar inte ta bedövningssprutor, men ifjol fick jag dra ut en tand och då vågade inte ens jag att låta bli bedövning. Men den sprutade hon i och den satt kvar i tre/fyra timmar efteråt.
  Ska till tandläkaren om två veckor, så jag hoppas att hon har skaffat "din" metod om bedövning skulle behövas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jah ska dit igen nästa vecka, och då blir det samma bedövningsteknik...och kanske två aorange munskydd till?

   Radera
 8. Tänk att vi båda har liknande hemska erfarenheter från skoltandvården. Gräsligt. Minns att tandläkaren hade trampborr. Vid ett tillfälle sprang jag därifrån när han skulle ordna med fyllning. Jag gick aldrig tillbaka dit. Mamma ordnade en privat tandläkare. Har nu en väldigt bra tandläkare som påminner om den du har. Skönt. Jag gapar knappast utan bedövning. Jo, det måste jag ju göra men får rejält av den varan.
  Kul med ditt orangea munskydd. Kanske kan du höra var de kan köpas.
  En bra tandläkare betalar jag gärna för.
  Lycka till nu med din ny tandborste. Blir nog ok även med en blå.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var modigt av dig att springa ifrån tandläkaren. Ytor inte många barn hade vågat det. Jag ska faktiskt råga var jag kan köpa de här munskydden för de piggar verkligen upp.

   Radera
 9. Vilken jättefin selfie! Den har du verkligen lyckats med.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 10. Vad var det med den gamla Folktandvårdens skoltandläkare??? Där föddes mångas tandläkarskräck. Dock hann den inte gripa tag i mig tack vare att mamma var med när jag, 9-10 år gammal, skulle dra en kindtand och skräcködlan till skoltandläkare röt och sa att hon hade minsann inte tid att vänta när jag sköljde munnen TVÅ gånger! (Jag blödde som en gris p.g.a. ödlans tortyr.) Efter den dagen blev det byte till mammas jättefina privattandläkare, som jag sedan var trogen tills han gick i pension. Nu är jag inne på tredje "övertagaren" av hans praktik.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis är den gamla tidens tandläkare ett minne blott nu.

   Radera
 11. Håller verkligen med dig, munskyddet syns tydligt och bra. Orange munskydd har jag inte sett, vi har bara vanliga ljusblåa och så svarta. Ditt är snyggt.

  Tandläkarskräck det finns fortfarande kvar hos mig fast, som du säger metoderna nu är bättre.
  Detta med bedövningen har jag inte varit med om. Min tandläkare trodde jag var modern, men han använder en spruta som sticker till lite, inte gör det ont, men jag känner inte igen det du talar om, med slang.
  Ha det bra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den här bedövningsnetoden hamnar hos alla tandläkare med tiden, för den är superbra.

   Radera
 12. Det var en bra selfie i rätt färg. Igår lät det konstigt när jag fikade. När jag tog på läsglasögon och inspekterade blev jag inte nöjd. Eftersom jag inte har ont - ännu, avvaktar jag.
  Du och jag har gått i samma "livsskola" när det gäller besöken. Men det var betydligt billigare förr. Upp till tjugo år? Min tandläkare här har en underbar träkloss som jag älskar. Den stoppar hon in när min käke tröttnat och börjar darra utan jag kan kontrollera det. ibland gör hon det direkt. Står i min journal.
  Kram, Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig hört talas om träkloss i munnen. Du får visa en bild på den.

   Radera
 13. Ja, det var andra tider. Satt i väntrummet och hörde en pojk som galltjöt i stolen och när dörren öppnades kunde jag se att två systrar höll fast honom i stolen i sina långa vita bakknäppta rockar, Jag sticker tänkte jag men väl vid utgången hade en manlig tandläkare upptäckt att jag var på väg att smita så han tog ett livtag och släpade in mig till stolen-.

  SvaraRadera