onsdag 30 oktober 2019

Halloween


Ute i butikerna samsas både Halloweenpynt och julpynt just nu. Nog tycker jag det hade varit roligare om man hållit sig till en firarhelg i taget. Det är nästan två månader till jul, så vi hinner säkert köpa vad vi behöver även om vi väntar till efter Halloween. Ett år när jag var i Dallas strax före den här spökhelgen hade många börjat ställa ut sitt pynt. Där dekoreras trädgårdarna något enormt med uppblåsbara saker och i stort sett allt man kan komma på. Givetvis är det en mycket större helg där än hos oss. Men naturligtvis måste det firas här också....det är ju en helg som firas i USA. Allt som kommer från den delen av världen måste vävas in i det svenska samhället. Då är det konstigt nog inte så mycket prat om att vi måste bevara allt som är svenskt.


Mors Dag firades i maj och snart är det Fars dag. Det är också firardagar som importerats från USA, men för väldigt länge sen. Kanske därför som de räknas som "svenska" helger. I framtiden kommer säkert Halloween också att vara en "typisk" svensk helg. Den enda typiskt svenska helg jag kan komma på är Midsommar.


Även om jag är lite anti när det gäller att vi importerar allt från USA kan jag ändå uppskatta den här helgen lite grann. När Rasmus var liten pysslade vi och gjorde speciell, läskig mat som prinskorvsfingrar med mandelnaglar och......


......marängsviss med mandariner och hembakta spökmaränger.


Ett stort plus tycker jag är att så mycket dekorationer är orange. Här får jag verkligen mitt lystmäte tillgodosett.


 Ett år klippte jag ut fladdermöss i filt och fäste på matrumsstolarna. Det är nog enda gången jag varit så nära en fladdermus utan att bli helt hysterisk.


Hos min son i Dallas klär både barn och en del vuxna ut sig och går runt och tigger godis. I år är Hanna utklädd till en figur från en Toy story film, som jag inte känner till. Hon ser inte särskilt skrämmande ut. De flesta Halloweenklädslar som säljs i butikerna här i närheten passar om man vill låtsas vara Dracula, vampyr, skelett eller häxa. Jag har en häxhatt i mina gömmer och den passar fortfarande.





Jag försökte ta ett foto i spegeln och visa hur jag ser ut, men det var svårt.







Vilken vinkel jag än fotograferade ifrån så ramlade brättet ner över ögonen. Men ni ser väl ändå att det är jag?

24 kommentarer:

  1. Jag gillar inte alls halloween-buset. Då tjejerna var små var de några stycken som busade runt på allahelgon. Vissa hus, typ där någon gått bort, fick de absolut inte ringa på.
    Däremot var det lite kul att klä ut tjejerna då se skulle på halloween-disko.
    Nja....eftersom jag inte hur du ser ut, så kan jag inte känna igen dig med häx-hatten. Jag har två sådana hattar på vinden.
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte många ringer på här och tigger godis.

      Radera
  2. Ibland känner jag att jag är så nöjd med att vara så pass gammal som jag är. Jag bryr mig inte ett dugg om att det är Halloween. Det firades inte när jag var liten, och jag firade den inte heller när barnen växte upp. Jag har inte fört över traditionen till mina barnbarn. (Är nog en väldigt tråkig mormor i det fallet...).
    Jag lämnar över denna uppståndelse till de som vill ha det så. För tydligt är att många anammar den amerikanska seden. Stackars barnfamiljer som lägger fler och fler "måsten" på sina axlar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är trist att många ska känna att de "måste" göra som alla andra. Tyvärr är det inte bara seder som införlivas utan även nya, oöversatta ord och det tycker jag är snäppet värre.

      Radera
  3. Visst känns det märkligt att halloween- och julsaker kamperar ihop i butikerna. En sak i taget är min filosofi och det gäller även helgerna. Själv firar vi inte alls halloween men jag kan tänka mig att det är en tradition som tilltalar den yngre generationen. Firandet blir dessutom större och större så visst är det här för att stanna. Sedan är jag lite petig och säger att helgen har sitt ursprung på Irland men tog vägen via USA.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer att seden kom från Irland, men man hör aldrig om hur det firas där. Kanske är det större i USA.

      Radera
  4. Halloween har kommit in i vårt hus tack vare barnbarnen. I övrigt är det ingen helg vi firar alls. I år blir det kanske lite mera i och med att Wilhelm är i antågande men ändå inte så mycket. Han firar i skolan redan imorgon med utklädda lärare och skolkamrater. USA har tagit Norden med storm, skulle jag vilja påstå. Här pyntar man med pumpor och har börjat hänga spöken lite här och där. Nå, jag behöver ju inte göra det, men jag tror ändå att jag ska pynta till det lite extra , med betoning på lite, för W:s skull när han och hans mamma kommer hit. Ljuvliga bilder på barnbarn och självklart så ser jag ju att det är du som är under hatten. Vilken lycka att dina barnbarn har dig till både mormor och farmor. Du ger dem minnen för livet!
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog aldrig börjat fira Halloween om det inte varit för Rasmus skull. Han hade så många idéer och jag bara hängde på. Eftersom det firas i skolan så blir barnen givetvis påverkade och vill göra nåt liknande hemma. Man kan aldrig fira för mycket.

      Radera
  5. Halloween är absolut inget för mig. Blir riktigt arg då man på skolor/ fritids/ förskolor har Halloweenfest och barnen måste komma utklädda i inköpta eller tidskrävande hemgjorda dräkter. Påhittshelg enligt mig...även om jag upplevde den i London ett bra tag innan den kom hit. Man måste inte anamma allt....

    SvaraRadera
    Svar
    1. När mina barn var små firades aldrig Halloween...det är ett nytt påfund, så det är ingen tradition hos oss. Inte förrän mitt barnbarn ville att vi skulle göra dekorationer kom spöken och annat in i mitt hus. Jag tror att barn gillar den här helgen mer än vuxna. Alla barn gillar nog att klä ut sig också. Idag ser man väldigt lite påskkärringar som går runt och ringer på. Jag tycker var och en ska fira så lite eller mycket som de känner för.

      Radera
  6. Halloween är inget vi firar ... barnbarnen gör det förstås - det ligger liksom i tiden.
    Fina skapelser du gjort och fina bilder ...
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar plocka fram de saker som Rasmus och jag gjorde för många år sen.

      Radera
  7. Tur att det är ett eget val detta med firande av olika slag.
    Helt klart gillar ju barn att klä ut sig och spöka till det.
    Behöver inte innebära att man köper en massa kläder eller tillbehör.
    Lite fantasi och letande i gömmorna brukar ge utdelning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att köpa dyra maskeradkläder är onödigt. Som du säger så är det bara till att använda sin fantasi och barnen hjälper gärna till med det.

      Radera
  8. Vi firar inte heller halloween, men här nere gör de reklam överallt på restaurangerna om halloweenfest. Och i alla kinabutiker kan man köpa all möjlig utstyrsel för ett perfekt halloweenparty :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som med Mors dag, Fars dag, påsk eller jul så är det affärerna som tjänar mest på det hela.

      Radera
  9. Självklart ser jag att det är du!!
    Svar..Förr kunde man lita på tåg och post!
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Halloween har vi faktiskt aldrig firat, varken när jag var barn, eller när mina barn var små. Nu sträcker sig mitt firande till att jag köper hem godis i fall det skulle komma några läskiga typer och kräva mig på det. Jag hoppas givetvis på att de inte kommer, för då får jag godiset själv.
    Jag tycker att du är jättesöt i den där häxhatten!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag hade också velat behålla godiset själv.

      Radera
  11. Roliga bilder som du visar och barnen är så söta och fina i sina kläder.
    Du är också fin i dina kläder, det lilla du bjuder på av dig där.
    Halloween har jag aldrig firat och det blir nog inte heller någon gång. Är inte så förtjust i detta och ser ingen anledning att fira.
    Däremot julen, den är något att fira, men att den nästan "kommer" tidigare och tidigare varje år, är ju inte trevligt, men handlarna tror väl att de tjänar mera pengar då.
    Ha en finfin kväll.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julen är och har alltid varit min favorithögtid.

      Radera