onsdag 21 mars 2018

Populära PoppyPå 60-talet var det väldigt populärt med virkade dräkter. Det modet börjar dyka upp så smått igen, och det kliar lite i fingrarna på mig att börja på en dräkt till mig själv. Jag virkade en grön och en rosa dräkt som jag använde mycket. Till min systedotter gjorde jag en blå kappa med silverfärgade kanter, och vi var väldigt stiliga när hennes lillasyster döptes.

Med åren så ändrades modet givetvis och de där dräkterna bara hängde i garderoben och tog plats. Det hade gått åt en hel del garn till dem och jag nändes inte slänga dem, utan jag sprättade itu delarna och repade upp garnet. Jag var van vid det hemifrån, för min mor var väldigt noga med att ta vara på allt så mycket det gick. Hon sydde om gamla kläder till mig och min syster och repade upp slitna tröjor och stickade nya. Då virade hon först garnet i härvor som tvättades och när de var torra nystades garnet hårt så det blev så slätt som möjligt. Jag tyckte det var så kul när jag fick hjälpa mor med det.


Av det gröna garnet stickade jag koftor till mina döttrar, men det rosa har blivit liggande år efter år. Men så helt plötsligt fanns det ett mönster som fodrade just den här rosa nyansen. Genom filmen Trolls blev Poppy väldigt omtyckt. Zoé älskar den här figuren och det gör jag med. På nätet beställde jag ett mönster och det har hållit mig sysselsatt ett bra tag. Först hade jag planerat att det skulle bli en julklapp, men det hann jag inte och jag missade även födelsedagen.


 Nu är Poppy äntligen klar och till påsk ska hon överlämnas. Det fanns mönster på Poppys kompis Branch också, och visserligen har jag garn som passar, men jag tror nog att det får räcka med Poppy. Själva dockan var inte så besvärlig att göra, men håret var ett elände. Tack och lov att jag klippte mig förra veckan. Min frisyr är betydligt lättare att fixa till än Poppys.

24 kommentarer:

 1. Du är verkligen duktig på att sy och sticka.
  Känner faktiskt inte alls till Polly. Söt är hon i alla fall. :)
  Det där med dräkter var poppis på 60-talet. Min mamma hade ett par och min farmor sydde kappor och hattar till mig. Kläder som inga barn numera skulle ta på sig tror jag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Modet kommer tillbaka många gånger så det är kanske inte omöjligt att det gamala dyker upp snart igen.

   Radera
 2. Men så fint. Det där kommer att bki en värdefull present. Visst är Poppy virkad?
  Filmen Trolls och Poppy känner inte jag till alls. Tror att mina barnbarn också har missat den, annars hade jag nog vetat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poppy är virkad. Filmen är baserad på de danska Damtrollen som var väldigt populära när mina barn var små. De finns med hår i all världens färger och alltid med samma höga frisyr.

   Radera
 3. Men så fin Poppy blev! Imponerande att du orkade repa upp allt igen och ha tillvara på allt garnet. Undrar hur många som orkar göra det numera.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är faktiskt ganska avkopplande att repa upp garn. Jag bara sitter och tänker på i stort sett ingenting....ungefär som att ha stresskulor i handen.

   Radera
 4. Så fina ni är på bilden!
  Jag minns de virkade dräkterna väl men själv fick jag inte till en sådan men jag minns att jag sydde klänningar åt mig med virkade överdelar och kände mig väldigt fin. Poppy känner jag igen utseendemässigt men har aldrig haft en närmare "relation" till henne. Din Poppy är verkligen fin och originell. Hoppas den blir uppskattad, vilket jag förstås tror!. Jag är också van att ta vara på garn på samma sätt som du. Så gjorde min mamma också, rev upp och gjorde härvor, tvättade och nystade hårt. Jag gör det jag också. Det ligger i :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är ganska kul att kunna använda gammalt garn. Det man gör av det blir ju precis lika bra som om man köpt garnet helt nytt.

   Radera
 5. Du är då helt otrolig! Jag minns att det fanns virkade dräkter, men det var aldrig något jag hade. Fattar inte hur man kan virka något över huvud taget ... har försökt med en grytlapp ... den blev inte bra kan jag säga :)
  Bra blev däremot din Poppy! Fantastiskt arbete!
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Handarbete av allehanda slag är ju min stora hobby. Det har jag min mor att tacka för för hon var en expert.

   Radera
 6. Så fin hor är lilla Poppy. Och vilket fantastiskt arbete du haft.
  Det hade jag aldrig haft tålamod till.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Poppy har jag inte hört talas om, man jag kan tänka mig att den lilla figuren kommer att bli populär.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul att se vad Zoé tycker om henne.

   Radera
 8. Yvonne Ulla Bengtsson21 mars 2018 kl. 10:42

  Du är duktig på att sy och sticka och att ta vara på saker!
  Det är sant som du skrev Bra kvinna reder sig själv
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Vilken fin bild på er! Och du är verkligen duktig på att sy och sticka. Måste vara väldigt roligt att kunna göra det. Och Poppy blev jättefin :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nästa projekt får nog bli åtminstone en virkad jacka till mig.

   Radera
 10. Fin bild, där ni promenerar gatan fram.
  Jag kommer också ihåg hur min mamma återanvände garn, det var mycket jobb med det förstås. Men, så var läget förr i tiden, nu händer det nog inte så ofta.
  Så duktig du är på att virka och så fint det blev. Jag känner inte till Poppy, men fin blev hon i din version i alla fall.
  Ha det bra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Egentligen lönar det sig att repa upp garn idag med, för garn är väldigt dyrt.

   Radera
 11. Oj, så himla fint! Du är duktig, du. Fina Poppy, fast jag känner inte till figuren.
  Känner till att man repade upp garn och stickade om och sydde om kläder. Min mamma sprättade loss skjortkragar och vände på dem, då de blivit slitna på ena sidan.
  Tid? Ja, de hade inga mobiler. Och ingen dator.
  Ha det så gott och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker själv att jag tillbringar kanske lite för mycket tid framför datorn, men det är ju så kul.

   Radera
 12. Hej, jag var för ung på 60-talet för att lägga märke till modet. Stickade dräkter är häftiga, men tänk när du sitter på rumpan en hel del och sen stiger upp o rumpan bara hänger, vad gör man då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fodrade kjolen, så den höll stilen även efter att jag suttit.

   Radera