måndag 18 november 2019

Tråd

Veckans ord i Sannas fotoutmaning är TRÅD. Det är något som fascinerar mig väldigt mycket och jag kände att jag ville vara med den här veckan. Klicka på länken och se vad andra skrivit om tråd.


Mode och sömnad har gått som en röd TRÅD genom hela mitt liv. Min mor var skicklig på både maskinsömnad och all slags handarbete, och det smittade av sig på mig.


Som tonåring ville jag bli modetecknerska, men på den tiden bestämde föräldrarna det mesta och jag fick satsa på ett annat i deras ögon "säkrare" yrke. Som vuxen tog jag revansch och utbildade mig på Tillskärarakademin i Köpenhamn. Där fick jag lära mig att rita mönster efter personliga mått. Det är väldigt viktigt när man sen lägger mönstret på tyget att det ligger i TRÅD-riktningen, vilket alltid markeras med en pil.


För många år sen var Twiggy en berömd fotomodell. Hon var TRÅD-smal. Riktigt så smal var inte jag, men jag har sparat en av mina gamla klänningar och även om provdockan är inställd på minsta modellen så går det inte att dra upp blixtlåset.


Jag tillbringar så mycket tid jag nånsin kan i mina syrum. När en syfabrik här i samhället flyttade sin tillverkning utomlands köpte jag upp en stor del av deras TRÅD-förråd. Det är inga små TRÅD-rullar utan rejäla doningar på ibland upp till 10 000 m. Jag har sytt upp mycket av lagret, men jag tror nog att jag klarar mig i åtskilliga år framöver. Det sägs att det är bättre att vara brödlös än rådlös, men jag anser att det är lika viktigt att inte vara TRÅD-lös.

52 kommentarer:

 1. Oj! Här blev det nästan som en dejavu för min del. Jag har också lärt mig att skära och klippa till via Tillskärarakademin, men blott och bart bara under en kortare kurs då två svenska lärare kom till Åland en helg, men nyttigt var det verkligen att veta hur man skulle göra. Och jag sydde en hel del jag också, och om du tror det eller inte, en klänning i precis samma tyg som din klänning har. Min finns inte längre dock. Trådarna är jag också rik på, men en sådan ordning som du har, har jag inte. Mina rullar i samma storlek finns under symaskinsbordet i ett skåp. Visst är det härligt att hantera tråd och nål, både för hand och för maskin. Önskar dig en fin måndag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du också haft kontakt med Tilskärarakademin! Det var den absolut roligaste utbildning jag gått på. Jag har för mig att det var väldigt populärt med blå rosor ett tag när jag var tonåring, och jag har sett en del nyare modeller som är väldigt lika. Att jobba med nål och tråd är min favoritsysselsättning.

   Radera
 2. Det förstår jag att du har tråd så du klarar dig ett bra tag, men nu är jag nog lite trög, men vad är det för symaskin? förstår att det är en vanlig, en overlook.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt ...det är en overlockmaskin till vänster, till höger en "vanlig" och den mitt fram är en broderimaskin, som även går att sy vanligt med naturligtvis. Jag har en filitningsmaskin med men den står i mitt andra syrum.

   Radera
 3. Vet du, jag tänkte på dig "sy- och tråd Gunnel" när jag såg ordet!!
  Så roligt läsa och vilken ordning du har. Kunnig sömmerska med utbildning vid Tillskärarakademin I Köbenhavn; du kan du!och du har det i generna så roligt och fint. Besöker sällan bloggar nu i flyttstöket, men nu fick jag tillfälle att titta in hos dig :-) Låta bli att skriva veckans ord går ju inte och så blir det något inlägg för egen del.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte kunna leva utan mina symaskiner. Det är så avstressande att hålla på med sömnad. Förstår att du har mycket igång nu. Att flytta är inget latmansgöra.

   Radera
 4. Hoppsan där flög husfruns i väg ....
  hälningar Tove på Klara Ovidia

  SvaraRadera
 5. Den förmågan har jag inte. Men jag önskar att jag hade. Min mamma kunde, och gjorde, allt i handarbetsväg.

  Att sticka kan jag däremot. Det är jag glad för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sticka är också kul.....och även virka.....allt som har med tråd att göra.

   Radera
 6. Jag har också sytt mycket i mitt liv.
  Men jag har inte så stort trådförråd som du!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Såklart att du ska vara med ... ett tema som passar dig precis!
  Jag har alltid beundrat dig för din kunskap. Jag är ju som du vet totalt värdelös på allt som kräver nål och tråd ... eller andra handarbetsattiraljer :)
  Ha en bra måndag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anki! Och jag i min tur är så imponerad av dina svampkunskaper.

   Radera
 8. Kan tänka mig att dagens ord passade dig perfekt vilket syns i ditt inlägg. Så skönt att du till slut fick en utbildning inom det som lockade dig. Jag sydde en del när barnen var små så att det måste vara trådrakt har jag koll på!

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man bara tillräckligt envis så blir det oftast som man vill. Jag har haft stor nytta av utbildningen i Köpenhamn.

   Radera
 9. Jag sysslade mycket med tråd/garn tidigare, men nu blir det i princip aldrig varke sytt, stickat eller virkat. Vilket är synd, faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Periodvis blir det inte mycket sytt här heller, men efter ett tag får jag då nästan abstinensbesvär.

   Radera
 10. Nej men, så kreativt. Tråd, det passar dig som hand i handske.
  Så duktig du är och så roligt det måste vara att kunna åstadkomma något fint med sina händer. En fin gåva. Förstår att det ligger mycket arbete bakom också.
  Så många stora och fina trådrullar, borde räcka ett bra tag. Ditt syrum ser så fint ut.
  Trevlig måndag.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Det här var ju ett utmärkt tema för dig, för så mycket sytråd du har!! Min mamma var sömmerska och hon skulle nog varit salig över att ha haft något motsvarande.
  Ha en Glad måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mor var pälssömmerska innan hon gifte sig, men sen gick hon över till att enbart sy i tyg.

   Radera
 12. Jättebra inlägg på temat tråd ... Själv är jag inte så bra på att sy jag klarar av att laga och sy om saker lite smått men sy helt nya plagg kan jag nog inte.. Ha en fin vecka nu Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har så olika intressen, vilket jag tycker är jättebra. Då kan man hjälpas åt med saker och ting.

   Radera
 13. Proffs ju. Jag håller mig till garn jag. Stickar för att hålla händerna sysselsätta när jag sitter framför tvn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stickning är ett perfekt jobb framför TV.n. Så brukar jag också göra.

   Radera
 14. WOW! vilken karriär du har satsat på, trots att dina föräldrar valde ett annat yrke till dig. Bra gjort där! Tänk att du kunde utöva din hobby och dessutom få betalt för det. Fantastiskt!
  Å vilken professionell syverkstad du har med alla dessa trådrullar -WOW säger jag bara en gång till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag stortrivs i mina syrum och det är en hobby jag aldrig tröttnar på.

   Radera
 15. Jag hade önskat att jag kunde sy som du! Tänk om man bara kunde ta fram lite tyg och sy en snygg klänning eller en blus. Verkligen imponerad. Och det måste vara roligt att ha den talangen :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är jättekul att sy. Min mor lärde mig det redan innan jag börjat skolan så det har alltid varit en del av mitt liv.

   Radera
 16. Sömnad löper som en röd tråd genom ditt inlägg! Wow, vilket härligt syrum du har! Så bra att kunna ha symaskin och trådrullar lättillgängliga, då är det lättare att sitta ner en stund! Jag har sytt mycket tidigare men nu blir det inte så ofta, kanske beror det på att jag inte har någon syhörna längre!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om allt finns lättillgängligt blir det av att man använder sakerna. När vi bodde i lägenhet fick jag plocka fram symaskinen varje gång jag skulle sy och då blir det inte lika kul.

   Radera
 17. Städning kan vara kul ibland Men bara ibland!
  :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 18. Duktig du är Gunnel! Kul att du har den utbildeningen “under bältet”.
  Jag har sytt en del som yngre. Min mamma hade en litet äldre symaskin och jag sydde vissa saker men nu var det mycket länge sedan.
  Den röda tråden har jag dock sett i mitt liv många gånger. ;)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid bra att ha en röd tråd man kan följa.

   Radera
 19. Så roligt det där ser ut! jag nästan dreglar när jag ser alla de där trådrullarna :-) Jag drömde också en gång om att bli modesömmerska men jag hamnade i en grafiska branschen och är numera webbdesigner så kreativ får jag vara fast på ett annat sätt. Den där blå klänningen är helt ljuvlig!! Perfekt inlägg till veckans tema!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har jobbat i skola och på fritids under många år, men alltid sytt på min fritid. Kul när man kan ha lite ekonomisk fördel också av sin hobby.

   Radera
 20. Åh vilket härligt inlägg och underbar tolkning av ordet!

  SvaraRadera
 21. Är såinponerad av de som kan hantera en symaskin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det beror till stor del på träning. Jag tror faktiskt att alla klarar av att sy på symaskin. Det är nästan bara att trampa på en pedal....ungefär som att köra bil.

   Radera
 22. Men oh, vilket toppeninlägg Gunnel! Kanske har jag någon gång hört att du jobbat med sömnad, men säker är jag inte! Inte ens jag är trådlös men trådsmal har jag aldrig varit, inte ens i närheten. O så roligt du måtte ha det där i din egna syateljé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag stortrivs där bland tråd och tyg.

   Radera
 23. Vilket härligt inlägg! Så rolig läsning! Och vilken talang du är som harv al denna förmåga och kunskap att sy och få till det. Ett verkligt hantverk. Och jag som knappast kan trä en symaskin. Vilken lycka att köpa in dessa trådrullar. Och hela ditt syrum andas att du verkligen är ett proffs på detta med att sy och skapa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag blir pigg och på gott humör bara av att gå in i mitt syrum.

   Radera
 24. Detta inlägg har jag missat. Suveränt!! Du är verkligen ett proffs, vilket syrum, vilka trådrullar! Hakan trillar ner av beundran och förvåning!
  Kra

  SvaraRadera
 25. Så duktig du är med ditt hantverk och så bra att du fick köpa så mycket tråd och annat som du behövde till ditt syende. Trevlig presentation av veckans ord.
  TREVLIG HELG !

  SvaraRadera
 26. Imponerad det där är något som vore kul att kunna men jag har inte tålamodet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt kan inte tilltala alla. Jag har stort tålamod när det gäller sömnad, men i andra sammanhang kan det nog var ute si och så.

   Radera