fredag 14 juni 2019

Festlig avslutning

Igår var det en alldeles särskild dag. Rasmus slutade på högstadiet. Våra tre barn har gått på Björnekullaskolan precis som Rasmus och en del lärare som jobbade där då, jobbar fortfarande kvar. Rasmus har t.ex. haft samma musiklärare som sin mamma. Då för ca 30 år sen var det helt andra traditioner än de som gäller nu. Idag påminner en högstadieavslutning nästan om en studentexamen. De hade några lektioner......nåja de träffades i klassrummet några timmar på förmiddagen och sen var de lediga fram till kl. 5. Då var det avslutning där alla föräldrar som ville var välkomna att vara med. Naturligtvis åkte Bo och Ulrika dit och fotograferade.


Tidigare på eftermiddagen kom Rasmus hit för han ville ha hjälp av morfar att knyta slipsen. Då fick han klä sig i de kläder han skulle ha på avslutningen så vi kunde få några bra bilder på honom. Han fick gå ut i trädgården och agera fotomodell....inte helt frivilligt kanske, men han är ganska tålmodig.


Alla killar i klassen hade skaffat kostym och hade de inte slips så var det fluga som gällde. Här har tre stiliga killar fångats på bild. Rasmus står omgiven av sina kompisar Filip och Noel. Tjejerna bar långa klänningar. Förr om åren så syddes de här avslutningsklänningarna i syslöjden men hur det var i år vet jag inte. Efter avslutningsceremonin var det dags för alla 9:or att sätta sig till bords i matsalen. Nu bjöds det på avslutningsmiddag. Jag får väl höra i morgon vad som stod på menyn.


Tiderna förändras och sederna likaså. När jag konfirmerades för snart 60 år sen hade alla flickor vita klänningar och killarna bar kostym. Det klagades mycket över detta eftersom den där kostymen sällan användes mer. Till sist bestämdes att alla konfirmander skulle ha kåpa, och det tycker jag är klokt. Nu har detta problemet i stället flyttats till högstadieavslutningen. För ett problem är det för de föräldrar som inte har råd att betala för dyra kostymer eller balklänningar.

Vad man än tycker om denna nya tradition så var alla väldigt tjusiga och visst är det kul att se ungdomarna uppklädda i tjusiga kläder och inte bara i jeans och T-tröja.

20 kommentarer:

 1. Tänk ändå så fort åren går! En rar liten pojke har vuxit upp till en stilig ung man! Han ser i alla fall precis lika snäll ut fortfarande :)
  Kul att niornas får det lite extra festligt, men nog känns det lite överdrivet med dyra kostymer och balklänningar - men jag är kanske gammalmodig ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är väldigt omtänksam och hjälpsam. Det kan bli en dyr tillställning, men det är det i och för sig vid studentexamen också.

   Radera
 2. Det är ju alltid kul att ha minnen och fota, fast vissa vill ju inte vara modell men ibland får man stå ut ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog de flesta uppskattar att ha minnen, så ibland får man vara lite envis.

   Radera
 3. Jag håller med dig om klädproblemet. För det är säkerligen ett problem för många. Jag hoppas att det vänder, så att det kommer att räcka med bekväma somriga kläder på ungdomarna. Även för niondeklassarna.

  Förresten... om de nu ska vara så finklädda, varför ska de då ha en ful papperstallrik hängande runt halsen. Den skulle nog jag slänga direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte varför de hade en tallrik runt halsen, men jag antar att det var något som klassen själv hittat på. Vet att det var så i fjor med och då hade varje elev fått en tallrik med en påhittad titel. Har säkert en humoristisk baktanke.

   Radera
 4. WOW!!Vilken stilig ung man Rasmus har blivit!
  Svar..Man ska tänka positivt!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Så fin han är Rasmus där han står i sin kostym :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att se dem i lite annorlunda kläder än vanligt.

   Radera
 6. Tänk att den unge mannen är lille Rasmus! Hur länge har jag följt din blogg? Det måste ha vara ett bra tag, för när jag tänker på honom är han fortfarande ett litet barn.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att vi kommenterat hos varandra i säkert en 7-8 år. Tiden går fort.

   Radera
 7. Vad lustigt, mitt inlägg är borta.
  som sagt, det är synd om dom ungdomar som inte har pengar, för det är ju så stort med student och examen och skolavslutningar. Bra med kåpor vid konfirmationen.
  Talriken runt halsen har studenter och ibland även de som tar examen haft i många år här hos oss. En riktig plojgrej.
  Trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma här att eleverna själva hittar på lite kul att skriva på tallriken.

   Radera
 8. Vilken fin avslutning! Även här firas nian mer men inte så stort som hos er.

  Jag tycker det är väldigt bra med kåpor och det ser dessutom snyggt och enhetligt ut.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det passar bra med kåpor vid en konfirmation. Däremot gillar jag lite variation när det gäller andra avslutningar.

   Radera
 9. Inte var det så mycket firande när vi var unga som nu. Å andra sidan har vi betydligt bättre ekonomi, gemene man. Idag tycker jag ALLT firas, både på gott och ont.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stor skillnad mot när vi var unga.

   Radera
 10. Rasmus grattas förstås fastän han inte ens känner mig men jag känner ju honom rätt väl via hans mormor! En ung stilig man har ni fått i familjen, någon som vill ha hjälp av morfar att knyta slipsen. Nog är det ju väldigt rörande och gulligt. Jag blir rörd i alla fall.
  Jag sitter och funderar hur mina egna barn var klädda när de gick ut högstadiet? Jag vill minnas att vi köpte kläder åt dem, nya till avslutningen, men som ändå var kläder som behövdes inför sommaren. Sonen jeans och en t-skjorta, dottern en sommarklänning etc.
  Tiderna ändrar. I och för sig så kostar inte en kostym så mycket längre i jämförelse med vad den kostade tidigare, likaså är det med klänningarna. Allt har blivit överkomligt även om jag tror att det är svårt för många familjer att tillgodose sina barns önskemål vid avslutningar. Grupptrycket är säkert rätt hårt också.
  Ha en fin helg Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vidarebefordrar grattis. Mina barn hade också vanliga sommarkläder när de slutade högstadiet...nya för dagen, men inga festkläder. Du har rätt att kostymer och balklänningar kan köpas till väldigt rimliga priser idag. Priser som nog de flesta kan acceptera.

   Radera