måndag 25 november 2019

I lagens namn

Rasmus berättade för mig att han hittat en sida på nätet där man kunde läsa om tokiga lagar runt om i världen. Ja, tokiga var de verkligen.


I  Oklahoma är det förbjudet att ha en sovande åsna i badkaret efter kl 19.00. Jag undrar om någon brutit mot den lagen någon gång, eller de väckt åsnan i tid.


I South Dakota får man inte somna i en ostbutik. Ifall det bara gällde personalen eller besökande också fick jag inte riktigt kläm på.


I Chicago är det förbjudet att äta i ett brinnande hus. Inte tror jag att någon strävar efter en sådan våldsam grillmiddag.


I Danville, Pennsylvania måste samtliga brandposter kontrolleras en timme före varje brand utbryter. Den enda som klarar av det jobbet till full belåtenhet är en pyroman.

Hur pass stor sanningshalten i de här lagarna är vet jag inte, men ibland förvånar man sig över alla tokigheter här i världen.

Även Sverige har väldigt underliga lagar. Jag läste om en man som efter att ha avtjänat 2/3 av sitt "livstidsstraff" blivit utsläppt ur fängelset. Han var dömd för mord. Mannen som blev mördad hade träffat en kvinna som den här mördarens kompis tidigare haft ett förhållande med. Efter att mördaren blivit frigiven började han förfölja och trakassera kvinnan. Hon begärde att besöksförbud skulle utfärdas men det ansågs att han utgjorde ingen fara för hennes liv. Hur man kom fram till den idiotiska slutsatsen vet jag inte, men det slutade med att den här mannen tog en hammare och slog i huvudet på kvinnan. Tack och lov så överlevde hon. Nu får man verkligen hoppas att han stannar kvar i fängelset livet ut. Det säger väl sig själv att ett livstidsstraff betyder att fången ska vara frihetsberövad så länge han lever. I annat fall är det inget straff...det är ett skämt.

27 kommentarer:

 1. Haha. Ja, det var konstiga lagar. Har aldrig hört talas om dessa men det finns säkert underliga regler och lagar överallt. :)
  Straff och påföljder av brott verkar inte riktigt fungera bra i Sverige. Jag vet inte varför man har så korta straff. Läser om folk som våldtar och mördar och de allra flesta verkar inte få tillräckliga straff.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alldeles för mesiga straff i Sverige. Det tas mer hänsyn till förövaren än offret.

   Radera
 2. Tror att lagarna ovan måste vara skämt. Och det är väl så att en del av våra lagar känns som skämt också. Fast de är absolut inget att skratta åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, våra lagar är helt humorbefriade och väldigt tandlösa.

   Radera
 3. Vi har för mesiga straff här i Sverige. Ibland blir man galen när man hör om våldet, och straffen.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Det låter väldigt märkligt tycker jag men om inte annat så fick man sig ett gott skratt. När det gäller straffsatsen på vissa brott i Sverige kan man bara förvånas. Tyvärr får jag väl säga...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att de där tokiga lagarna är lite hitte-på, men man vet aldrig. Det ligger kanske en gnutta sanning i dem.

   Radera
 5. Kära nån så tokiga lagar!
  Man kan ju undra över varför man sätter en livstidsdom och sen släpper ut dom ??
  När man är pensionär kan man vila ut på måndagarna efter helgen!
  Ha en bra vilodag!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Nu var du före min tid, det var ju detta jag skulle skriva om i morgon, haha, så jag slipper.
  Nej, skojar, men lite däråt blir det.
  Glad måndagskram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande. Då måste jag läsa hos dig i morgon.

   Radera
 7. Nog var det bra konstiga lagar Rasmus har hittat! Riktigt så illa är det i alla fall inte i Sverigen, men nog kan man undra ibland.
  Livstidsstraff är väl aldrig för resten av livet, om jag har förstått allt rätt.
  Glad måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då borde det inte kallas för livstidsstraff.

   Radera
 8. Domen "livstid" borde verkligen leva upp till benämningen. Tyvärr är det oftast offren som får livstid. Om de ens överlever. Vi har alldeles för gott om mesiga Sverige-lagar. Ett straff ska vara ett straff, inte en betald och bekväm semester.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Ja man kan skratta sig fördärvad över vissa lagar over there...dessvärre inte den svenska lagen, där fastnar skrattet i halsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs en genomgång av de svenska lagarna.

   Radera
 10. Haha, ja det gäller att väcka åsnan i tid ;)
  Men den svenska lagen är ju galen :(
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt uppåt väggarna fel när ett livstidsstraff inte gäller en livstid.

   Radera
 11. Ja, jisses! Vilka lagar!
  Lagar är till för att inte följas, får man för sig att tro rätt ofta när man ser hur lagen tillämpas. Ruggigt, väldigt ruggigt är det att en som fått livstid ändå blir fri och genast gör försök till att mörda igen. Tvi, så hemskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nästan tro att domstolarna resonerar just så som du skriver. Ibland undrar jag varför vi har lagar när de ändå inte ska efterföljs.

   Radera
 12. Det här var riktigt roligt! Vilken visdom som styr världen!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Skrattade gott åt dessa konstiga lagar! Skrattar gör man däremot inte alls åt svensk lagstiftning och framför allt inte åt de alltför mesiga straffen ... och hur mördare kan slippa ut efter ganska kort tid. Livstid ska vara just det tycker jag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Straffen på vissa brott här i Sverige är inga straff alls.

   Radera