måndag 3 juni 2019

Reslust


I lördags var det final i Let´s dance och Kristin var för mig en självklar vinnare. Hon har varit i en klass för sig under alla program. Nästan alla deltagare har varit otroligt duktiga och jag blev väldigt imponerad av Lancelot. Fredagkvällarna har varit vikta för dans i flera veckor, men nu får det bli något annat att se fram emot.

Jag gillar verkligen det här programmet, men denna omgången har jag funderat lite över språket. Jag kan inte minnas att det var så i fjor. Denna säsongen har allt varit sjukt magiskt och alla pratar om sina resor. För mig är en resa något där ett fordon är inblandat som bil, båt, buss, tåg, båt eller flyg. Resa har blivit ett nytt modeord, som används i tid och otid. Ofta kan det vara den banalaste grej där man börjar på något och när det efter många om och men blir klart har man gjort en resa. Vart då, kan jag undra.

Jag kommer osökt att tänka på Hasse och Tage när de på sin kafferast sitter och diskuterar vart de ska åka på sin semester. Hasse är inte det minsta imponerad av småturer utan han drar fram månlandningen. -"Där kan man snacka om resa," säger han och jag håller med honom. Det är en resa med stort R.

När jag var tonåring minns jag att vi ibland använde lite annorlunda ord, men det var inget som de vuxna hakade på. Idag är det helt annorlunda. Många vuxna försöker prata som ungdomar. De kanske tror att de verkar yngre och tuffare då. Åldern sitter knappast i hur man pratar utan hur man tänker. Samtliga deltagare och programledarna i Let´s dance sa orden sjukt, magiskt och resor i var och varannan mening. Lite variation hade inte skadat. Trots de här irritationsmomenten så har jag suttit framför TV:n varje fredagkväll och njutit av dansen. Om jag tänkt efter lite kunde jag klart skruvat ner ljudet när de började prata.

På tal om resor, så har jag planerat att åka till Zoé framåt hösten. Det kommer med all säkerhet att bli en sjukt magisk resa.

22 kommentarer:

 1. Tänk att “Let’s Dance” fortfarande är så stort i Sverige. Jag vet inte ens om det sänds här i USA eftersom jag nästan aldrig tittar på TV numera.
  Jag har också reagerat på att många i Sverige pratar litet underligt om jag skall vara helt ärlig. Sjukt är ett sådant ord. För mig låter det konstigt eftersom det inte fanns i det sammanhanget när jag bodde i Sverige. Klockrent är ett annat ord som i stort sett alla människor tycks använda. Visste inte att resor var ett modeord. Intressant och litet märkligt hur språk kan förändras. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Språket ändras otroligt snabbt. Många ord blir omoderna efter ett tag. Inte lätt och hänga med alltid.

   Radera
 2. Jag har inte följt med Let´s dance särskilt mycket utan tittat på programmet mera sporadiskt men finalen såg jag nästan till slutet, inte helt...det kom ett program som vi hade bestämt att vi skulle se tillsammans. Uffe ser inte på Let´s dance så det blir kompromisser ibland. Men jag håller med om att Kristin verkligen är en mycket dansant person i en egen klass för sig. Fastän jag tycker att Magdalena också var väldigt bra, men Kristin var absolut bättre.
  Folk gör sin livsresor, det är väl det som menas kan jag tänka mig, men visst går det mode i uttryck också som i mycket annat.
  Fint för Zoé och dig med din planerade höstresan. Haha, det blir säkert magiskt sjukt och roligt, samt givande.
  Ha en fin måndag Gunnel!

  SvaraRadera
 3. Det reagerade jag också på. Denna upprepning av samma ord. Lite tröttsamt faktiskt.

  Kristin var verkligen en värdig vinnare. SOM hon dansade....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon var den i särklass bästa dansaren.

   Radera
 4. Visst går det mode i vissa ord vilket är så irriterande. Jag minns för några år sedan då alla sade "typ" i var och varannan mening.
  Något säger mig att din resa blir sjukt magisk när du ska hälsa på nära och kära.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vissa ord upprepas i det oändliga sitter man till sist bara och lyssnar efter dem och hör inte vad som sägs för övrigt.

   Radera
 5. Jag har också tittat på fredagarna och för mig var Kristin en klass för sig själv.
  Språket förändras hela tiden ibland till det sämre .
  Svar..Det beror på hur stor gräsmatta man har
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Språket förändras och jag har också retat mig på det sätt man uttryckt sig i intervjuerna under Let´s dance. Nog är det konstigt att sjukt ska kunna bli en förstärkning till något positivt. Det borde ju var tvärtom.
  Hoppas du har en sjukt trevlig måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ingrid! Min måndag är trevlig, men knappast sjuk.

   Radera
 7. Jag har inte tittat på det programmet denna gången, men jag hör också hur folk använder alla dessa orden i var och varannan mening!
  Hoppas du får en magisk måndag :D
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag får väl se till att få in lite magi i vardagen.

   Radera
 8. Det är inte ofta som jag tittat på lets dance, det blir inte av.
  Förstår att du längtar till hösten.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Har också tittat på hela Let´s dance denna gång. Allihopa har varit såååå duktiga, och den allra bästa vann förstås! Jag önskar att jag kunde sväva fram över dansgolvet så där.
  Kan de inte starta ett Let´s dance för panchisar! (utan lyft!) Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det fick bli utan lyft om jag skulle vågat vara med.

   Radera
 10. Jag har inte följt varje del i tävlingen, men av det jag sett så var det Kristin och Magdalena som jag varit mest imponerad av ...
  Visst är det irriterande när vissa ord ständigt upprepas, men så har det blivit ... typ ...
  Kul att ha en riktig resa att vänta på - helt magiskt ... typ!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det känns riktigt bra att resan är bokad nu.

   Radera
 11. Jag sitter här och skrattar åt din sista mening. Där fick du till en avslutning som heter duga.
  Det blir tomt på fredagskvällarna. Vi har följt alla säsonger. Min personliga åsikt är att jag gärna hade sett en helt ny jury nästa gång. Många duktiga deltagare denna våren - men Kristin i en helt klass från start till mål. Rättvis vinnare.
  Då har du något trevligt att se fram emot efter sommaren. Själv tänkte jag "dansa" till Uppsala om några dagar. Men först ska jag titta till min "söndagstjej nummer ett".
  Kram
  Ps. Borde de inte satsa på en orange glassko nästa säsong?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra idé! Naturligtvis ska skon vara orange. Resan till Zoe är bokad och biljetterna utskrivna. Bara packningen kvar.

   Radera