onsdag 26 juni 2019

Knivskarpt


Att knivar ska vara vassa är en nödvändighet. Jag vet inte hur många gånger jag irriterat mig på slöa knivar när jag skulle skära upp kött. Göran slipar dem till mig med jämna mellanrum, fast jag har nog varit lite oaktsam ibland. Det är så enkelt att lägga dem i diskmaskinen efteråt, men jag har läst att för att kniven ska behålla sin skärpa så ska den diskas för hand. Det gör jag numera. Dessutom har jag ett fodral där jag lägger in alla knivarna...precis som proffskockar har. Jag tror nog det behövs mer än ett knivfodral för att bli proffskock, men det är i varje ifall en början.

Mina skalknivar samlar jag i ett litet Höganäskrus. Jag tycker inte det är lika viktigt med dem. De är så billiga så det är bara att köpa en ny när någon av de gamla blir för slö. På morgonen brukar jag äta havregrynsgröt till frukost och ofta delar jag ett äpple i bitar och blandar i. Så gjorde jag igår med. Tyvärr hade jag lite bråttom för jag skulle till frissan och färga håret, så jag var aningen stressad. Hur det nu kom sig så skar jag inte bara i äpplet utan även i mitt pekfinger. Det gick så snabbt så jag hann knappast reagera. Efteråt gjorde det fruktansvärt ont. Blodet forsade och jag kunde inte få det till att sluta. Automatiskt tog jag hushållspapper och virade om samtidigt som jag tryckte allt vad jag kunde. Efter några sekunder var pappret helt blött av blod och jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag höll fingret under kallvattenskranen, men inte hjälpte det.

Till sist fick Göran sätta på flera plåster hårt runt fingret så det nästan stasade. Sen klippte jag av fingret på en gummihandske och trädde över hela paketet. Det verkade som det funkade. Fingret dunkade som det värsta trumsolo, men även om jag kände mig lite skakis så var jag tvungen att åka iväg. Det är så svårt att få en tid hos frissan som passar så jag ville inte chansa och avboka. Så länge jag var hemma höll jag hela armen högt för jag trodde att det skulle sluta att blöda snabbare då. När jag körde fick jag i varje fall försöka hålla handen lite högre. Jag stödde den mot ratten och höll den så att mötande trafikanter inte trodde jag satt och gjorde fula gester åt dem.

Jag har fortfarande en gummituta över fingret idag, så jag inte ska få in något skräp i såret, men jag har i varje fall inte ont mer.

20 kommentarer:

 1. Aj, det var illa. Hoppas att du inte skar dig så djupt så att du kom mot benet. För i så fall ska du nog ringa hälsocentralen för råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så djupt verkar det inte ha gått.

   Radera
 2. Aj, det gör verkligen ont när man skär sig i fingerblomman och dessutom blöder det massor!
  Men vilket smart tips att klippa av fingret på en gummihandske, det ska jag tänka på om det händer!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt är det lättare att hålla rent än de där fingertutorna av gasväv.

   Radera
 3. Så illa det kan gå!
  Hoppas att allt blod i alla fall sköljde bort eventuella bakterier så att inte fingret blir infekterad.
  Ha en skön dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tvättade med Desivon också, så förhoppningvis sk det inte bli nåt mer strul.

   Radera
 4. Skärsår är inte roliga och blöder en hel del. Senast skar sig Husse på en mandolin och halva fingerblomman rök. VäLvässade knivar är dock bättre om det är en tröst!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det kan finnas så mycket blod i ett litet finger.

   Radera
 5. Oj, det som gör så ont, tycker synd om dig.
  Det finns något som heter blodstopp. Jag köpte det till Elsa då jag klippte hennes klo för långt, och det ville inte sluta. Men jag har även hört att det går lika bra med potatismjöl. Har testat både ock på mig då jag har skurit mig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Potatismjöl ska jag testa nån gång. Vet att jag köpt alun på apoteket, men det tyckte jag var svårt att ta på.

   Radera
 6. Tänk så lätt hänt det är! Dom du mötte trodde säkert att du vinkade åt dom och tyckte att du var en trevlig prick. Se till så att det inte blir infekterat bara. Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del såg faktiskt extra glada ut, så du har kanske rätt.

   Radera
 7. Aj aj aj!! Var försiktig med nyslipade knivar!
  Här har det varit varmt!!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog börja använda skyddshandskar när jag ska skära något.

   Radera
 8. AJ! Det gör ont i hela mig när jag läser detta! Ack ack så fort det är hänt!
  Krya på dig och kram!

  SvaraRadera
 9. Ojoj, så jobbigt och så ont. Sådant där går ju också så fort. Något liknande har hänt mig. Det gör ju ont efteråt också. Skönt att det har lättat för dig, men var försiktig så det inte blir inflammerat.
  Knivar som är vassa är annars ett måste i köket, kan jag tänka mig. Mysingen brukar vässa dom vi har.
  Sköt om dig och varm kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag var jag tvungen att ge mig av till distriktssköterska för jag har haft så ont i natt. Hon sa, att egentligen skulle såret ha sytts för det var så stort, men hon tejpade ihop det, så jag hoppas det räcker.

   Radera
 10. Eftersom jag läser dina inlägg i fel ordning blir jag nyfiken på vad som har hänt under din gummituta...
  Du påminner mig om ett digert jobb jag har, nämligen att slipa våra knivar. Uffe brukade göra det tidigare när han hade två händer men nu får jag vara hans högerhand istället. Nu måste det bara sked, i pauserna mellan annat som är på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om fingret läker sakta men säkert.

   Radera