onsdag 23 oktober 2019

Ekorrn kröp på marken


Bland de första växterna vi planterade i vår trädgård var en prydnadsgran. Den fick stå i ett hörn vid häcken. Det tog några år innan den satte fart att växa, men sen växte den ohejdat. Till sist tyckte vi att granen var för hög och började bli lite ful så vi högg ner den. I den halvcirkel som nu bildats där planterades i stället ormhassel, trollhassel och några andra buskar som jag glömt namnet på. Den som växte bäst var ormhasseln. De andra växterna fick ingen plats att växa så de tynade bort.


Jag tuktar ormhasseln varje år så den inte ska bli för hög.


Det är otaliga grenar som klipps bort. En hel del använder jag till dekoration, men det mesta slänger jag. När jag ser vad blomsterbutikerna tar för några ormhasselgrenar, förstår jag att jag varje år kastar bort en förmögenhet. 


Trädet är absolut vackrast utan löv. De gula hägngena liknar örhängen.


På våren står den i ett fotbad av blå scilla.


Jag trodde inte att ormhasseln gav några nötter, men de två sista åren har jag sett några stycken på trädet. I år har det vällt fram nötter. Jag räfsade ihop en del som låg under trädet, men det var ingen bra idé. Då fick jag sitta och vända på varje blad för att hitta nötterna. I stället tog jag på mina knäskydd och kröp runt och plockade direkt från marken. Det var mycket lättare att hitta alla nötter nu. Efteråt var det bara till att räfsa ihop löven och plocka fram lövsugen.


När jag rensat bort alla höljen och löv var det dags för vägning. Dagens skörd blev 2,5 kg. Vi har smakat dem och de är riktigt goda. Jag har tänkt att hacka dem och ha dem på yoghurten till frukost. Detta var första dagens plockning, och det ska bli spännande att se hur mycket nötter jag kan samla. Jag känner mig lite som en ekorre. 

17 kommentarer:

  1. Är det samma sak som trollhassel? Nötter? Ja, det är klart att det kan finnas på en hassel.Har aldrig tänkt på möjligheten att det skulle finnas nötter bland de förvridna grenarna. Tack för ny kunskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, trollhassel och ormhassel är inte samma. Trollhasseln är väldigt fin med sina spindelliknande blommor, men den har inga snirkliga grenar.

      Radera
  2. Vad kul att äta sina egna nötter. Skiljer det mycket i smak på de egna och de köpta.
    Smaklig måltid! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte jag märker så stor skillnad, men jag äter inte nötter så ofta så det är svårt att säga.

      Radera
  3. Vi har också en sådan hassel och även den har blivit väldigt stor. I år har den massor med nötter men jag har inte tagit hand om dem. Inte än... Visst är den vackrast avlövad!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är en prydnad i trädgården under vintern.

      Radera
  4. Så intressant. Jag kunde ingenting alls om det trädet, så du gav mig bra information. Tänk vilket jobb du har med trädet också. Klättra på stegar och krypa på marken. Jag är imponerad.

    SvaraRadera
  5. Vad spännande Hur smakar dom??
    Jag är 155 lång :-)
    Men jag har nog som du krympt på längden men inte på bredden.
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker de påminner om de hasselnötter man köper i butikerna.

      Radera
  6. Så intressant och så vackert! Säkert bra som dekoration och nötterna supernyttiga.
    Ekorrkram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De snirkliga grenarna är mycket vackra.

      Radera
  7. Haha! Krypa runt var inte så jobbigt...det var värre att resa sig.

    SvaraRadera
  8. Ormhassel är så vackert. Visste inte ens att de ger nötter, men desto mera tycker jag om tanken på att också ha ormhassel, men jag har för mig att den har svårt att överleva här i vår zon. Undrade först varför ekorren kröp på marken men sen förstod jag vem som var ekorren :)
    Knäskydd borde jag också skaffa mig.
    Goder afton bästa frun!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid trott att ormhasseln inte fick nötter, men sen såg jag för några år sen att det började komma. I år är det jättemycket nötter! Den här ekorren samlar inte bara nötter...den samlar även på tyg och garn....en lite annorlunda ekorre.

      Radera
  9. Oups,nu fick man lära sig något nytt,hade inte en susning att detta träd gav nötter,det stämmer detta "Att man lär så länge man lever" Tack för infon.Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev själv lika överraskad att det gav nötter. De enstaka som kommit de tidigare åren har jag inte räknat med utan trodde mer det bara var en tillfällighet.

      Radera