onsdag 6 november 2019

Motionsdags


För många år sen, när jag skadade mitt knä, fick jag lägga allt motionerande på hyllan. Det fanns inte en chans i världen att jag skulle kunna gå den allra kortaste runda i skogen, och att träna på gym är inget som jag nånsin har längtat efter. Jag äger ingen cykel, och det gick ändå inte att använda en vanlig cykel. Jag kunde ju inte hoppa av den utan att någon höll i den så jag inte stötte i knäet. Då inhandlade jag en motionscykel. Det är egentligen ganska trist att trampa runt på den. Den stod nere i mitt syrum, men jag tröttnade ganska snart på att stirra in i tyg och garnhögar. Det blir inte det samma som att vara ute i naturen. Cykeln fick rulla iväg till Kvidinge i stället.


Numera kan jag tack och lov promenera som vanligt. Det är inte bara kroppen som mår bra av motionen, hjärnan får sitt också (inbillar jag mig). I varje fall tycker jag att jag känner mig pigg och får ofta så bra idéer under tiden jag promenerar.  När jag då kommer hem har jag all ork i världen att testa dem. Inget gym i världen kan mäta sig med naturen.


Det annonseras ofta om promenadband. Promenadytan på en del har jag läst är 36x98cm. Det tycker jag är i snålaste laget. Det "promenadbandet" jag använder i skogen är betydligt bredare och längden är vad man känner för. Dessutom finns det så mycket att se och upptäcka inne i skogen. Även om jag hänger en Wunderbaum med talldoft på promenadbandet blir det inte det samma som att andas in frisk skogsdoft.

24 kommentarer:

 1. Jag håller fullständigt med dig om att naturen är den bästa motionsbanan. Man luftar hjärnan samtidigt och kommer hem med tankar och idéer som man troligen inte hade fått om man gick inne på ett promenadband. Men var och en på sitt sätt som det heter. För min del är det också utemiljön och långa promenader som gäller. Ha det fint i din vackra natur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har givetvis inte den förmånen att ha skog eller annan fin natur i närheten och då är ett gym ett bra alternativ.

   Radera
 2. En promenad ute i naturen slår alla band och annat med hästlängder. Vardagsmotion i form av just promenader ska aldrig underskattas.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Naturen är bäst och friskast!
  Jag har inte plats för någon motionscykel. Mina barn, som har, de läser samtidigt, på plattan, eller så lyssnar de på ljudbok. För cykla inomhus är trist.
  Trevlig onsdag, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vill till att man har någon annan sysselsättning också när man använder en motionscykel för det är urtrist.

   Radera
 4. Jag tror t.o.m. att de har forskat på att naturen och att motionera i naturen är bra. För både kropp och hjärna. En del läkare skriver också ut det på recept, tror jag.
  Promenadband och motionscykel ger väl kondition... till kroppen. Men stimulerar knappast knoppen. Så jag förstår dig väl, att du tröttnade på cykeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst att man kan få motion utskrivet på recept....absolut biverkningsfritt.

   Radera
 5. Jag har ett dåligt knä så...långa promenader är inte att tänka på för min del.
  Svar..Jag tror att det är många som känner igen chokladproblemet!
  Ha en bra dag!!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Alldeles så är det Gunnel! Naturen är oslagbar när det gäller att ge både motion och för att sortera sina tankar!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vår natur är väldigt vacker. Jag brukar gå och njuta, och de dagar som är regniga och ruggiga, så njuter jag då jag kommer in, för det är alltid skönt att ha gått en runda!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Du har väl hört Anders Hansen som propagerar för att vi ska röra på oss. 30 minuters promenad dagligen är nyttigt inte bara för kroppen utan även för knoppen. Det kan till och med förbättra minnet.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra. Jag behöver verkligen förbättra mitt minne, och det var ju enkelt ifall det hjälper.

   Radera
 9. Hellre motion i form av promenader än på ett gym! En promenad är toppen för både kroppen och knoppen!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Helt enig med dej! Promenader är toppen för välbefinnandet. Frisk luft gör oxå sitt till . Promenadband? Inte för oss som bor på landet eller i mindre samhällen iaf. Tror nog att även stadsfolket mår bättre av att komma ut än att gå på en innebana. Saknar spinmix som jag gått på i många år. En skadad slemsäck i knäet gjorde att jag inte kom igång i höstas. Nu är det inte lönt. Nya tag till våren, det får det bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Promenader passar alla årstider...bara att klä sig rätt.

   Radera
 11. Promenerar gör jag mycket varje vecka, året runt, så där håller jag med er. Blir dock litet motvalls kärring när jag läser att ni nedvärderar gymmet. Jag som sällan bär tyngre än mina matkassar känner att gymmet gör nytta. Att ha styrka kvar i armarna är viktigt som äldre, vi tappar så mycket muskelmassa så det gäller att underhålla det som finns kvar. Jag känner snart skillnad när jag kör igång efter ett längre uppehåll att det gör nytta både i armar och skuldror. Kroppen mår bra även av gymmet :-) Det är två olika saker för mig, vill inte vara utan något. Gymmet besöker jag dock inte dagligen, låååångt ifrån, men just nu kör jag 2 ggr/vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är gymmet ett bra alternativ, men det går inte att komma ifrån att det är betydligt skönare att träna utomhus. Framför allt uppskattar jag skogens "musik". Den är betydligt behagligare än musiken på de gym jag besökt.

   Radera
 12. Visst är det skönt när man kan promenera. Vi går ju mycket här nere, ibland lite snabbare takt och ibland bara en "vanlig" promenad. Men huvudsaken att man kommer ut och rör sig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att promenera är perfekt för det kan man göra var som helst. Patrik och du är oerhört flitiga ser jag när jag läser din blogg.

   Radera