fredag 11 oktober 2019

Pricksäker


Rasmus övningskör med sin pappa nästan varje dag sen han fick sitt körkortstillstånd. De har en automatväxlad bil och körskolan hade föreslagit att de skulle börja träna med den först. Eftersom Rasmus vill ha ett körkort som gäller även för manuellt växlade bilar, så kommer de att låna min bil också. Det är bättre att ha ett körkort som gäller för både automat och manuell växling. Priset är samma vad man än väljer.


När jag inte var hemma förra helgen testade Rasmus att köra min bil. Han tyckte det var lite knivigare med manuell växel, men det kommer han snabbt att lära sig. På eftermiddagen tvättade de min bil och den glänste som en nybil när jag kom hem. Det kändes riktigt lyxigt att åka iväg och handla i den.


Men säg den lycka som varar! Idag när jag svängde ut från kundparkeringen small det till på min ruta. En fågel hade tydligen en dålig magdag och den lyckades pricka min framruta på två ställen.

Jag var ändå glad att det bara var en fågel som siktat in sig på bilrutan och inte någon av alla de idioter som "roar" sig här i krokarna. Flera dagar på rad har vi kunnat läsa om bilar som fått sina rutor sönderskjutna av luftgevär. Det är flera bilar som stått parkerade vid sidan om varandra som drabbats. Polisen har räknat till 94 anmälningar på 10 dagar. Bilglasverkstäderna får jobba för högtryck. Det har t.o.m. hänt att de skjutit mot byggnader. Än så länge har ingen skadats, men det är väl bara en tidsfråga. Polisen har äntligen fått kontakt med ett ögonvittne, som såg när några åkte runt och pricksköt på bilar. Förhoppningsvis dröjer det inte länge innan de blir fast. Varför tycker en del att det är så roligt att förstöra för andra?

24 kommentarer:

  1. Det är skönt med automatare. Det tog tid att övertala Stefan, men nu skulle han aldrig välja en manuell.
    Har du och Göran också gått kursen, så ni får övningsköra med Rasmus?
    Det är så trist med all denna skadegörelse. så dumt och onödigt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är bara Bo som gått kursen. Jag är väl inte direkt sugen på att agera körlärare mer. Det räcker att jag gjorde det för mina tre barn. Tror jag hade varit alldeles för nervös nu.

      Radera
  2. Vi har både automat och vanlig växel i vårt hushåll. Uffe har automaten med tanke på sitt handikapp, jag växlar. Så intressant att man kan ta körkort för antingen det ena eller det andra. Här tror jag att man som tidigare kör med vanlig växel men också lär sig automat samtidigt. Men helt säker är jag inte. På min tid gällde ju vanlig växel. Också vår Timothy börjar övningsköra nu i dagarna tillsammans med sin mamma...spännande tider för de som börjar bli vuxna. Härliga bilder av Rasmus, jag har sett dem tidigare men kan se dem igen och igen. Vilken sötnöt han är!
    Det är för bedrövligt med allt skjutande. Hoppas, hoppas innerligen att polisen får fatt på dem som roar sig så där. Disktrasan runt huvudet på dem! Jag blir så f-d när jag läser om hur folk beter sig. Till vilken nytta? De bara förstör för andra.
    Ha en bra helg Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barnbarnen växer upp så otroligt snabbt. Jag hoppas också polisen snart får tag i de hr personerna. Självrisken som de drabbade får betala är inte liten. Den skulle de här idioterna få betala till bilägarna plus ett mycket strängare straff ovanpå det. Det finns absolut inga förmildrande omständigheter.

      Radera
  3. Oj känns konstigt att ditt barn barn börjar bli så stor tiden går fort och man ser det väldigt tydligt på barnen, skjuta sönder rutor på bilarna ja det har vi inte upplevt ännu, däremot så roar dom sig med att elda upp bilarna på löpande band, vår har klarat sig ännu så länge peppar peppar.. Hoppas i alla fall att din bil klarar helgen utan både det ena och det andra kram..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barnbarnen blir snabbt stora. Tycker inte det är länge sen han gick på dagis och jag passade honom vissa eftermiddagar för att han skulle vara ledig därifrån. Helt obegripligt varför förstörelse är så populärt.

      Radera
  4. Det är lustigt hur det svänger med mångt och mycket. När automatväxlade bilar började säljas tycks jag minnas att de ansågs som lite "töntigare". Det som körde dem såg man ner på litegrann. De var lite mesigare helt enkelt.
    Så är det inte nu, tack och lov. Det är bekvämt med automatlåda och var och varannan bil har det. Alla åldrar och alla typer av människor kör en sådan.
    Det kan nog vara bra att lära sig köra både och. Själv har jag fortfarande en manuellt växlad bil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns också hur det var i början. Då ansågs automatare vara för äldre och absolut inget som en ungdom med nytt körkort önskade sig. Jag skulle inte ha något emot att ha en automatare idag, men min bil är relativt ny så det blir aldrig aktuellt.

      Radera
  5. Ser ut som Rasmus blir en bra bilkörare. Kör också med automat. Smidigt! Skjuta luftgevär på bilrutor.... vad är det för idioter! SOm tur är har man inte hittat på några bildumheter alls i lilla Grimsås. Hoppas att det så förblir. Ha en god helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen idiotiskt att bara förstöra.

      Radera
  6. Ojdå, vart har tiden tagit vägen? Är det redan dags för körkort, ja tydligen.
    Spännande. Jag kommer ihåg då Peter skulle övningsköra, det är ju ett stort ansvar man tar på sig.
    Tur i oturen att det bara var fåglar som var på din bil. Helt otroligt att dessa "förstörare" kan se, eller ha något nöje i att förstöra andras saker och ägodelar.
    Trevlig fredag.
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fågelskit kan jag acceptera, men sönderskjutna rutor är bara så onödigt.

      Radera
  7. Visst går det fort med barnbarnen! Dom ska ju vara små jämt så att mor/farföräldrar har någon att läsa saga för och gosa med. Och det är kanske det som dom som bara förstör och hittar på dumheter hade behövt eller kanske fortfarande behöver, omsorg och kramar?! Vi lever i en märklig värld! Ha en bra helg Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan säkert finnas många anledningar till att en del inte använder sina hjärnceller på rätt sätt.

      Radera
  8. Så spännande att få börja övningsköra. Jag har en kollega som precis tagit körkort och numera väljer många att övningsköra med automatväxlad bil. Jag kommer aldrig att välja en växlad bil igen men jag kan ju köra båda alternativen.

    Ja, vad är det för knäppgökar som rör sig ute i samhället? Suck, säger jag bara.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en fördel och ha ett körkort som gäller för både automat och manuell växling. Att övningsköra med en automatart undre tiden är nog bara en fördel. Då får man träning i trafiken på ett enkelt sätt.

      Radera
  9. Lycka till Rasmus!!
    Svar...Det gäller att veta vad alla symboler betyder!
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Det är klart att det är behändigt med automatväxel, men tar man körkort är det nog klokt att ta det för vanlig växellåda. Friheten att köra vilken typ av bil som helst måste vara ganska värdefull, så Ramus är som vanligt en klok kille.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att han har valt rätt.

      Radera
  11. Åren går verkligen fort ... tänk att det redan är dags för övningskörning!
    Vår personbil är automat ... och åh så bekvämt det är! Husbilen har manuell låda ... men det funkar det också :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här 16 åren har gått i raketfart.

      Radera
  12. Nu satte du mig tillbaks till eget körkortstagande, du milde tid.
    Och så är det ständigt nu for tiden det här med tiden som går och vara barnbarn körkort får - ja får och får. Ödeläggelse är verkligen en trist öde, rent ut sagt för djävligt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det går knappast och säga att de "får" körkortet, för det kostar en bra slant. Jag har aldrig förstått hur någon kan tycka det är skoj att förstöra för andra.

      Radera